Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hoaxeri vyvolávajú nenávisť a šíria lži. Sociálnymi sieťami kolujú falošné správy o migrantoch

Sociálnymi sieťami koluje video, ktoré má vyvolať nenávisť voči migrantom.

15.10.2023 14:00
migranti, bratislava Foto:
Migranti v Bratislave.
debata (1)

Slovensko počas posledných mesiacov čelí vlne migrácie. Téma bola využívaná aj v predvolebnej kampani, niektorí extrémistickí politici svoje tvrdenia podopierali nepravdivými informáciám, ktoré kolujú internetom.

Koluje falošné video

V posledných týždňoch sa na internete vo viacerých jazykoch šírilo video z potýčky z roku 2021 v talianskom meste Marotta s nepravdivým tvrdením, že ide o čerstvé zábery. Upozornila na to polícia po tom, čo sa na pôvod videa sa zamerala agentúra AFP.

K incidentu došlo v meste Marotta v regióne Marky na jadranskom pobreží v centrálnom Taliansku a nie na Lampeduse na úplnom juhu krajiny. Počas stretu veľkého počtu ľudí boli napadnutí a zranení karabinieri (žandári spadajúci pod ministerstvo obrany), uvádza to talianska agentúra.

K incidentu došlo v meste Marotta v regióne Marky na jadranskom pobreží v centrálnom Taliansku a nie na Lampeduse na úplnom juhu krajiny. Počas stretu veľkého počtu ľudí boli napadnutí a zranení karabinieri (žandári spadajúci pod ministerstvo obrany), uvádza talianska agentúra.

„Toxické facebookové účty zatiaľ čakajú na prvý protiprávny čin migranta,“ píše polícia. „Aj keď k nemu zatiaľ nedošlo, neznamená to, že k nemu nemusí prísť zajtra, pozajtra, alebo o mesiac,“ upozorňuje policajný zbor.

„Takisto ako sa medzi 5 miliónmi Slovákov nájdu tí, ktorí niečo ukradnú v obchode, to isté nemôžeme vylúčiť u cudzincov. Čo však môžeme vylúčiť a odmietnuť je princíp kolektívnej viny, ktorú toxické facebookové hyeny radi využijú pri prvom trestnom čine migranta,“ upozorňujú v príspevku.

Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, armáda, vojaci, Hamas, Čítajte viac Polícia varuje Slovákov: Kolujú dezinformácie o útoku na Izrael, dajte si pozor

Štát by mal konať, upozorňujú organizácie

Štát by mal urýchlene konať v oblasti tranzitnej neregulárnej migrácie, vyzýva ho k tomu 11 organizácií, ktoré sa venujú migrácii, integrácii, humanitárnej a rozvojovej pomoci. Žiadajú tiež o stretnutie so zástupcami vlády SR a Ministerstva vnútra SR, TASR o tom informovali z Ligy za ľudské práva.

Podľa organizácií sa viac času a energie nateraz venovalo len registrácii ľudí na úteku, nie však pomoci a ochrane ľudských práv.

Podotkli, že obdobie po registrácii sa ponechalo na samosprávy, ktoré nemajú dostatočné informácie a kapacity situáciu vyriešiť. Považujú za potrebné systematickejšie celoštátne riešenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba