Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zamestnanci RTVS sa búria, Šimkovičovej novelu nechcú: Politici chcú ovládnuť RTVS, tvrdia vo vyhlásení

Zamestnanci RTVS hromadne podpisujú a zverejňujú spoločné vyhlásenie.

13.03.2024 17:50
Martina Šimkovičová Foto:
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová počas príhovoru na otvorení bratislavského kreatívneho centra RTVS Arténa v utorok 12. marca 2024.
debata (41)

Zamestnanci RTVS začali na svojich sociálnych sieťach zverejňovať spoločné vyhlásenie, ktoré doteraz podpísali stovky zamestnancov telerozhlasu. Dôvodom je novela zákona, ktorú predložilo ministerstvo kultúry.

Do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložili návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, z ktorého vyplýva hneď niekoľko zmien. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom. Zároveň sa zmení názov, z RTVS sa stane STaR.

Andrej Danko Čítajte viac Danko plánuje nový mediálny úrad. Chce narobiť poriadky s novinármi

„Návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prináša významné zmeny. Má sa zmeniť zloženie Rady RTVS a spôsob jej voľby, rovnako aj voľby generálneho riaditeľa, ktorého by bolo možné odvolať aj bez udania dôvodu. Má tiež vzniknúť nový orgán – Programová rada s kompetenciou kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania,“ píšu zamestnanci telerozhlasu vo vyhlásení.

„Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc. Pritom slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nie mocenským ambíciám ktorýchkoľvek strán,“ zdôrazňujú.

„Návrh je politickým zásahom, ktorý spôsobí, že sa verejnoprávne médium dostane pod silný politický tlak,“ uviedol ešte v utorok súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. „Tento spôsob je vyslovene uzurpátorský,“ dodal. Za výslovne politický orgán považuje navrhovanú programovú radu, ktorej väčšinu členov má voliť parlament. „Pripomína mi to časy komunizmu a cenzorov,“ poznamenal počas tlačovej besedy pre médiá.

Znenie celého vyhlásenia zamestnancov RTVS:

Pod vyjadrením zamestnancov a spolupracovníkov RTVS je zatiaľ 712 podpisov. Ďakujeme. „Návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prináša významné zmeny. Má sa zmeniť zloženie Rady RTVS a spôsob jej voľby, rovnako aj voľby generálneho riaditeľa, ktorého by bolo možné odvolať aj bez udania dôvodu. Má tiež vzniknúť nový orgán – Programová rada s kompetenciou kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania. Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc. Pritom slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nie mocenským ambíciám ktorýchkoľvek strán. Toto vyhlásenie je vyjadrením znepokojenia ľudí, ktorí sa snažia profesionálne a poctivo vykonávať svoje zamestnanie, povolanie a pre mnohých aj poslanie. Aj opakovaná najväčšia dôveryhodnosť nášho spravodajstva je pre nás v tomto smere potvrdením zmysluplnosti našej práce a aj zadosťučinením. Našou snahou je zabezpečenie kvalitnej budúcnosti verejnoprávnych médií na Slovensku. My, podpísaní zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS, preto žiadame predkladateľa – ministerstvo kultúry, aby stiahlo daný návrh z pripomienkového konania a aby v spolupráci s RTVS vytvorilo prostredie pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby. Prvým predpokladom je vytvorenie mechanizmu pre zodpovedné riadenie nezávislé od politickej moci a stabilné financovanie aj po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré boli jedným z pilierov verejnoprávnosti. Chceme naďalej slobodne tvoriť, zachovávať pluralitu názorov a pracovať bez obmedzení alebo strachu. Ďakujeme za pochopenie a podporu.“

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #situácia v RTVS