Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kinotipy na január: Pitt, Robbie, Statham, Hanks, Butler, Grant... Do kín prichádzajú herecké hviezdy

Premiéru bude mať aj nová romantická komédia od producentov Lásky nebeskej a Denníku Bridget Jonesovej.

02.01.2023 06:00
Kiná január
debata
príbeh služobníčky, Čítajte aj Seriálová smrtka nelení! Rok 2023 je na svojom začiatku, no tieto hity to majú spočítané

Babylon

Damien Chazelle nakrútil film o vzostupoch aj pádoch hrdinov filmárskeho šialenstva v ére bezuzdnej dekadencie v Hollywoode dvadsiatych rokov minulého storočia, kedy nemé filmy ustupujú zvukovým. Herci aj tvorcovia sa tomu snažia prispôsobiť, no nie všetkým táto zmena vyhovuje. Hlavné úlohy v príbehu prehnaných ambícií a neslýchaných výstredností stvárňujú Margot Robbie a Brad Pitt, ďalej sa predstavia Diego Calva, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, Tobey Maguire, Eric Roberts a Olivia Wilde.

„Chcel som sa podrobne pozrieť na začiatky jednej umeleckej formy a celého priemyslu v čase, keď si len hľadal svoje miesto,“ hovorí scenárista a režisér Chazelle. „V 20-tych rokoch prešiel Hollywood rýchlymi a napohľad katastrofickými zmenami, niektorí ich prežili, ale mnohí nie. S príchodom synchronizovaného zvuku sa museli prijať nové morálne zásady, ktoré vyvrcholili prijatím Produkčného kódexu v 30-tych rokoch, a nekonvenčná, neregulovaná komunita sa pretavila do svetového produkčného priemyslu, ako ho poznáme dnes,“ dodáva.

Muž menom Otto

Nové spracovanie švédskeho kinohitu Muž menom Ove, ktorý má na konte dve nominácie na Oscara a množstvo ďalších ocenení. Nevrlého dôchodcu so skalopevnými zvykmi, ktorý po smrti milovanej manželky zanevrel na život, v novom spracovaní stvárňuje Tom Hanks. Vďaka kolotoču nečakaných udalostí nachádza prekvapivé priateľstvá, no najmä nový zmysel života.

Americkú verziu s názvom muž menom Otto režíroval Mark Foster (Svetová vojna Z, Hľadanie Krajiny – Nekrajiny, Quantum of Solace) a popri Tomovi Hanksovi sa vo filme predstavia herci Mariana Treviño, Rachel Keller a Manuel Garcia-Rulfo.
the last of us, Čítajte aj Seriálový január: Rok 2023 sa začína bombastickými hitmi! Toto nemôžete zmeškať

Fortunova hra

V novej akčnej komédii Guya Ritchieho Fortunova hra musí špeciálny agent Orson Fortune (Jason Statham) zabrániť predaju smrtiacej modernej technológie, ktorú ovláda miliardár a zbrojný maklér Greg Simmonds (Hugh Grant). Hoci Fortune najradšej pracuje sám, tentokrát musí do tímu prijať niekoľko ďalších špičkových agentov (Aubrey Plaza, Cary Elwes, Bugzy Malone) a jedného veľmi špeciálneho človeka – hollywoodsku filmovú hviezdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett).

Mayday

Pilot Brodie Torrance (Gerard Butler) zachráni pasažierov lietadla pred zásahom blesku riskantným pristátím na ostrove zničenom vojnou, no zistí, že prežitie pristátia je len začiatok. Keď väčšinu pasažierov zajmú nebezpeční povstalci ako rukojemníkov, jediný, na koho sa Torrance môže spoľahnúť, je obvinený vrah Louis Gaspare (Mike Colter), ktorého na palube lietadla prevážala FBI.

Na záchranu cestujúcich bude Torrance potrebovať Louisovu pomoc a zistí, že aj kriminálnik vie prekvapiť. V novinke od producentov filmov Pád anjela a Greenland: Posledný úkryt sa predstavia aj Daniella Pineda v úlohe hlavnej letušky Bonnie a bývalého pracovníka špeciálnych síl, ktorý sa snaží zachrániť cestujúcich a posádku, hrá Tony Goldwyn.
Video

Čo s tým má láska

Lily James a Emma Thompson ako dcéra a matka v novej romantickej komédii od producentov kultových filmov Denník Bridget Jonesovej či Láska nebeská. Viete si predstaviť, že by vám vášho manželského partnera vybrali rodičia a vy by ste sa s ním prvýkrát stretli až pred oltárom? Hoci to môže znieť ako návrat do stredoveku, romantická komédia ukáže, že aj dohodnuté manželstvá môžu mať niečo do seba.

Hlavná hrdinka Zoe žije v Londýne, živí sa natáčaním filmov a cez zoznamku zažíva jedno nepodarené rande za druhým. Jej svojrázna matka by ju už najradšej videla pod čepcom, Zoe však všetky pokusy o dohadzovanie kandidátov na budúceho zaťa bojkotuje. Keď sa jej kamarát z detstva s pakinstánskymi koreňmi rozhodne pre vopred dohodnuté manželstvo, Zoe zapína kameru a vydáva sa dokumentovať Kazimovo hľadanie lásky cestou rozumu.
zaklínač, Čítajte aj Zdrvujúca kritika a prepadák: Takto si Netflix koniec roka 2022 určite nepredstavoval

Zúbková víla

Violetta, večne zvedavá a rozmarná víla sa chce stať zúbkovou vílou, no stále nedokáže vykúzliť hračky, ktoré by mala deťom nechať za zúbky. Veľká skúška sa blíži a zúbkovými vílami sa môžu stať len tie, ktoré úspešne zložili skúšku. Violetta zlyhá, no napriek tomu odchádza do ľudského sveta bez povolenia. Všetko sa pokazí, keď sa kvôli nehode nedokáže vrátiť do sveta víl, a tak je nútená požiadať o pomoc malé dievčatko Maxie.

Želanie k narodeninám

Česká komédia Želanie pre Ježiška patrila počas vianočných sviatkov k najsledovanejším programom našich televízií. Režisérka Marta Ferencová a producent Adam Dvořák spojili sily znova a už 19. januára príde do kín ich nový spoločný film, tentoraz nazvaný Želanie k narodeninám.

Nové postavy zažijú celkom nový príbeh, v ktorom sa narodeninové prekvapenie vymkne spod kontroly. Zdanlivo nevinná lož spustí lavínu nečakaných udalostí a celá veľká rodina sa namiesto pokojnej oslavy zažíva divokú jazdu, kde jedna nepredvídateľná situácia strieda druhú. Pred kamerou sa opäť stretne herecká dvojica Eva Holubová a Jaroslav Dušek, ktorá si získala divákov už vo filme Pelíšky.
pivoting, Čítajte aj Toto sú najväčšie seriálové prepadáky roka: Že ich nepoznáte? Nečudo, mali len jednu sériu a dosť

M3GAN

M3GAN je zázrak umelej inteligencie. Bábika ako živá, naprogramovaná tak, aby bola dokonalým spoločníkom dieťaťa a najväčším spojencom rodiča. Navrhla ju Gemma ((Allison Williams), geniálna autorka robotov z hračkárskej spoločnosti. M3GAN dokáže počúvať, pozorovať, učiť sa. Predovšetkým je však najlepším priateľom, učiteľom, partnerom a ochrancom dieťaťa, ku ktorému je pripútaný.

Gemma sa však nečakane ocitne v situácii, na ktorú vôbec nie je pripravená. Jej sestra s manželom zahynú pri autonehode a ona sa stane pestúnkou a náhradným rodičom svojej 8-ročnej netere Cady (Violet McGraw). Pod silným tlakom v práci spojí Cady so svojím prototypom bábiky M3GAN, no toto rozhodnutie má nepredstaviteľné dôsledky.

V zajatí mysle

Detektívi Jake Doyle (Martin Lawrence) a Mary Kelly (Melissa Roxburgh) žiadajú o pomoc uväzneného sériového vraha menom Umelec (John Malkovich), keď začne niekto napodobňovať jeho vraždy. Zatiaľ, čo Mary hľadá stopy v Umelcovej brilantnej, no zvrátenej psychike, s detektívom Doyleom sa nechajú zlákať do diabolskej hry na mačku a myš, kde sa pretekajú s časom, aby zostali o krok pred Umelcom a jeho napodobiteľom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry