Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Blaha sľubuje bojkot štandardných médií: Karma ich dostihne, teší sa známy dezinformačný web

Viacerí poslanci sľubujú bojkot štandardných médií, uprednostňovať chcú dezinfo weby.

16.10.2023 14:51
fico, blaha, Foto:
Viacerí poslanci hovoria o bojkote štandardných médií.

Po voľbách sa Slovensko rozdelilo na dva tábory – na tých, ktorí sa z novej vlády tešia a na tých, ktorí majú obavy. Zatiaľ čo štandardné médiá informujú o posunoch v rokovaniach a o budúcnosti Slovenska, dezinformačná scéna sa otvorene teší na najbližšie roky. Niekoľko poslancov im totiž sľubuje prednostné právo na informácie a začínajú otvorene hovoriť o bojkote štandardných médií.

Práve dezinformačné médiá sa tešia priamej podpore od niektorých politikov z novej koalície, ktorí priamo hovoria o bojkote štandardných médií a o tom, že chcú podporiť médiá ako Infovojna či Hlavné správy. Viacerí politici povedali, že odmietajú poskytovať rozhovory štandardným médiám. „Neposkytnem odpovede ‚hanbe žurnalistiky‘, menovite SME, Denník N, Aktuality, Plus, Nový čas, Markíza, JOJ, Ta3, a kým sa nenapravia pomery v RTVS tak ani tejto platforme,“ povedal len 3 dni po voľbách Peter Kotlár, nový poslanec za SNS.

migranti, bratislava Čítajte viac Hoaxeri vyvolávajú nenávisť a šíria lži. Sociálnymi sieťami kolujú falošné správy o migrantoch

Uprednostniť chcú dezinfo scénu

Ešte ďalej zašiel podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, ktorý naznačil, že Smer bude uprednostňovať dezinformačné médiá. „Prečo by sa nemohlo stať, že povedzme Markíza bude citovať napríklad Hlavné správy, Infovojnu či Slobodný vysielač, keď bude hovoriť o nejakej dôležitej informácii zo strany vlády? Viem si to veľmi dobre predstaviť,“ hovorí Ľuboš Blaha, pričom rovnako ako niektorí ďalší poslanci nazýva tieto médiá „alternatívnymi“.

Medzi ďalších poslancov, ktorí sa rozhodli bojkotovať štandardné médiá, patrí Tibor Gašpar, Martina Šimkovičová či Roman Michelko.

Hlavné správy vydali pred niekoľkými dňami článok s titulkom „Karma ich dobehla! Globalistické dezinformačné médiá ochutnajú vlastnú medicínu,“ v ktorom píšu, že „zatiaľ sa o tom hovorí iba neformálne, ale zrejme vznikne akási dohoda na tom, že tým najhorším, politicky jednofarebným médiám so „sorosoidným“ pozadím, jednoznačne cielene manipulatívnym prístupom k informovaniu verejnosti a silne nekorektným správaním voči ľuďom s opačným politickým názorom, nebudú politici vládnych strán odpovedať na otázky, nebudú reagovať na ich pozvania do diskusných relácií, skrátka, budú ich všestranne ignorovať.“ O pár viet neskôr dodávajú, že „odplata chutí sladko“. V článku citujú viacerých poslancov, ktorí im sľubujú bojkot štandardných médií.

Danko, taraba Čítajte viac Taraba ministrom kultúry nebude: Píše však, že chce časť umelcov odstaviť od peňazí

Hoci mnohí ľudia nazývajú spomínané médiá alternatívnymi, odborníci o nich hovoria ako o dezinformačných. Práve tieto médiá totiž nedodržiavajú štandardné procesy, aké sú v bežných médiách samozrejmosťou – neoverujú si zdroje, nedodržiavajú pluralitu názorov a častokrát do spravodajského obsahu vnášajú komentatívne prvky. Mnohí odborníci tiež spochybňujú ich financovanie a motívy.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Štvrtá Ficova vláda