Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS ostro reaguje na Danka: Ide o účelové podsúvanie klamlivých informácií

RTVS sa dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam predsedu SNS Andreja Danka.

29.12.2023 00:00
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.
debata (10)

Predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko v koncoročnom rozhovore pre RTVS potvrdil viaceré úmysly s verejnoprávnou inštitúciou. „Občanom ukážeme, ktorí paraziti si brali peniaze z RTVS na technike,“ povedal Danko. Jeho cieľom je dostať Slovenskú televíziu opäť do „normálneho režimu“.

Podľa neho súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj nie je človekom, ktorého by chcela vláda odvolať. Vedenie však určite bude meniť. „Verím, že do čela RTVS dáme takého človeka, ktorý nebude robiť politiku, ale ktorý sa zameria na fungovanie a modernizovanie RTVS,“ dodal s tým, že zákon o rozdelení by mohol predložený už vo februári 2024. Hovoril aj o stave administratívnych budov a o jasnej definícii budúcich priorít pre verejnoprávne médium.

Andrej Danko Čítajte viac Danko potvrdil rozdelenie RTVS: Ukážeme parazitov, ktorí brali peniaze. Cieľom je dostať inštitúciu do "normálneho režimu"

RTVS na vyjadrenia Andreja Danka zareagovala a v stanovisku, ktoré zaslala médiám, sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim vyjadreniam.

„Pán Danko svojimi verejnými vyjadreniami opakovane obviňuje RTVS a jej vedenie z nevýhodnej spolupráce s externými firmami, pričom s týmito spoločnosťami RTVS spolupracovala aj za predchádzajúceho vedenia. Naposledy hovoril o „parazitoch, ktorí brali peniaze z RTVS na technike”,“ uviedla RTVS prostredníctvom svojej manažérky komunikácie Zuzany Vicelovej.

igor matovič Čítajte aj Prešľapy roka 2023: Homofóbne výroky, pomýlená viera, ale aj sexizmus a rasizmus

RTVS: Ide o podsúvanie klamlivých informácií

Ako uvádza v stanovisku ďalej, zo strany podpredsedu parlamentu ide o opätovné a účelové podsúvanie klamlivých informácií verejnosti. „RTVS si, ako verejnoprávna inštitúcia, plní všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona, súvisiace s transparentným financovaním a nakladaním s finančnými prostriedkami a s verejným obstarávaním. O zmluvách RTVS je informovaná a prijíma ich na vedomie Rada RTVS, pričom o zmluvách s plnením nad 100 000 eur informuje Radu RTVS formou zámeru generálny riaditeľ RTVS, pričom dozorná komisia ich prerokováva,“ vysvetľuje RTVS.

„Ak pán predseda Danko, disponuje dôkazmi ktoré potvrdzujú konanie RTVS v rozpore so zákonom, apelujem naňho, aby oslovil príslušné štátne orgány, ktoré majú dohľad a kontrolu nad hospodárením s finančnými prostriedkami,” vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Sejm Čítajte aj Poľské verejnoprávne médiá idú do likvidácie, oznámil minister kultúry

RTVS vznikla 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré v súčasnosti tvoria jej organizačné zložky, ktoré samostatne hospodária. Právnu normu okrem koaličných poslancov (SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd) podporili aj šiesti členovia SNS. Poslanecký klub Smeru-SD hlasoval proti.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Danko