Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Taraba a jeho nepriateľ číslo 1: Ak by RTVS prestala vysielať, nikomu chýbať nebude

Podpredseda parlamentu a minister životného prostredia v poslednom čase na dennej báze útočí na RTVS. Zdá sa, že je to jeho nový nepriateľ číslo 1.

15.03.2024 09:55
Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej... Foto:
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), v pozadí zľava generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala, ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie na tému Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, vo štvrtok 14.marca 2024 v Bratislave.
debata (39)

Taraba (nominant SNS) dlhodobo kritizuje RTVS za neobjektívnosť spravodajstva, nedávno sa navážal aj do ružového loga. Vo štvrtok na tlačovej konferencii nazval riaditeľa RTVS bezdomovcom zasypaným exekúciami. V piatok reagoval na hroziaci štrajk zamestnancov telerozhlasu, ktorí sa bránia pripravovanému zákonu o novej podobe verejnoprávnej inštitúcie.

šimkovičová, taraba, danko, Čítajte aj Taraba: RTVS riadi bezdomovec zasypaný exekúciami, spravodajstvo nás nezaujíma. Danka niekto nazval "debilom"

Minister Taraba už v pondelok napísal v statuse na sociálnej sieti, že „RTVS aj s jej ružovučkým logom sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas“ a pokračoval: „RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti. Som rád, že ministerstvo kultúry dnes predložilo do pripomienkového konania zákon, ktorý Slovensku dá verejnoprávnu televíziu, kde sa nebudú hanbiť pustiť štátnu hymnu a národný program nebude vytláčaný na okraj. Progresívne Slovensko si bude musieť svoju televíziu už platiť z vlastných príspevkov a nie daní občanov.“

Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej Danko, Lukáš Machala Čítajte aj Dusno na tlačovke o RTVS: Hádka a útoky na novinárov, Markízu, opozíciu. Danka niekto počastoval nadávkou

„Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, na čele ktorej je bezdomovec, ktorý je zasypaný exekúciami,“ povedal zas vo štvrtok na tlačovej konferencii k RTVS Taraba. „Nikoho z nás nezaujíma spravodajstvo RTVS. Štyri roky ma tam nevolali. Pravdou je, že naše videá na sociálnych sieťach majú väčší dosah ako spravodajské relácie aj RTVS,“ dodal s tým, že ich videá na sociálnych sieťach majú väčšie dosahy ako spravodajstvo RTVS. Uviedol, že ich zaujíma vysielacia štruktúra a národný program. Podľa jeho názoru sa z verejnoprávnej inštitúcie stala „obyčajná braková komerčná televízia, ktorá nadbieha vysielacím štruktúram súkromných televízií.“ Taraba tiež hovoril o tom, že všetko v RTVS chátra a radosť majú externé firmy, ktoré dostávajú zákazky a tiež povedal, že z RTVS sa stala „liaheň Progresívneho Slovenska“.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Čítajte aj Ministerka (ne)kultúry a jej záťah na RTVS. Slováci si robia žarty z aktuálnej situácie

Zamestnanci RTVS žiadajú ministerstvo kultúry, aby navrhované zmeny zákona stiahlo. Apelujú na spoločné vytvorenie prostredia pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby.

Vo vyhlásení deklarovali snahu zabezpečiť kvalitnú budúcnosť verejnoprávnych médií na Slovensku. Poukázali aj na vysokú dôveryhodnosť spravodajstva RTVS podľa prieskumov. „Chceme naďalej slobodne tvoriť, zachovávať pluralitu názorov a pracovať bez obmedzení alebo strachu,“ dodali. Pod vyhlásenie sa podpísalo už viac ako 1 000 ľudí.

Martina Šimkovičová Čítajte aj Zamestnanci RTVS sa búria, Šimkovičovej novelu nechcú: Politici chcú ovládnuť RTVS, tvrdia vo vyhlásení

Podľa predloženého návrhu prestane RTVS v dnešnej podobe existovať. Inštitúcia sa nebude rozdeľovať na samostatnú televíziu a rozhlas, čaká ju však viacero zmien. Voľba riaditeľa sa z parlamentu presunie na novú sedemčlennú radu zloženú z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj nová programová rada, ktorej väčšinu volí parlament. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Andrej Danko Čítajte aj Danko plánuje nový mediálny úrad. Chce narobiť poriadky s novinármi

„Navrhovaný zákon a úprava procesov reaguje predovšetkým na podnety verejnosti, odborníkov, zástupcov výkonných umelcov, producentov, zástupcov novinárskej obce, vedeckých a vzdelávacích inštitúcií, funkcionárov štátnej správy a územnej samosprávy, ako aj zástupcov mimovládneho sektora,“ uvádza rezort kultúry v dôvodovej správe k predkladanému návrhu zákona.

V piatok Taraba zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom bagatelizuje hroziaci štrajk v RTVS. „Ak zamestnanci RTVS na čele s ich riaditeľom v osobnom bankrote vstúpia do štrajku a prestanú vysielať, vyriešia tým problém tejto televízie napojenej na PS, ale platenej z daní. Takéto vysielanie chýbať nikomu nebude, takže vrelo odporúčam,“ píše.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS #Tomáš Taraba #ľuboš machaj