Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šimkovičová ako ministerka? Budú to premrhané roky, SNS nemá schopných ľudí, reaguje kultúrna obec

SNS na čelo rezortu kultúry nominuje Martinu Šimkovičovú, kultúrna obec hovorí o kroku späť.

17.10.2023 14:18
Wanda Hrycová a Ján Gordulič Foto: ,
debata (9)

Minulý týždeň padla definitívna dohoda medzi stranami Smer, SNS a Hlas o vytvorení koalície. Odvtedy sa špekuluje o tom, kto bude stáť na čele rôznych rezortov. Ešte minulý týždeň sa hovorilo o tom, že na čelo rezortu kultúry by mal byť nominovaný Tomáš Taraba, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Dankovej SNS.

Ľudia z kultúrnej obce začali spisovať petíciu, v ktorej viac ako 14-tisíc ľudí odmietalo jeho potenciálnu nomináciu. Neskôr on sám zverejnené informácie odmietol a povedal, že o rezort nemá záujem.

Danko, taraba Čítajte viac Taraba ministrom kultúry nebude: Píše však, že chce časť umelcov odstaviť od peňazí

Predseda SNS Andrej Danko dnes oficiálne prezradil, koho nominuje na čelo ministerstva kultúry. Pre TASR potvrdil, že by malo ísť o Martinu Šimkovičovú, ktorá v minulosti pracovala ako moderátorka v Markíze, v roku 2016 sa dostala do parlamentu na kandidátke strany Sme rodina. V Markíze dostala výpoveď po tom, čo na svojich sociálnych sieťach zverejňovala príspevky, ktoré vyvolávali nenávisť voči imigrantom. „Už idú…, pripravte im nejaké ubytovanie, plnú penziu, vreckové a vyfešákujte dcérenky, nech sa u nás nenudia… Ešte taká poznámka… kde majú ženy a deti?“ písala v roku 2015.

RTVS nebude nomináciu komentovať

Mediaklik oslovil zástupcov zriaďovanej aj nezriaďovanej kultúry. Zaujímalo nás, ako vnímajú možnosť, že by na čele rezortu mohla stáť Šimkovičová a či majú v súvislosti s jej možným vymenovaním nejaké obavy. Článok postupne aktualizujeme o ich vyjadrenia.

martina šimkovičová, nrsr Čítajte viac Slovenská kultúra môže dostať ranu istoty. Bývalá hviezda Markízy a dezinformátorka mieri na čelo ministerstva

„Až do oficiálneho vymenovania ministrov nebudeme komentovať možné nominácie a kandidátov na konkrétne ministerské posty,“ odpovedala na otázky Mediakliku Jana Alexová, PR manažérka SND. Skúpa na slovo bola aj RTVS. „RTVS neprináleží sa vyjadrovať k personálnym nomináciám na ministerské posty,“ napísala na otázky manažérka komunikácie Zuzana Vincelová. Vyjadriť sa nechce ani Rada RTVS. Sitáciu sa nateraz rozhodla nekomentovať ani Tatiana Tóthová z PR oddelenia DNA Production.

„Rada pre mediálne služby je nezávislý regulátor zriadený priamo zákonom. Nie je riadený Ministerstvom kultúry SR. Aktuálne medializovanú a ani reálnu nomináciu na obsadenie postu ministra/erky kultúry nám neprislúcha akokoľvek komentovať. Bez ohľadu na osobu ministra/erky mala Rada pre mediálne služby s ministerstvom kultúry v jednotlivých oblastiach vzájomnej spolupráce vždy funkčné, korektné a konštruktívne pracovné vzťahy,“ reagovala Lucia Michelčíková, vedúca komunikácie Rady pre mediálne služby.

Budú to premrhané roky, hovorí Wanda Adamík Hrycová

Medzi najsilnejšie hlasy, ktoré sa postavili proti potenciálnej nominácii Tomáša Tarabu na čelo rezortu kultúry, patrila Wanda Adamík Hrycová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Ani Šimkovičová podľa nej nie je nominantkou, akú by si rezort zaslúžil. „Táto nominácia zodpovedá predstávam novej koalície o kultúre a jej význame. Pre rozvoj kultúry na Slovensku, ktorej hlavná úloha je povznášať ducha, robiť nás lepšími, tolerantnejšími a empatickejšími, to budú ďalšie premrhané roky. A to je veľká škoda pre celú našu spoločnosť,“ napísala pre Mediaklik.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Vrátia sa späť koncesionárske poplatky? RTVS nemá medzi občanmi dôveru, tvrdí Smer

Podobný názor zďieľa aj Marek Adamov, ktorý zastupuje nazávislý kultúrny priestor Stanica Žilina-Záriečie a Novú Synagógu v Žiline. „Táto nominácia ukazuje, že SNS nemá ani jediného schopného človeka v tíme. Nielen na ministerstvo kultúry ale na akúkoľvek funkciu. Ani ako to vtip to nie je dobré,“ píše.

Kto nemá očakávania, nemá obavy

Komik a scenárista Ján Gordulič, ktorý je zakladateľom Silných rečí, odpovedal sarkasticky. „Fantastické! Milujem, keď multitalentovaní, kultúrne rozhľadení skúsení manažéri dostanú možnosť realizovať sa. Držíme palce na hypersonický skok, ktorý teraz príde, slovenská kultúra čaká už dlho,“ píše Gordulič.

Čo sa týka obáv z budúcnosti kultúry na Slovensku, hovorí, že „kto nemá očakávania, nemá obavy.“ Ak by sa však mal niečoho báť, „bola by to pomsta priemerných, ktorí sa dostanú k moci a začnú zastavovať aktivity umelcov a združení, ktoré im nastavovali zrkadlo. Je možné, že prídu štyri roky vlády spiatočníctva a kamarátšaftov skrytých za slová "tradičný a národný“."

TA3 Čítajte viac Televíziu ta3 opúšťa legendárny moderátor: Jeho tvár a hlas pozná každý Slovák

Zdôrazňuje, že Silné reči fungujú na komerčnom princípe a so štátom spravovanou kultúrou sa stretávajú len málokedy. „Vývoj však budeme sledovať a prípadne podporovať aktivity smerujúce k transparentnosti, odbornosti a vizionárstvu pri rozdeľovaní štátnych zdrojov na kultúru,“ hovorí Gordulič.

Dali by sme ju do virtáže, reaguje DPOH

Otázky sme poslali aj do bratislavského DPOH, ktoré pred časom čelilo kritike za novú grafiku, kde zobrazili napríklad dúhovú vlajku. Divadlo kritizovali najmä ľudia z extrémistického spektra. „Som nesmierne rada, že je to pani Šimkovičová. Je vždy veľmi dobré keď ministrovi kultúry horí srdce pre vec. Ale aj pán Taraba by bol výborný kandidát. Je m veľmi ľúto, že si nespomenuli na Mareka Ťapáka. Uvažujeme o tom, že by sme pani ministerku zvečnili vo vitráži. Škoda, že nespadáme do jej gescie,“ komentuje sarkasticky Valeria Schulczová, riaditeľka DPOH. Hovorí, že obavy ani pochybnosti o budúcnosti nemajú.

Asociácia rádií Slovenska je zatiaľ zdržanlivá. „Za ARS ďakujeme pekne za oslovenie, veľmi si to vážime, ale reagovať budeme až v momente, keď bude potvrdené, koho prezidentka vymenuje v rámci novej vlády za ministra/ministerku kultúry,“ napísala Zuzana Šangalová z ARS.

Mediaklik bude článok aktualizovať o ďalšie odpovede ľudí z kultúrnej obce.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #RTVS #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #Silné reči #Štvrtá Ficova vláda