Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Danko potvrdil rozdelenie RTVS: Ukážeme parazitov, ktorí brali peniaze. Cieľom je dostať inštitúciu do "normálneho režimu"

Predseda národniarov tvrdí, že zákon o rozdelení RTVS by mohol byť predložený už vo februári.

28.12.2023 09:46
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko
debata (27)

Rozdelenie RTVS späť na televíziu a rozhlas nie je novou témou. Po nástupe štvrtej Ficovej vlády sa problematika znova otvorila a ocitla aj v programovom vyhlásení vlády. V časti venovanej kultúrnej politike PVV deklaruje, že kabinet presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS. Inštitúcia vznikla dňa 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu, ktoré v súčasnosti tvoria jej organizačné zložky, ktoré samostatne hospodária.

„RTVS sleduje zámer vlády rozdeliť verejnoprávne médium na dva nezávislé subjekty a dáva do pozornosti zložitosť a možné dopady takéhoto kroku. Verejnoprávna inštitúcia je fungujúci mechanizmus, ktorý pôsobí ako silné médium naprieč televíznym, rozhlasovým a online prostredím,“ uviedla pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie RTVS.

Na otázku, čo by pre inštitúciu znamenalo rozdelenie z hľadiska pracovných a výrobných procesov, Vicelová konštatuje: „Vzhľadom na to, že v tomto nastavení rozhlas a televízia pracujú už 12 rokov, je pred zásahom do jej fungovania nevyhnutné podrobiť hĺbkovej analýze legislatívnu, technologickú, ekonomickú, personálnu a programovú oblasť.“

A koľko by RTVS opätovné rozdelenie na samostatnú televíziu a rozhlas? „Až po zanalyzovaní všetkých vstupov môžeme začať hovoriť o konkrétnych číslach a dopadoch. Už teraz je ale zrejmé, že rozdelenie RTVS by stálo niekoľko desiatok miliónov eur,“ upozorňuje Vicelová.

V koncoročnom rozhovore pre RTVS Danko potvrdil viaceré úmysly s verejnoprávnou inštitúciou. „Občanom ukážeme, ktorí paraziti si brali peniaze z RTVS na technike,“ povedal Danko. Jeho cieľom je dostať Slovenskú televíziu opäť do „normálneho režimu.“ Hovoril aj o stave administratívnych budov a o jasnej definícii budúcich priorít pre verejnoprávne médium.

Podľa neho súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj nie je človekom, ktorého by chcela vláda odvolať. Vedenie však určite bude meniť. „Verím, že do čela RTVS dáme takého človeka, ktorý nebude robiť politiku, ale ktorý sa zameria na fungovanie a modernizovanie RTVS,“ dodal s tým, že zákon o rozdelení by mohol predložený už vo februári 2024.

RTVS vznikla 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré v súčasnosti tvoria jej organizačné zložky, ktoré samostatne hospodária.

O ich zlúčení do jednej inštitúcie rozhodla vláda v novembri 2010 a následne zákon o RTVS schválil parlament. Právnu normu vtedy okrem koaličných poslancov (SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd) podporili aj šiesti členovia SNS. Poslanecký klub Smeru-SD hlasoval proti.

Návrh zlúčenia pripravil vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), podľa ktorého mala právna norma zabrániť nielen ďalšiemu zadlžovaniu televízie, ale aj skvalitniť vysielanie oboch médií.

RTVS sa borí s finančnými škrtmi

Vláda upravila pôvodné plány financovania RTVS po zrušení koncesionárskych poplatkov. Bývalá vláda potvrdila zámer financovať inštitúciu zo štátneho rozpočtu. Mala dostávať 0,17% z HDP. V rámci avizovaného šetrenia bol tento mechanizmus znížený na 0,12%.

„Už v programovom vyhlásení vlády bolo, že RTVS dostane 0,12 percenta namiesto 0,17 percenta HDP, na ktoré sme pripravovali rozpočet. Ten bol postavený ako rozvojový tak, aby sa verejnoprávny priestor po niekoľkých rokoch, keď sme pred sebou len tlačili technologicko-investičný dlh, mohol nadýchnuť. Ako viete, zabezpečovali sme vysielanie štyroch programových služieb, z ktorých dve sa spustili pred dvomi rokmi (:24 a Šport), ale neboli kryté v rozpočte. Bývalú vládnu garnitúru sme presvedčili, že nám parlament schválil 0,17 percenta HDP. Za hlasovali aj niektorí poslanci, ktorí boli teraz na mediálnom výbore a vtedy hovorili o optimálnej výške 0,19 percenta, aby sa mohla RTVS posunúť dopredu. A teraz to vyzerá tak, že zahlasujú za 0,12 percenta,“ povedal pre Mediaklik Ľuboš Machaj, riaditeľ RTVS v rozhovore tesne pred Vianocami.

RTVS tak nečakane prišla z plánovaného rozpočtu na 2024 o 54 miliónov a do ďalšieho roka vstúpi v rozpočtovom provizóriu.

„Je to o 26 percent menej, než sme počítali v rozpočte na budúci rok. Celkovo je to mínus 54 miliónov, čo je dosť zásadný problém. Hovorí sa o tom, že ešte môže byť nejaké dofinancovanie, lebo v návrhu zákona sa hovorí „najmenej 0,12 percenta“. Vyjednávanie o nejakom dofinancovaní bude však zložité, bude to podobné ako pri zmluve so štátom,“ dodal Machaj v rozhovore.

V roku 2024 čakajú RTVS výrazné škrty, aby bolo zabezpečené štandardné fungovanie. Všetko nasvedčuje tomu, že znížené financovanie dotkne každého segmentu RTVS. „Bude to veľmi destabilizačné. Hoci by som veľmi nerád vstupoval do rozsahu ponúkaného programu, bude veľký problém udržať všetky štyri programové služby,“ hovorí Machaj.

„Na budúci rok sme mali nachystané dva seriály a mali sme pripravených veľa koprodukčných vstupov. Ak bolo doposiaľ sloganom, že RTVS je najväčší koproducent na Slovensku, tak to už nebude platiť. Pre kreatívny priemysel to bude znamenať, že sa môže otriasť v základoch. Je to nepríjemné, lebo sme boli garanciou rozvoja tohto priemyslu aj cez kreatívne centrá, ktoré neviem, ako budú fungovať. Máme tam technológie, mali by sme začať budovať vzťahy s mladými tvorcami a to je všetko teraz vo hviezdach,“ uzavrel Machaj.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Danko