Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

HBO Max končí s lokálnou tvorbou pre európske trhy. Obsadí tento priestor Voyo?

V hre je aj prvý slovenský seriál natočený pre HBO Max, ktorý však platforma neuvedie.

16.08.2022 06:00
víťaz, hajdu, chýlková, Foto:
Prvý slovenský seriál Víťaz natočený pre HBO Max diváci neuvia.
debata
Silvia Majeská Čítajte rozhovor Silvia Majeská: Na konci dňa všetci diváci po celom svete chcú dobrý a strhujúci príbeh

Na poli streamovacích služieb nastala prednedávnom veľká zmena. Štúdio Warner Bros., pod ktoré patrí HBO Max, ohlásilo najväčšiu televíznu fúziu posledných rokov. Zlúči sa s mediálnou spoločnosťou Discovery, ktorá prevádzkuje po celom svete viacero televíznych staníc, ale aj streamovaciu platformu Discovery+.

Výsledkom bude nový hráč na trhu. Príchod novej streamovacej platformy je naplánovaný na rok 2023. Najprv odštartuje v USA a v nasledujúcich mesiacoch prídu na rad krajiny Latinskej Ameriky. Európu čakajú zmeny začiatkom roka 2024.

batgirl, Čítajte aj Ďalší "megaškrt" na HBO Max: Najprv film za 90 miliónov, miznú seriály. A teraz?

Súčasťou zmien sú aj radikálne škrty vo výške troch miliárd dolárov, čoho dôsledkom bolo okamžité zastavenie produkcie lokálnych titulov v strednej a východnej Európe pre platformu HBO.

HBO Europe bolo pritom priekopníkom v nakrúcaní prémiových seriálov a dokumentov v lokálnych produkciách, ktoré sa tak dostali do celého sveta. V česko-slovenskom regióne vznikli pod taktovkou kreatívnej producentky Terezy Polachovej viaceré oceňované seriály – Bez vedomia, Terapie, Až po uši či Pustina, alebo film Horiaci ker.

zväčšiť Tereza Polachová s Táňou Pauhofovou počas... Foto: HBO
tereza polachová, bez vedomia, táňa pauhofová, Tereza Polachová s Táňou Pauhofovou počas pražsej slávnostnej premiéry seriálu Bez vedomia.

Zmeny sa tak dotkli aj Slovenska a diváci neuvidia prvý slovenský seriál Víťaz natočený pre HBO Max. Šesťdielnu drámu nakrútil Jan Hřebejk a hlavné úlohy stvárnili Ady Hajdu, Ivana Chýlková, Milan Ondrík a Petra Dubayová. Hovorí o slovenskom premiérovi, ktorý končí s politickou kariérou a vracia sa do bežného života. Scenár napísala Zuzana Dzurindová, dcéra slovenského expremiéra.

Seriál je už dokončený a bude sa zrejme predávať iným televíziám. Je možné, že ho odkúpi Voyo? „Pre nás je prioritou prinášať dobrý obsah našim divákom a sú rôzne cesty, ako sa k nemu dostaneme. Môžeme ho vyrobiť alebo kúpiť, takže platí „nikdy nehovor nikdy“,“ povedala v rozhovore pre Mediaklik programová riaditeľka Markízy a Novy Silvia Majeská.

zväčšiť Ivana Chýlková a Ady Hajdu v seriáli Víťaz... Foto: SkyShowtime
víťaz, hajdu, chýlková Ivana Chýlková a Ady Hajdu v seriáli Víťaz natočenom pre HBO Max.

Voyo vo veľkom nakrúca

Streamovacia platforma Voyo má ambíciu prinášať kvalitné a žánrovo pestré seriály, ktoré pripravuje pod značkou Voyo Originál. Po minisériách inšpirovaných skutočnými udalosťami ako Guru či Prípad Roubal pripravuje kriminálnu minisériu Hojer alebo špionážny triler Extraktori. V príprave je tiež komediálna miniséria s pracovným názvom Sex O’Clock a pokračovania sa dočká aj miniséria Iveta. V tomto roku ešte uvedie trojdielnu minisériu Král Šumavy a komediálny seriál Gumy.

Aktuálne má Voyo na Slovensku a v Česku okolo 400-tisíc predplatiteľov. „Nárast predplatiteľov prekonal naše plány a očakávania, takže sme veľmi spokojní,“ uviedla v rozhovore pre Mediaklik programová riaditeľka Markízy a Novy Silvia Majeská.

Jakub Štáfek Čítajte viac Vraždiace monštrum, špionážny triler či komédia o sexe. Voyo pripravuje tri nové seriály

Na česko-slovenskom trhu sa uvoľnil priestor

S rozhodnutím HBO Max o ukončení výroby lokálnych projektov v Európe sa na česko-slovenskom trhu uvoľnili etablovaní tvorcovia. Vznikol tak unikátny priestor na jeho zaplnenie projektami, ktoré malo doteraz v portfóliu len HBO. Má Voyo ambíciu prebrať túto štafetu a posilniť svoj obsah? „Áno a dovolím si tvrdiť, že už v tomto priestore sme. V Nove sa vybudoval jeden veľký development tím s tuctom kreatívnych producentov, ktorí majú skúsenosť aj s česko-slovenskou tvorbou. Takže v čase, keď HBO oznámilo zmeny, sme už mali vybudovaný najväčší tím v Česko-Slovensku,“ potvrdila v rozhovore Majeská.

Doposiaľ Voyo natáčalo len české seriály, v súčasnosti posilnilo aj vývoj lokálnych formátov na Slovensku. „Nadviazali sme spoluprácu s Evitou Twardzik. Snažíme sa hľadať témy, ktoré by mohli byť atraktívne pre obidva trhy a väčšina projektov, na ktorých robíme, majú potenciál v Česku aj na Slovensku a kreatívne spájajú kapacity na obidvoch trhoch,“ dodala Majeská.

Jej slová potvrdzuje aj Michal Reitler, riaditeľ vývoja obsahu televízie Nova a Voyo. „Počas posledných mesiacov sme sa stali najväčším a najdynamickejším vývojovým centrom hranej tvorby v Česku. Pripravujeme seriály najrôznejších žánrov a spolupracujeme s najvýznamnejšími nezávislými producentami na trhu,“ uviedol. „Každý kreatívny producent TV Nova a Voyo pracuje na vývoji najmenej dvoch projektov, okrem tých, ktoré už sú vo výrobe. A to číslo bude časom ďalej rásť,“ dodal Reitler.

TV show Čítajte aj Markíza už plánuje veľkú šou na budúci rok. Vráti sa SuperStar, Let's Dance alebo uvedie úplnú novinku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streamovacie služby #Voyo #HBO Max