Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ostrá reakcia RTVS voči obvineniam Vagoviča: Relácia nedosahovala požadovaný výkon, nikto mu nič nezakazoval

RTVS vydala vyjadrenie na margo piatkového oznámenia Mareka Vagoviča, ktorý oznámil svoj koniec v relácii Pod povrchom. Zároveň vo svojom statuse na sociálnej sieti naznačil, že za jeho koncom môže byť zaujatosť Rady RTVS. Jeho diskusná relácia Pod povrchom štartovala iba nedávno, 17. novembra. Po necelých dvoch mesiacoch teda definitívne končí.

31.12.2022 17:29
Marek Vagovic, Pod povrchom, RTVS Foto:
Marek Vagovič v RTVS skončil po necelých dvoch mesiacoch.
debata (22)

Podľa jeho presvedčenia by mala byť Rada RTVS pod vplyvom politických strán a oligarchov. Kameňom úrazu malo byť vydanie s kajúcnikom Františkom Imreczem.

Marek Vagovič, Pod povrchom, RTVS Čítajte aj Nečakaný odchod pár hodín pred koncom roka: Po dvoch mesiacoch mizne Vagovič z RTVS

„Časť vedenia RTVS sa totiž obávala, že bude hovoriť o živých veciach v kauzách, kde je kľúčovým svedkom (spolupracujúcim obvineným). Dokonca padla aj veta: „Čo keď tam povie niečo o Pellegrinim“. Napriek tomu, že voči predloženému zámeru relácie neboli žiadne výhrady, som musel vynaložiť nemalé úsilie, aby som obhájil opodstatnenosť exkluzívneho interview s Františkom Imreczem. Po konzultácii s právnym oddelením bol rozhovor napokon predsa len odvysielaný. Obavy pominuli, relevantní ľudia z vedenia televízie boli s výsledkom maximálne spokojní,“ napísal Vagovič v statuse.

Necelých 24 hodín po vyjadrení Vagoviča zareagoval, teraz už, bývalý zamestnávateľ, teda RTVS.

„Marek Vagovič od RTVS dostal serióznu a korektnú ponuku. Za rovnakých výrobných aj finančných podmienok a s rovnakým obsahovým zameraním relácie tak, ako bola z jeho strany ponúknutá cez centrálny register námetov RTVS. Je však plne v kompetencii RTVS a jej programových pracovníkov rozhodovať o tom, na ktorej programovej službe sa bude relácia, vzhľadom na jej výkon a obsah, vysielať,“ vyjadril sa riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Markíza hlási kapitálny úlovok! Do Let's Dance mieri celosvetová herecká hviezda

Zmluva s Marekom Vagovičom bola podpísaná iba do konca roka 2022. Vzhľadom na to, že relácia na Jednotke nedosahovala očakávaný výkon v rámci sledovanosti a ani mediálnej odozvy, jej pokračovanie bolo naplánované v premiére v programovej štruktúre RTVS :24, ktorá je plnohodnotným spravodajským okruhom RTVS a následne aj v repríze na Jednotke.

silvester, Čítajte aj Zabavíte sa s televíznym Silvestrom? Takto vyzerá ponuka Markízy, Jojky a RTVS...

Je potrebné zdôrazniť, že RTVS ako verejnoprávne médium, ale najmä tak, ako každý vysielateľ, nesie zodpovednosť za vysielaný obsah, ktorý musí spĺňať nároky na objektivitu, vyváženosť a nestrannosť. Z tohto dôvodu RTVS nemohla akceptovať požiadavky pána Vagoviča o absolútnej slobode pri výbere tém a hostí. Ide o verejnoprávny priestor, chránený zákonom, ktorý musí zaručovať práva všetkým. Aj napriek tomu k zákazom, ktoré pán Vagovič spomína, nikdy nedošlo.

pivoting, Čítajte aj Toto sú najväčšie seriálové prepadáky roka: Že ich nepoznáte? Nečudo, mali len jednu sériu a dosť

„Marekovi Vagovičovi nikdy nikto nezakázal žiadneho hosťa, ale v prípade šéfky tímu Gorila žiadal zmenu už plánovaných a dohodnutých hostí v čase adventu, ktorých sám navrhol. Návrhom RTVS bolo odvysielať tento rozhovor v prvom januárovom vydaní relácie. Marek Vagovič RTVS následne informoval, že rozhovor so šéfkou tímu Gorila urobí pre denník Postoj,“ dodal Vincent Štofaník.

RTVS z pozície verejnoprávneho vysielateľa musí zabezpečiť výber hostí tak, aby spĺňala pravidlá vyplývajúce zo zákona. To sa týka zvlášť „živých káuz,“ kde ešte nepadol rozsudok o vine či nevine. RTVS rešpektuje rozhodnutie Mareka Vagoviča, odmieta však akúkoľvek politizáciu tejto témy.

oteckovia, Čítajte aj Takéto masívne rušenie tu nebolo roky: Slovenské seriály padali v 2022 ako muchy po daždi

„Som presvedčený, že RTVS má mať odvahu odkrývať aj pre niektoré elity nepríjemné kauzy. Musí však dodržiavať princípy, ktoré stanovuje legislatíva a vnútorné normy. Mrzí ma, že pán Vagovič na túto možnosť rezignoval, ale je to, samozrejme, jeho rozhodnutie,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Marek Vagovič pôsobil v redakciách Postoj, Aktuality, Pravda, SME, .týždeň a Domino fórum. V období 2006 až 2016 bol pätnásťkrát nominovaný na Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti a sedemkrát ju vyhral. Vyštudoval históriu na Trnavskej univerzite.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Vagovič