Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vrátia sa späť koncesionárske poplatky? RTVS nemá medzi občanmi dôveru, tvrdí Smer

Vláda odborníkov navrhuje ich opätovné zavedenie.

13.10.2023 08:30
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (14)

Koncesionárske poplatky sa len pred pár mesiacmi zrušili. Ich definitívny koniec presadila strana SaS v decembri minulého roka. Zmena nastala po dvadsiatich rokoch a od 1. júla tohto roka je tak financovanie RTVS kompletne pokryté prostredníctvom štátneho rozpočtu.

Pravda, 20. narodeniny Čítajte aj 20 rokov na trhu: Jeden z najväčších spravodajských portálov oslávil okrúhle narodeniny

Z Návrhu na ozdravenie verejných financií Ministerstva financií SR však vyplýva, že financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu oddelené od štátneho rozpočtu môže znamenať väčšiu nezávislosť médií a tiež šetrenie na výdavkoch štátneho rozpočtu ročne vo výške viac ako 200 miliónov eur.

Vláda odborníkov navrhuje základnú sadzbu koncesionárskych poplatkov na rok 2024 v hodnote 12,5 eura mesačne. Pred zrušením platili domácnosti 4,64 eura mesačne, poberatelia dôchodkových dávok boli od platenia oslobodení. Väčšina politických strán, ktoré oslovila TASR, by koncesionárske poplatky opätovne nezaviedla.

Smer: RTVS nemá medzi občanmi dôveru

„Paradoxne tí, ktorí koncesionárske poplatky zrušili, hovoria o ich zavedení. Môžeme sa baviť o sume 12,5 eura mesačne, čo je však zaťažujúci poplatok, a ak by ho mal niekto záujem presadzovať, bola by to ťažká situácia, keďže by bolo potrebné presvedčiť verejnosť, že RTVS za to stojí,“ vyjadrila sa Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD s tým, že RTVS nemá medzi občanmi dôveru.

SNS a KDH nechce zmenu

SNS nechce občanom zvyšovať náklady na život prostredníctvom znovuzavedenia koncesionárskych poplatkov. Je podľa nej potrebné urobiť všetko pre to, aby vznikla vláda, ktorá bude pracovať pre ľudí a nie proti nim.

KDH presadzuje ustálenie spôsobu financovania RTVS. Spôsob financovania totiž nie je vhodné meniť počas každého volebného obdobia. „Po odborných i verejných diskusiách a politickom rozhodnutí, ktoré sa udiali počas predchádzajúceho volebného obdobia, sme skôr za zachovanie aktuálneho modelu, teda financovania priamo zo štátneho rozpočtu,“ uviedla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Danko, taraba Čítajte aj Taraba ministrom kultúry nebude: Píše však, že chce časť umelcov odstaviť od peňazí

PS: Zrušenie bolo krátkozraké riešenie

Progresívne Slovensko (PS) zastáva financovanie verejnoprávnych médií prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. „Ich nepremyslené a nekvalifikované zrušenie a nahradenie financovaním percentom z hrubého domáceho produktu považujeme za veľmi krátkozraké a bezprostredne ohrozujúce nezávislosť týchto médií,“ uviedla expertka na kultúru a kreatívny priemysel strany PS Zora Jaurová. Opätovné zavedenie koncesionárskych poplatkov, zmena metodiky výberu a zvýšenie mesačného poplatku by bolo podľa PS jedným z dobrých riešení, ktoré by strana podporila.

Strana SaS a koalícia OĽaNO na otázky neodpovedali, Hlas-SD do ukončenia rokovaní o vzniku novej vládnej väčšiny nechce žiadne návrhy komentovať.

fico, čaputová Čítajte aj Čaputová a Danko vyzerali ako na nevydarenom rande: Slovenské internety sa zabávajú na povolebnej situácii

Slovenské domácnosti platili koncesionárske poplatky do 30. júna 2023, a to vo výške 4,64 eura mesačne. Poplatok bol viazaný na odberné miesto elektriny bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie. Poberatelia dôchodkových dávok boli od platenia oslobodení.

Pre RTVS tvorili koncesionárske poplatky hlavný zdroj príjmu. Vlani predstavovali sumu 76,3 milióna eur. Na tejto sume sa podieľalo 1 milión domácností a takmer 58-tisíc zamestnávateľov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS