Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízny seriál oslavuje deväťdesiatiny. Prešiel si búrlivým vývojom

Rekordér v seriálovom svete sa na obrazovkách objavoval 57 rokov.

23.08.2022 06:00
retro Foto:
debata
profesor, druhá šanca, priznanie, Čítajte aj Veľké finále je tu! Nastal čas vybrať najlepší slovenský seriál sezóny

Prvý televízny seriál sa zrodil pred 90-imi rokmi, v auguste 1932. Americká spoločnosť CBS (Columbia Broadcasting System) začala vtedy v New Yorku skúšobné vysielanie kabaretnej šou The World Wide Review.

Pokus CBS síce čoskoro skončil (vysielal sa raz týždenne len do decembra 1932), ukázal však cestu, ktorou sa dodnes uberajú televízie na celom svete. Milióny ľudí si deň čo deň dávajú pauzu od svojich povinností a ponáhľajú sa k obrazovkám, aby sa dozvedeli najnovšie osudy svojich obľúbených hrdinov. Televízny seriál sa stal fenoménom.

ilustračné foto Foto: Dreamstime
seriály ilustračné foto

Všetko sa začalo telenovelami

Od svojich počiatkov prešiel televízny seriál búrlivým vývojom. Dnešný divák si tak môže vyberať z neprebernej ponuky žánrov, dĺžok i pravidelnosti vysielania. Na svoje si prídu milovníčky romantiky rovnako ako fanúšikovia vedecko-fantastických príbehov alebo komediálneho žánru.

Vznik televízneho seriálu nadviazal na svojho rozhlasového predchodcu. Na rozhlasových vlnách sa mohli ľudia prvýkrát zoznámiť s nekonečnými príbehmi pre ženy – tzv. „mydlovými operami“. Keď začala byť začiatkom 40-tych rokov televízia súčasťou amerických domácností (do roku 1951 sa ich v USA predalo zhruba 17 miliónov), stal sa tento formát prirodzenou súčasťou vysielania.

Mydlová opera (soap opera) sa im začalo hovoriť kvôli tomu, že ich sponzorovali výrobcovia mydiel a pracích práškov, ktorí odhadli, že na seriály sa budú pozerať hlavne ženy v domácnosti, ich hlavná cieľová skupina. A podobný osud čakal aj situačné komédie – známe sitcomy.

Prvý československý seriál Rodina Bláhová.... Foto: archív
Rodina Bláhová Prvý československý seriál Rodina Bláhová. Zľava: Nataša Gollová, Zdeněk Dítě, Stella Zázvorková, Ilja Prachař a Ladislav Trojan.

Československí diváci sa mohli na prvý seriál Rodina Bláhová pozerať v roku 1959 – šesť rokov po začiatku televízneho vysielania. O dva roky neskôr sa na obrazovkách objavili Traja chlapi v chalupe, na ktorých sa už podieľal aj scenárista Jaroslav Dietl.

V čase, keď v Československej televízii začínal Dietl so seriálmi, rodila sa v Amerike jedna z legiend televízneho vysielania – Star Trek. Jej autor Gene Roddenberry po niekoľkých rokoch presviedčania televíznych štúdií v polovici 60-tych rokov konečne uspel a v roku 1966 bol odvysielaný prvý diel sci-fi série, ktorá si získala po celom svete milióny fanúšikov. Na televízne obrazovky dodnes prichádzajú nové príbehy vesmírnej lode Enterprise – hoci už s novou posádkou.

Sci-fi seriál Star Trek je považovaný za jeden... Foto: NBC
Star Trek Sci-fi seriál Star Trek je považovaný za jeden z najpopulárnejších a najvplyvnejších televíznych seriálov všetkých čias. Vzniklo už 11 televíznych seriálov, 13 celovečerných filmov a množstvo kníh, hier a hračiek.

Podobne oddaných fanúšikov ako Star Trek mal aj sitcom z prostredia vojenskej nemocnice MASH. Ten nadviazal v septembri 1972 na rovnomenný film Roberta Altmana. Na obrazovkách sa udržal 11 sezón, jeho posledný 251. diel vo februári 1983 sledovalo 125 miliónov Američanov.

MASH (skratka pre Mobile Army Surgical... Foto: CBS
MASH MASH (skratka pre Mobile Army Surgical Hospital) vysielala CBS jedenásť rokov, od roku 1972 do roku 1983.

V čase najväčšej slávy MASH sa v apríli 1978 objavil ďalší z preslávených amerických seriálov Dallas. CBS do mája 1991 odvysielala 357 epizód tejto ságy naftárskeho rodu Ewingovcov.

Americký seriál Dallas o bohatej texaskej... Foto: CBS
Dallas Americký seriál Dallas o bohatej texaskej rodine Ewingovcov vysielala CBS od roku 1978 do mája 1991.

Rekordér v seriálovom svete

Hoci sa tieto čísla zdajú neuveriteľné, oproti sérii Guiding Light je to nič. Tento rekordér v seriálovom svete sa na obrazovkách objavoval 57 rokov (od roku 1952 až do roku 2009), predtým mal za sebou ešte 15 rokov rozhlasového života.

Časť z neho sa objavila na našich obrazovkách pod názvom U nás v Springfielde. Dej seriálu sledoval osudy štyroch rodín vo fiktívnom mestečku Springfield na americkom Stredozápade. Časom sa príbeh vydal mnohými smermi, oceňovaný je jeho význam ako kroniky života v americkom malomeste, problémov, ktorými ľudia žili v rôznych časoch, aj spôsobov, ako ich rozhlas a neskôr televízie poňali. Celkovo bolo odvysielaných skoro 16-tisíc dielov.

Herci zo seriálu Guiding Light pózujú s... Foto: CBS
Guiding Light Herci zo seriálu Guiding Light pózujú s tisíckami scenárov na počesť 15-tisícej epizódy v roku 2006.

Väčšinu zo spomínaných seriálov mohli po roku 1989 a nástupe komerčných televízií vidieť aj slovenskí diváci. K tým najpopulárnejším sa zaradili napríklad Dallas, Dynastia, MASH, Beverly Hills 90210, Star Trek či rad seriálov z lekárskeho prostredia.

Americký tínedžerský seriál Beverly Hills 90210... Foto: Fox
Beverly Hills 90210 Americký tínedžerský seriál Beverly Hills 90210 sa dočkal v rokoch 1990 až 2000 desiatich sérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály