Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix reaguje na odliv predplatiteľov: Začal s prepúšťaním, ruší aj prvé projekty

Čo je príčinou prepadu? Dôvodov je viacero, tvrdí streamer.

26.04.2022 10:38
netflix Foto:
Streamovací gigant je o malý krôčik ústretovejší voči Slovákom.
debata (7)

Streamovací gigant minulý týždeň oznámil akcionárom úbytok predplatiteľov, ktorý za prvé tri mesiace predstavuje celosvetovo 200-tisíc predplatiteľov. Streamera nezachránili ani úspešné divácke hity, ako druhá séria Bridgertonu alebo film Projekt Adam.

Globálne má divácka základňa aktuálne 221,6 milióna platiacich divákov. V porovnaní s HBO Max, ktoré má 76,8 milióna predplatiteľov, to nie je málo.

Severan, Alexander Skarsgard Čítajte aj Brutálnejší ako Barbar Conan? Severan je surový, ale aj plný pôsobivej severskej mystiky

Od Netflixu však akcionári očakávajú rast, nie stagnáciu alebo úbytok. Ohlásenie úbytku predplatiteľov vyvolalo minulý týždeň okamžitý prepad ceny akcií Netflixu na burze a tak muselo vedenie streamovacej spoločnosti ponúknuť riešenia, ako situáciu zvrátiť. A tiež vysvetliť, prečo k tomu vôbec došlo.

Prečo sa Netflix rúti dole?

Druhá séria Bridgertonu má u divákov úspech,... Foto: Netflix
bridgerton, Druhá séria Bridgertonu má u divákov úspech, avšak katastrofickú situáciu súvisiacu s odlivom predplatiteľov Netflixu nedokázala zvrátiť.

Začnime tým, kto alebo čo za to môže. Dôvod slabšieho rastu je podľa vedenia Netflixu kombináciou viacerých faktorov. Jedným z nich je zastavenie streamovania v Rusku, kde mal streamer podľa vlastných informácií 700-tisíc predplatiteľov.

Ďalším faktorom je rastúca konkurencia v regiónoch, kde vstupujú na trh noví hráči.

netflix, disney+ Čítajte aj Toto bude ostrý súboj streamovacích gigantov! Disney+ ide tvrdo po Netflixe

No a jeden z najdôležitejších dôvodov, prečo streamer prichádza o peniaze, je zdieľanie jedného konta vo viacerých domácnostiach.

Vedenie Netflixu predpokladá, že z takmer 222 miliónov predplatiteľov je viac ako 100 miliónov zdieľaných. Čiže jeden za Netflix zaplatí a niekoľko ďalších užívateľov má obsah zadarmo.

bridgerton, Čítajte aj Prvá séria bola senzácia a čo druhá? Netflix to tentokrát poriadne pokašľal

Aby streamer vyriešil tento problém, začal v marci testovať novú funkciu. Zatiaľ iba v Čile, Kostarike a Peru. Majitelia primárnych účtov na Netflixe si tam môžu priplatiť malý poplatok za to, že pridajú k svojmu účtu dvoch užívateľov mimo ich domácnosti.

Zatiaľ nie je jasné, či toto testovanie splnilo očakávania a čo vôbec prinieslo. Globálne zatiaľ Netflix túto funkciu nezaviedol a uvidí sa, či sa osvedčí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix