Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriál o vražde Jána Kuciaka: Na Slovensku ho nechce ani jedna televízia, podporu získal v zahraničí

Pod seriálom Naši ľudia sú podpísaní scenárista Miro Šifra a režisérka Tereza Nvotová.

21.03.2024 06:00
Naši ľudia, OUR PEOPLE, film Foto:
Kriminálna miniséria Naši ľudia prinesie príbeh nájomnej vraždy novinára Jána Kuciaka.
debata (4)

Nájomná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred šiestimi rokmi otriasla celým Slovenskom. Scenárista Miro Šifra a režisérka Tereza Nvotová pripravujú kriminálnu minisériu s názvom Naši ľudia, ktorá zobrazí aj doposiaľ nezverejnené okolnosti celého prípadu. Vzniká v spolupráci s rodinami Jána a Martiny.

slnko v sieti, Vanda Hrycová Čítajte aj Prečo sú práve novinári strážcami demokracie? Nový film nám to ukáže, hovorí producentka Hrycová

„Všetci na Slovensku majú pocit, že tento príbeh už poznajú celý, ale nie je to tak. V spise aj po rozhovoroch s najbližšími sme našli nové informácie, ktoré zmenili moju perspektívu na celý prípad,“ hovorí scenárista seriálu Miro Šifra.

Šesťdielna kriminálna miniséria prinesie mozaikovo rozprávaný príbeh, kde sa jednotlivé pohľady prepájajú práve vykonaním a následným vyšetrovaním vraždy a sledujú tiež spoločenský rozsah celej kauzy.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte aj Minister vnútra v relácii hľadaného extrémistu. To nie je začiatok vtipu, ale slovenská realita

Podľa tvorcov ponúka pripravovaný seriál silný medzinárodný presah, o čom svedčí aj jeho účasť na najväčšom festivale televíznej tvorby v Európe Series Mania Forum. Spomedzi 430 prihlásených projektov z celého sveta si odniesol hlavnú cenu.

„Nie je to ocenenie len pre nás, ale hlavne odkaz pre rodičov Jána a Martiny. Stále je veľmi veľa ľudí, ktorí nezabudli, čo sa stalo, a stoja za nimi. A nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ hovorí scenárista Miro Šifra.

Režisérka Tereza Nvotová pri preberaní hlavnej... Foto: nutprodukcia
Tereza Nvotová Režisérka Tereza Nvotová pri preberaní hlavnej ceny za minisériu Naši ľudia na festivale televíznej tvorby v Európe Series Mania Forum.

Na Slovensku seriál stále hľadá svojho vysielateľa. „Vražda Jána a Martiny je silným pripomenutím toho, že sa na Slovensku momentálne ocitáme v temnote. Sama strácam nádej, že zločiny, ktoré siahajú k špičkám výkonnej moci, budú niekedy potrestané. Svedčí o tom aj fakt, že sme na Slovensku doteraz nenašli televízneho partnera pre tento projekt,“ hovorí režisérka Tereza Nvotová.

„Podpora od najväčšieho seriálového festivalu znamená, že tento projekt nezomrie, aj keď na Slovensku oň paradoxne nemá záujem ani jedna televízia. Urobíme všetko preto, aby sme tento príbeh povedali, pretože veríme, že zlo sa dá poraziť len vytrvalým úsilím hovoriť pravdu,“ dodáva režisérka.

Martina Šimkovičová / Robert Fico / Čítajte aj Fico: Vedenie RTVS a zamestnanci negarantujú objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou

Scenárista Miro Šifra má na konte spolupráce na niekoľkých úspešných projektoch. Miniséria Zrádci (2020) získala Českého leva za Najlepší televízny seriál. Na konte má scenáre k filmom Červený kapitán (2016) a Úsvit (2023). Najnovšie napísal scenár k filmu a seriálu Miki (premiéra 2024) o bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi.

Tereza Nvotová zaujala už svojím debutom Špina (2017), ktorý získal viac než 20 ocenení doma a vo svete. Za svoj druhý celovečerný film Svetlonoc (2022) získala na medzinárodnom festivale v Locarne hlavnú cenu v kategórii Kinematografia súčasnosti. Na svojom konte má niekoľko úspešných dokumentov, vrátane filmu Mečiar (2017), ktorý bol v roku 2017 najnavšte­vovanejším dokumentom v slovenských kinách.

Producentom seriálu je slovenská produkčná spoločnosť nutprodukcia. Vývoj diela finančne podporili Audiovizuálny fond a Creative Europe MEDIA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miro Šifra #Tereza Nvotová #Ján Kuciak a Martina Kušnírová #seriál Naši ľudia