Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Len jeden program zatriasol televíznym Slovenskom: V talóne ho mala RTVS

Televíznymi obrazovkami sa už prehnali rôzny typy programov, avšak v roku 2021 sme zaznamenali jeden unikát - očkovaciu lotériu. Tá vznikla na popud Ministerstva financií Slovenskej republiky, ministra Matoviča, odvysielala ju RTVS.

27.12.2021 07:00
očkovacia lotéria, očkovacia prémia, Foto:
Očkovacia lotéria patrí k najväčším televíznym prekvapeniam tohto roka.
debata (1)
bodka, robo jakab, Čítajte aj Najväčší seriálový prepadák roka 2021: Ktorý to je? Na konte ho má Jojka

A to najlukratívnejšom čase, vždy v nedeľu v prime-time. Na obrazovke vydržala dva a pol mesiaca, čo bolo vopred určené. Posledné žrebovanie bolo na konci októbra. Mnohí nazývali program Byť zdravý je výhra televíznym „bizárom“, nielen pre jeho formu, ale pochybnosti vzbudzovala efektivita. Štát nalial do programu 26 miliónov eur. Tí, ktorí sa dali očkovať proti covidu-19 sa mohli zaregistrovať a uchádzať sa o zaujímavé finančné odmeny pohybujúce sa od 100, 1000,10 000 až po 100-tisíc eur. Najvyššia výhra sa žrebovala práve počas spomínaných živých prenosov a potenciálny víťaz musel povedať v časovom limite zobrazené heslo.

filmy Čítajte aj O ktoré filmy sme tento rok na Slovensku definitívne prišli? A kedy ich uvidíme?

A práve toto bolo kameňom úrazu hneď prvého vydania. Totálna absencia rozumného technického riešenia nedala šancu štyrom Slovákom dostať 100-tisíc eur to len preto, že „tvorcovia“ nedomysleli omeškanie prenosu televízneho signálu, respektíve prenos pre tých, ktorí sledujú program cez internet. Dvadsaťsekundový limit, počas ktorého má vyžrebovaný účastník povedať heslo, ktoré iba v tom čase svieti na televíznej obrazovke, je jednoducho nestačil. A tak sa stalo, že Slovensko videlo televíznu hanbu.

príbeh služobníčky, elisabeth moss, Čítajte aj Toto sa naozaj podarilo! Tieto série príjemne prekvapili...neváhajte a pozrite si ich

Priamy prenos sa, ihneď po odvysielaní, stal hitom internetu a najväčších satirických stránok, ktoré neustále chrlili mimoriadne úderné koláže. Hovorí sa, že aj negatívna reklama je reklama. Pri očkovacej lotérii toto porekadlo platilo do bodky. Prvé vydanie sledovalo až 571-tisíc divákov. RTVS bola na vrchole rebríčka sledovanosti. Od druhého kola nastali úpravy v pravidlách, aby sa neopakovala blamáž.

Z lotérie sa však stal totálny divácky trhák. V najlepších časoch si k obrazovkám sadalo takmer 800-tisíc divákov a vybrané vydania patrili medzi najsledovanejšie programy v rámci celého tohto roka.

priatelia, Čítajte aj Najlepšie seriály tohto roka podľa Mediakliku! Tieto hity nás totálne ohúrili

Očkovacej lotérie sa zľakli aj komerčné televízia. Jojka s Markízou vypratali nedeľný priestor. Najviac to však zasiahlo Markízu. Tá mala v pláne v nedeľu vysielať novú sériu Superstar, pár dní pred premiérou novej sezóny ju rýchlo presúvala na piatok. Zrejme aj to speváckej šou podkoplo nohy. Navyše kvôli Superstar sa presúvala aj Farma na sobotu. Markíza tak musela na poslednú chvíľu prekopať nastavenú vysielaciu štruktúru.

nine perfect strangers, nicole kidman, Čítajte aj Nebaví vás vysedávanie pri dlhých seriáloch? Tieto minisérie tento rok uchvátili

Posledné vydania lotérie sa vysielali v sobotu, program sa presunul na nový deň kvôli šou Pečie celé Slovensko. Ani to neotriaslo so sledovanosťou. K obrazovkám stále sadalo viac ako 500-tisíc divákov. Bez ohľadu na vhodnosť programu, rentabilitu, očkovacia lotéria z mediálneho hľadiska splnila účel do bodky. Stala sa najúspešnejším programom RTVS v rámci tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť #očkovacia lotéria #očkovacia prémia #Vianoce 2021