Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

ČT v roku 2023: Rekordný počet filmových premiér, nové seriály aj pokračovanie Kukačiek

Česká televízia odštartuje nový seriál už v pondelok 2. januára.

03.01.2023 06:00
Docent Foto:
Trojdielna miniséria Docent o zdanlivo nesúrodej dvojici policajtov, ktorí sa náhodnými okolnosťami stanú súčasťou policajného tímu vyšetrovateľov vrážd.
debata
Silvester 2022, markíza, Čítajte aj Silvestrovská sledovanosť: Žiadna sláva! Markíza obišla s prirovnaním o najväčšej prírodnej katastrofe

Česká televízia rozbehla nový rok televíznou premiérou filmu Zátopek a už v pondelok 2. januára ponúkne divákom novú sériu obľúbeného seriálu Miesto zločinu České Budějovice. O týždeň neskôr obohatí večerné vysielanie veľmi svojráznym humorom nový komediálny seriál Dobré ráno, Brno! režiséra Jana Prušinovského.

V januári bude mať tiež premiéru druhá séria Kukaček, miniséria Docent s Terezou Ramba a Ivanom Trojanom alebo dva televízne filmy podľa poviedok Hany Proškovej. Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť na rekordných sedemnásť filmov, ktoré vznikli v koprodukcii ČT a prvýkrát sa predstavia na televíznej obrazovke.

dunaj, dunaj k vašim službám, Čítajte aj Markizácke seriály v roku 2023: Pripravte sa na nálož noviniek a žánrov, ktoré tu doteraz neboli

„Britská BBC oslávila minulý rok sto rokov vysielania. Naša televízia je o niečo mladšia, pripomíname si sedemdesiatku. Samotné oslavy síce nebudú príliš bujaré, pretože si uvedomujeme realitu, v ktorej verejnoprávne médiá fungujú, ale budeme chcieť pripomenúť cestu, ktorú televízia verejnej služby prešla,“ hovorí generálny riaditeľ Petr Dvořák a dodáva: „Jubileum pripomenieme divákom kultovými reláciami aj množstvom premiér. Z noviniek naviazaných na výročie napríklad dramatickým päťdielnym seriálom Volha režiséra Jana Pachla, ktorý s komediálnou perspektívou otvára dvere do Československej televízie v dobe normalizácie.“

Volha: Veľký príbeh malého udavača

Volha vezme divákov v piatich častiach do časov, kedy v školách a na úradoch visel portrét Gustáva Husáka, komunisti normalizovali spoločnosť a Standa dostal protekčné miesto v Československej televízii.

Rolu udavača Standu Pekárka stvárňuje herec Kryštof Hádek. „Aj keď som v sedemdesiatych rokoch ešte nebol na svete, mám ich napozerané z filmov. A človek je stále rovnaký. V akejkoľvek dobe. Volha nevezme divákov do minulosti, ktorú by nepoznali. Naopak,“ pripomína herec, ktorý pri natáčaní vystriedal tri parochne vyrobené na mieru tak, aby presne zodpovedali štýlu sedemdesiatych ro­kov.

kuchárske šou 2023 Čítajte aj V televíziách sa tento rok bude variť. Nové kuchárske šou prinesú RTVS aj Markíza

Zákulisie televízie od Prušinovského

Do zákulisia televízie zavíta tiež osemdielna novinka Dobré ráno, Brno!. Po Štvrtej hviezde, Trpaslíkovi a MOSTe! prevedie Jan Prušinovský divákov prípravou a vysielaním obľúbenej rannej relácie Dobré ráno.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Seriálová smrtka nelení! Rok 2023 je na svojom začiatku, no tieto hity to majú spočítané

„Niekedy k tomu, aby sa rozbehla fantázia a chuť vytvoriť fiktívny svet, stačí mať otvorené oči a trochu šťastia. Pracoval som intuitívne vo veľkej nadsádzke. Nepísal som žiadnu postavu podľa niekoho konkrétneho. Dokonca i známe osobnosti, ktoré sa v seriáli objavujú a hrajú samých seba, sú fiktívne,“ vysvetľuje režisér a spoluscenárista.

Ešte napínavejšie Kukačky

S humorom, s ktorým ide v živote všetko ľahšie, pracuje aj režisér Biser A. Arichtev. V trinásťdielnom pokračovaní Kukačiek, seriáli o nechcenej zámene detí, sleduje snahu oboch rodín žiť čo najbližšie pri sebe, aby obaja chlapci mali možnosť vídať sa so „všetkými“ svojimi rodičmi, a aby rodičia mohli vídať svojich „oboch“ synov.

„Môžem prezradiť, že druhá séria Kukačiek je ešte napínavejšia ako tá prvá,“ avizuje režisér. Prvá séria sa stala najsledovanejším piatkovým seriálom Českej televízie od roku 2008, každú časť videlo priemerne 1,7 milióna divákov starších ako pätnásť rokov.

V pokračovaní seriálu Kukačky nechýbajú... Foto: ČT
Kukačky II V pokračovaní seriálu Kukačky nechýbajú predstavitelia hlavných postáv z prvej série.

Fenomén českej detektívky

Po Plzni a Ostrave sa od januára presunie zločin do južných Čiech. V trinásťdielnom seriáli Miesto zločinu České Budějovice režírovanej Jiřím Chlumským a Jánom Hřebejkom bude prípady inšpirované skutočnými udalosťami vyšetrovať policajný tím v zložení David Novotný, Judit Pecháček, Filip Březina a Leoš Noha.

the last of us, Čítajte aj Seriálový január: Rok 2023 sa začína bombastickými hitmi! Toto nemôžete zmeškať

„Priznávam, že som zo začiatku mala trochu problém dostať sa do úlohy. Myslela som si, že mi drsnejší charakter pôjde jednoduchšie. Určite to bola jedna z najnáročnejších postáv, ktorú som doteraz hrala. Navyše som sa prvýkrát musela naučiť hrať so zbraňou a celú úlohu sa naučiť v češtine,“ hovorí herečka Judit Pecháček, ktorej vo filmografii doposiaľ rola policajtky chýbala.

Epizodický kriminálny seriál Miesto zločinu... Foto: ČT/Martin Bernstein
Miesto zločinu České Budějovice Epizodický kriminálny seriál Miesto zločinu tentokrát z prostredia celého Juhočeského kraja, voľne nadväzuje na seriály Miesto zločinu Plzeň a Ostrava.

Hviezdna zostava: Ramba, Trojan, Hádek, Taclík a Vetchý

Zdanlivo nesúrodú dvojicu policajtov si v novej trojdielnej minisérii Docent režiséra Jiřího Stracha a scenáristov Jozefa Mareša a Jána Malindu (Prípady 1. oddelenia) zahrajú Tereza Ramba spolu s Ivanom Trojanom.

„Moja postava kapitánky Douchovej je rozmaznaná a neporiadna, zatiaľ čo docent Stehlík v podaní Ivana je pedant. Dohromady sú tak títo dvaja síce komplikovaná, ale zároveň aj veľmi zábavná dvojica,“ opisuje herečka Tereza Ramba a dodáva: „Naozaj sa teším na výsledok. Jirka Strach je špičkový režisér, a ja dúfam, že si túto jazdu diváci s nami užijú.“ Po boku ústrednej dvojice sa v kriminálnej sérii objavia aj Matěj Hádek, Marek Taclík a Ondřej Vetchý, ktorý sa s Ivanom Trojanom stretol pred kamerou vôbec prvýkrát.

Kiná január Čítajte aj Kinotipy na január: Pitt, Robbie, Statham, Hanks, Butler, Grant... Do kín prichádzajú herecké hviezdy

Dva nové televízne filmy

Na jar uvedie Česká televízia aj dva nové celovečerné televízne filmy Prípad s plošticou a Prípad s koncom, ktoré sú zároveň poslednými dielmi voľného cyklu detektívnych príbehov podľa literárnych predlôh Hany Proškovej v hlavných úlohách s Viktorom Preissom a Davidom Matáskom.

„Rovnako ako v celom predchádzajúcom cykle pôjde o psychologické príbehy, o štúdie konkrétnych typov postáv, ich konania a prepletených vzájomných vzťahov, ktoré sú väčšinou v jadre každého zločinu. Vďaka prívetivému naturelu hlavnej dvojice Vašátko – Horác ide o svojím spôsobom „láskavé detektívky“. Príroda ako protiváha zločinu tu vždy hrá veľkú a harmonizujúcu úlohu,“ vysvetľuje režisérka Lucia Belohradská.

Z kina na televíznu obrazovku

Česká televízia ponúkne divákom v televíznej premiére aj rekordných sedemnásť filmov, ktoré vznikli v jej koprodukcii. Okrem Zátopka, ktorý odštartuje Nový rok, odvysiela aj športovú drámu Posledné preteky, komédiu Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Mimoriadnu udalosť či Keby radšej horelo, animovaný film Moje slnko Mad, rozprávku Myši patria do neba alebo drámy Okupácia a Chyby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #televízna sezóna 2022/2023 #rok 2023