Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poľské verejnoprávne médiá idú do likvidácie, oznámil minister kultúry

Do likvidácie smerujú verejnoprávna televízia, rozhlas aj tlačová agentúra.

28.12.2023 12:47
Sejm Foto: ,
Novozvolení poslanci poľského parlamentu počas prvého zasadnutia Sejmu 13. novembra 2023.
debata (1)

Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu oznámil, že sa rozhodol dať do likvidácie verejnoprávnu televíziu Telewizja Polska, rozhlas Polskie Radio a tlačovú agentúru PAP.

Andrej Danko Čítajte aj Danko potvrdil rozdelenie RTVS: Ukážeme parazitov, ktorí brali peniaze. Cieľom je dostať inštitúciu do "normálneho režimu"

Tento krok prišiel po tom, čo prezident Andrzej Duda pred Vianocami vetoval zákon o rozpočte, ktorý zahŕňal financovanie verejnoprávnych médií. Podľa Sienkiewicza rozhodnutie uviesť médiá do stavu likvidácie pomôže zachovať ich prevádzku, informuje TASR na základe správy poľskej spravodajskej televízie TVN24.

„V súčasnej situácii nám takýto postup umožní zabezpečiť ďalšiu prevádzku týchto spoločností, vykonať v nich nevyhnutnú reštrukturalizáciu a zabrániť prepúšťaniu zamestnancov pre nedostatok financií,“ píše sa vo vyhlásení ministra kultúry. Dodáva v ňom, že „stav likvidácie môže vlastník kedykoľvek odvolať“.

igor matovič Čítajte aj Prešľapy roka 2023: Homofóbne výroky, pomýlená viera, ale aj sexizmus a rasizmus

Výzva na obnovenie nestrannosti

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, prijala minulý týždeň uznesenie, v ktorom vyzvala na obnovenie právneho poriadku a nestrannosti verejnoprávnych médií. Minister kultúry následne vymenil šéfov a správne rady verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako aj tlačovej agentúry PAP.

Opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), z ktorej pochádza aj prezident Duda, tento krok ostro kritizovala. Za porušenie ústavy ho označil aj Duda. Politici PiS sa odvtedy zdržiavajú v centrálach týchto médií na protest proti „nezákonnému prevzatiu“ verejnoprávnych médií novou vládou premiéra Donalda Tuska.

šimkovičová Čítajte aj Šimkovičová bude meniť ľudí na ministerstve kultúry: Nemám krvavé oči, tvrdí

Traja „riaditelia“ verejnoprávnej TV

Novinár blízky predchádzajúcej poľskej vláde Pavel Adamczyk v stredu vyhlásil, že sa stal riaditeľom verejnoprávnej televízie TVP. Nový kabinet premiéra Donalda Tuska pritom do tejto funkcie vymenoval Tomasza Syrguta.

Adamczyk prostredníctvom kanála TVP Info na sociálnej sieti X napísal, že bol na post riaditeľa zvolený národnou mediálnou radou. „Pri nástupe do funkcie sa zaväzujem urobiť všetko pre obnovenie zákonnosti vo vysielaní, potrestanie vinníkov (nezákonností) a obnovenie prevádzky všetkých programov,“ uviedol Adamczyk. Dodal, že ostatní, ktorí si nárokujú funkciu riaditeľa, konajú v rozpore so zákonom.

Už v nedeľu sa za nového riaditeľa TVP vyhlásil bývalý predseda dozornej rady TVP Maciej Lopinski, taktiež blízky PiS. Tvrdil, že bol dosadený na tento post dozornou radou televízie. Minister kultúry Sienkiewicz v tejto súvislosti deklaroval, že dozorná rada TVP bola rozpustená a teda už nie je oprávnená prijímať žiadne rozhodnutia.

Nový minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu odvolal predsedov správnych rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu a tlačovej agentúry PAP, ako aj dozorných rád týchto subjektov. Vyslúžil si za to kritiku poľského prezidenta Andrzeja Dudu, blízkeho PiS, podľa ktorého sú tieto kroky v rozpore s ústavou. Poslanci medzičasom už opozičnej PiS počas vianočných sviatkov na protest proti krokom novej vlády okupovali sídlo televízie TVP aj tlačovej agentúry PAP.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba