Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Konšpiračný web pohorel na súde: Ich "dobrá povesť" poškodená nebola

Hlavné správy prehrali dôležitý súd s projektom Konšpirátori.sk.

30.10.2023 14:26

Mestský súd Bratislava IV dnes na pojednávaní v celom rozsahu zamietol žalobu dezinformačného webu Hlavné správy voči portálu Konšpirátori.sk, informujú o tom v blogu na Denníku N. Hlavné správy tvrdili, že portál poškodzuje ich dobrú povesť tým, že ich zaradili na zoznam problematických stránok. Vydavateľ Hlavných správ zažaloval nielen prevádzkovateľov projektu, ale aj všetkých členov a členky komisie osobne.

migranti, bratislava Čítajte viac Hoaxeri vyvolávajú nenávisť a šíria lži. Sociálnymi sieťami kolujú falošné správy o migrantoch

“Úspech v šikanóznom spore s Hlavnými správami je potvrdením toho, čo tvrdíme od začiatku: že kritizovať dezinformačné weby je legitímne a v poriadku. Sme radi, že súd po rokoch rozhodol tak, ako sme očakávali. V slušnej spoločnosti totiž takýto spor ani nemohol dopadnúť inak,” uviedol Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk. Urbančík apeluje aj na ďalšie weby, ktoré sa na ich prácu sťažujú.

“Dúfame, že toto rozhodnutie si všimnú aj ďalšie dezinformačné weby z nášho zoznamu, ktoré sa tak rady zaštiťujú slobodou slova, no pritom by ju nám najradšej upreli. Takýmito žalobami však iba oberajú o čas nielen nás, ale aj súdy,” doplnil Urbančík.

Sloboda prejavu má prednosť

Hlavné správy boli zo zoznamu dočasne stiahnuté, stalo sa tak v marci 2020 na základe vydaného neodkladného opatrenia. Po ruskej invázii na Ukrajinu však súdy pristúpili k postupnému rušeniu rozhodnutí, ktorými pôvodne Hlavným správam poskytli ochranu. Dezinfoweb sa preto na zoznam Konšpirátorov vrátil v decembri 2022.

poslanec fico Čítajte viac Ficove xenofóbne videá o migrantoch mohli vyústiť v násilie. Facebook ani YouTube nevysvetlili, prečo ich nezmazali

“Verím, že ide o precedentné súdne rozhodnutie. Súd týmto rozsudkom dal jednoznačne prednosť slobode prejavu a potvrdil, že v demokratickej spoločnosti je nevyhnutné viesť kritickú debatu o šírení dezinformácií a hoaxov,” povedal Tomáš Kamenec z Advokátskej kancelárie Paul Q, ktorá projekt Konšpirátori.sk v súdnom konaní zastupuje. “Je vo vitálnom záujme Slovenska chrániť demokraciu aj kritikou tých, ktorí sa v záujme vlastných ambícií alebo v službe cudzím záujmom neštítia otravovať mysle ľudí klamstvami a nenávisťou,” dodal Kamenec.

Konšpirátori.sk: Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam dezinfowebov:

  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a „bludy“, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.
  • Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé.
  • Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.
fico, blaha, Čítajte viac Blaha sľubuje bojkot štandardných médií: Karma ich dostihne, teší sa známy dezinformačný web

Projekt Konšpirátori.sk zverejňuje už od roku 2016 zoznam webov, pri ktorých majú členovia komisie pochybnosti o ich dôveryhodnosti a kvalite obsahu. Je určený najmä zadávateľom reklamy, ktorým na týchto weboch neodporúčajú zobrazovať svoju inzerciu, aby nepoškodzovali dobré meno svojej značky. Využíva ho 6 200 zadávateľov reklamy na Slovensku a v Českej republike.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Hlavné správy #konšpirátori.sk