Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Brutálnejší ako Barbar Conan? Severan je surový, ale aj plný pôsobivej severskej mystiky

Film o vikinskom bojovníkovi, ktorého život poháňala pomsta.

25.04.2022 11:22
Severan, Alexander Skarsgard Foto:
Alexander Skarsgård ako drsný bojovník Amleth, niekdajší princ, vo filme Severan.
debata (2)

Severan vzbudil pozornosť na celom svete. Je to najmä z dôvodu obľúbenosti vikinskej tematiky a severskej mystiky, ktorá spolu s atraktívnym hereckým obsadením tvorí základ nového filmu amerického režiséra Roberta Eggersa.

Ten je svojou obľubou mysterióznych príbehov známy, pod hlavičkou štúdia A24 nakrútil dva väčšie filmy Čarodejnica (2015) a Maják (2019). Hoci oba sú na streamovacích platformách (prvý na HBO Max, druhý na Netflixe), ide skôr o artovo ladené snímky. Dokázal nimi však svoj nesporný umelecký talent a pri Severanovi sa dal dohromady s veľkými filmovými štúdiami. K nakrúteniu výpravného, epického filmu dostal k dispozícii štedrým rozpočet (hovorí sa o 70 až 90 miliónoch dolárov), ktorý je niekoľkonásobne vyšší pri jeho predchádzajúcich filmoch.

Firestarter, Podpaľačka, Stephen King Čítajte aj Máte radi mrazivé príbehy Stephena Kinga? Sme zvedaví, ako sa vám bude páčiť tento!

Ambície Roberta Eggersa (a producentov) v prípade Severana smerujú k osloveniu väčšieho počtu divákov. Očarený islandskou prírodou a severskými ságami sa rozhodol sprostredkovať svoj pohľad na život na severe Európy pred 1000 rokmi. Voľne nadväzuje na známu severskú legendu o princovi Amlethovi, ktorou sa nechal inšpirovať aj William Shakespeare pri písaní Hamleta.

Zábery z drsnej vikinskej drámy Severan Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Severan, na ktorom vidno...

Amleth je ešte len chlapec, ktorý vidí vo svojom otcovi Aurwandilovi (Ethan Hawke) vzor dokonalého bojovníka a vikinského panovníka. Nie dlho po návrate z bojovej výpravy chlapcovi pred očami zomiera otec rukou vlastného brata Fjölnira (dánsky herec Claes Bang). Okrem panstva si podrobí aj Amlethovu matku Gudrún (Nicole Kidmanová) a tak chlapec prichádza o domov, rodinu aj právo na vládnutie. Amleth, prenasledovaný bojovníkmi, uteká s myšlienkou na pomstu, ktorú má natrvalo vypálenú do mozgu.

Neskôr sledujeme už dospelého Amletha (Alexander Skarsgård), ako dospel v mocného muža a bojovníka a vyráža na výpravy po Európe s partiou vikingov. Keď sa dostane k úhlavnému nepriateľovi, strýkovi Fjölnirovi žijúcemu s jeho matkou Gudrún, zisťuje, že veci nie sú čierno-biele, jeho presvedčenie o vine je spochybnené. Amlethov osud je ale nezvratne daný a aby sa dostal do Valhally, musí byť pomsta vo vikinskom štýle vykonaná. Inak by Valkýra po smrti jeho telo s nezáujmom prekročila a do ríše bohov by odniesla niekoho iného. Alebo išla naprázdno.

Snímku sám režisér opísal ako kombináciu akčného Barbara Conana a Tarkovského historickej snímky Andrej Rubľov, ktorá hovorí o ruskom umelcovi počas brutálnych nájazdov Tatárov.

Čítajte na ďalšej strane, pod videom:

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #Alexander Skarsgard #Severan