Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

MASH oslavuje päťdesiatku. Po desiatich rokoch sa vracia na slovenské obrazovky

Kultový seriál ani po päťdesiatich rokoch neomrzel divákov na celom svete.

22.09.2022 06:00
MASH Foto:
Kultový seriál MASH sa na obrazovkách udržal 11 sezón a priniesol 251 epizód.
debata
the last of us, Čítajte aj Super seriálová sezóna! Čo HBO predstaví? Svoj najdrahší seriál a nielen to...

Americký seriál MASH sa nerodil ľahko a spočiatku to nevyzeralo, že na obrazovkách vydrží dlhší čas. Nakoniec si príbehy lekárov z kórejskej vojny, ktoré sa v éteri prvýkrát objavili v septembri 1972, získali nielen v Amerike obrovskú popularitu.

Vysielanie posledného dielu, ktorým seriál po 11 sériách vyvrcholil, si vo február 1983 nenechalo v Spojených štátoch ujsť rekordných 125 miliónov divákov. MASH neomrzel publikum na celom svete ani pri mnohých reprízach.

wednesday, Čítajte aj Tieto veľké seriálové hity čakajú na svoju premiéru! Takáto bude jeseň na Netflixe

„Literárne sme boli v Kórei. Ale obrazne vo Vietname,“ komentoval to producent Gene Reynolds. Začiatkom 70. rokov, keď seriál vznikol, sa totiž Američania potýkali s dlhotrvajúcim konfliktom v juhovýchodnej Ázii. Popularita seriálu MASH však neklesla ani dlho po tom, ako sa americká armáda v lete 1973 z Vietnamu stiahla.

Foto: Getty Images
MASH

Sitkom sa venoval aj vážnejším témam

Veľkú zásluhu na tom mal aj herec Alan Alda, ktorý stvárnil kapitána Benjamina Franklina „Hawkeyeho“ Pierca, stal sa ťahúňom seriálu a neskôr sa na ňom podieľal aj autorsky. Prezývka Hawkeye vznikla podľa knihy Posledný Mohykán, čo bola jediná kniha, ktorú jeho otec čítal.

Práve Alda sa aj ako režisér niekoľkých dielov výrazne zaslúžil o to, že sa MASH – spočiatku viac-menej klasický sitkom – počas rokov venoval čoraz častejšie aj vážnejším témam. V niektorých epizódach sa tak riešili aj veci, ktoré veľmi na smiech neboli: napríklad osudy údajných zbabelcov, vzťah amerických vojakov k obyčajným Kórejčanom alebo politická situácia.

Aldov „Hawkeye“ bol vždy pripravený postaviť sa vojenskej mašinérii a aj za cenu vlastných ťažkostí zosmiešňovať napríklad nezmyselnú armádnu byrokraciu.

MASH

Hawkeye nemal byť sukničkár

Najvýraznejšia postava seriálu, ktorá sa ako jediná objavila vo všetkých 251 dieloch, pritom rozhodne nebola žiadny svätec. „Bol to frajer, ktorý preháňal kdejakú sukňu, pil viac, ako je zdravé, a myslel si o sebe, že všetkému rozumie. Pol hodiny v seriáli to môže byť zábavné, ale v skutočnosti by vás takéto správanie dosť obťažovalo,“ komentoval to Alda.

Práve kontrast medzi slobodomyseľným nadaným chirurgom a jeho protipólom majorom Frankom Burnsom bol častým zdrojom humoru.

Autor čiastočne autobiografického románu z roku 1968, podľa ktorého seriál vznikol, lekár Richard Hornberger, ale s Aldovým podaním spokojný nebol. „Hawkeye nebol žiadny sukničkár. Bol to skôr plachý chlap,“ rozčuľoval sa Hornberger, ktorý v Kórei slúžil v jednej z mobilných vojenských chirurgických nemocníc (Mobile Army Surgical Hospital, odtiaľ skratka MASH). Tie vznikli po druhej svetovej vojne a vďaka blízkosti frontu a skorej pomoci zraneným zachránili v Kórei tisíce životov.

Herec Alan Alda, ktorý stvárnil kapitána... Foto: GettyImages
MASH Herec Alan Alda, ktorý stvárnil kapitána Benjamina "Hawkeyeho" Pierca, sa stal ťahúňom seriálu a neskôr sa na ňom podieľal aj autorsky.

Filmové spracovanie s Oscarom

Podľa Hornbergerovho románu, ktorý vydal pod pseudonymom Richard Hooker po 12 rokoch písania a dlhom hľadaní vydavateľa, vznikol už v roku 1970 film. Snímku Roberta Altmana, ocenenú Oscarom za scenár, mal spisovateľ oveľa radšej ako seriál. „Film sa mu páčil, pretože vernejšie zachytil jeho úmysly,“ povedal autorov syn William a dodal, že jeho otec rozhodne nepísal protivojnový román.

Na oboch prepisoch preto autorovi, presvedčenému republikánovi, vadilo protivojnové vyznenie. Práve poukazovanie na krutosti vojny i nezmyselné predpisy ale patrí k hlavným devízam seriálu. Vďaka nim už pol storočia nenudí divákov.

Film MASH nakrútil v roku 1970 režisér Robert... Foto: GettyImages
film MASH Film MASH nakrútil v roku 1970 režisér Robert Altman. Snímka získala Oscara za scenár.

Zo sklamania roka seriálový hit

Keď sa pritom v lete 1972 objavil na obrazovkách pilotný diel, nebol to žiadny hit a časopis Time ho označil za sklamanie roka. Tvorcovia však dostali od štúdia ďalšiu šancu. Horšie zato dopadli pokračovania zo začiatku 80. rokov. AfterMASH skončil uprostred druhej sezóny a zo seriálu Walter, v ktorom sa úradník Radar stane strážcom, sa vyrobil len pilotný diel.

Návrat na slovenské obrazovky

MASH je stále veľmi populárny, a to aj medzi divákmi na Slovensku. Po dlhých rokoch sa už čoskoro vráti na obrazovky televízie Dajto, ktorá ho začne uvádzať od 10. októbra o 17.50 hod.

S kultovým seriálom sa slovenskí diváci zoznámili až v prvej polovici 90. rokov, keď ho vysielala televízia Markíza. V roku 2012 ho odvysielala televízia JOJ a naposledy v roku 2016 stanica JOJ Plus, ale nie komplet, len prvé série.

Foto: Getty Images
MASH

Seriáloví rekordéri

MASH so svojimi 11 sezónami patrí k vôbec najdlhšie vysielaným komediálnym seriálom, len máloktorý americký sitkom vydržal dlhšie. V poslednom čase ho prekonala Teória veľkého tresku (2007 až 2019), ktorá sa rovnako ako Dva a pol chlapa (2003 až 2015) vysielala 12 rokov.

Rovnako dlho ako MASH vydržali seriály Na zdravie (1982 až 1993) alebo Ženatý so záväzkami (1987 až 1997). Dlhšiu „životnosť“ majú sitkomy Simpsonovci, ktorí onedlho naštartujú už 34. sezónu, a South Park, ktorý je v éteri od roku 1997.

retro Čítajte aj Televízny seriál oslavuje deväťdesiatiny. Prešiel si búrlivým vývojom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba