Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ficove xenofóbne videá o migrantoch mohli vyústiť v násilie. Facebook ani YouTube nevysvetlili, prečo ich nezmazali

Niektoré príspevky šéfa Smer-SD mali byť odstránené zo sociálnych sietí, tvrdí Barbora Bukovská.

13.10.2023 17:00
poslanec fico Foto: ,
Na snímke predseda Smeru Robert Fico.
debata (1)

Sociálne médiá musia vysvetliť, prečo pred voľbami neodstránili nenávistné príspevky šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Uviedla to riaditeľka pre právo a politiku organizácie na ochranu slobody médií Article 19 Barbora Bukovská pre spravodajskú webstránku špecializovanú na politiky Európskej únie Euractiv.

Poukázala na to, že Facebook ani YouTube neodstránili Ficove xenofóbne videá o migrantoch, pričom ani nevysvetlili prečo. „Rada pre dohľad by mala rozhodnúť, či nie je lepšie takéto príspevky zmazať ešte predtým, než vyústia v násilie,“ skonštatovala.

Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, armáda, vojaci, Hamas, Čítajte viac Polícia varuje Slovákov: Kolujú dezinformácie o útoku na Izrael, dajte si pozor

Predstavitelia Európskej únie podľa jej slov už pred voľbami varovali, že predčasné voľby na Slovensku budú testom toho, nakoľko sú európske voľby zraniteľné voči masovým manipuláciám v online priestore, do ktorých Rusko investuje milióny eur. Dokonca aj americkí senátori vyzvali sociálne médiá, aby lepšie chránili voľby v kontexte podozrení, že Rusko sponzoruje kampane na ovplyvňovanie slovenských volieb.

Dva týždne pred otvorením volebných miestností sa predstavitelia EÚ a Slovenska stretli so spoločnosťami Alphabet, Meta a TikTok, aby prediskutovali, aké úsilie vyvíjajú sociálne siete v súvislosti s voľbami. „Hoci úradníci považovali tieto stretnutia za „konštruktívne“, nie je jasné, k akým opatreniam sa platformy zaviazali.

Voľby 2023: Prvovoliči, kroje či maratónci v rade Fotogaléria - 55 fotiek Všetky fotky
Člen osobitnej okrskovej komisie pripravuje...

„Nedostatok konkrétnych záväzkov bol sklamaním,“ píše Bukovská. Dodala, že na Slovensku boli najväčšími šíriteľmi dezinformácií práve politici, a nie ruskí trollovia či webové stránky s konšpiračnými teóriami. Moderovanie dezinformácií by teda muselo znamenať kontrolu faktov, čo by bolo z hľadiska slobody prejavu veľmi problematické.

fico, čaputová Čítajte viac Čaputová a Danko vyzerali ako na nevydarenom rande: Slovenské internety sa zabávajú na povolebnej situácii

Na Slovensku sa horúcou témou predvolebnej kampane stala migračná kríza. Šéf Smeru-SD v predvolebnom období zverejnil na svojich účtoch na Facebooku a YouTube niekoľko problematických videí. V niektorých príspevkoch nahraných pred utečeneckými a migračnými centrami používal xenofóbne výrazy a tvrdil, že migranti sa na Slovensko dostali kvôli jeho oponentom v rámci operácií financovaných Georgeom Sorosom, píše Euractiv.

Hoci v dôsledku týchto príspevkov nedošlo k žiadnym prípadom násilia voči migrantom, Ficove vyjadrenia rýchlo prevzali dezinformačné siete, ktoré migrantov bežne označujú za zločincov. Facebook a YouTube neodstránili ani jeden z týchto príspevkov. Pravdepodobne dospeli k záveru, že keďže neviedli k násiliu, obsah by mal zostať zverejnený.

Danko, taraba Čítajte viac Taraba ministrom kultúry nebude: Píše však, že chce časť umelcov odstaviť od peňazí

„Tým, ktorí ich nahlásili, však neposkytli žiadne vysvetlenie, aké kritériá sa použili na posúdenie možného nebezpečenstva, že príspevky povedú k skutočnému násiliu. Niekoľko Ficových príspevkov na Facebooku v súčasnosti čaká na ich postúpenie Radou pre dohľad, teda orgánom, ktorý skúma rozhodnutia o moderovaní obsahu Facebooku a Instagramu,“ uviedla Bukovská. Rada by podľa nej mohla usmerniť spoločnosť Meta pri uplatňovaní existujúcich medzinárodných noriem týkajúcich sa podnecovania k násiliu, diskriminácie a nenávistných politických prejavov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sociálne siete #Hoaxy a podvody