Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Regulátor sa zaoberal hosťami v reláciách RTVS a TA3. Problémom boli transrodová osoba aj Lipšic

Rada pre mediálne služby posudzovala sťažnosti voči obsahu vysielania televízií a rádií.

12.10.2023 06:00
Daniel Lipšic Foto: ,
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
debata

Rada pre mediálne služby sa na svojom včerajšom zasadnutí (v stredu 11. októbra) zaoberala ďalšími podnetmi divákov smerujúcich voči obsahu vysielania televízií a rádií. Ako neopodstatnené vyhodnotila päť podnetov.

facebook, sociálne siete Čítajte aj Pred voľbami minuli strany milióny eur na online reklamu, v závere valcovalo najmä OĽaNO

V jednom z podnetov divák upozornil na to, že redaktorka RTVS v príspevkoch Pre T. Gašpara navrhuje vyšetrovateľ väzbu a Naživo spred policajného prezídia „stála pred budovou policajného riaditeľstva tak, že za ňou bolo v priebehu celého vysielania zavesené tričko s nápisom „Fico chráni Slovensko“, čo považoval za politickú propagáciu strany Smer-SD. Rada po preskúmaní podnet uznala za neopodstatnený s tým, že RTVS neporušil žiadne ustanovenia zákona.

Foto: RpMS
Fico rtvs

Dúhový pride v RTVS

V ďalšom podnete podávateľ namietal voči prítomnosti transrodovej osoby vo vysielaní verejnoprávnej televízie a voči prezentovaniu duševných porúch ako niečoho normálneho, pričom odkazoval na informáciu, že „podľa aktuálne účinnej MKCH-10 ide o diagnózu F64.0 (Transsexualizmus), ktorá patrí do časti „Duševné poruchy a poruchy správania“. Rada podnet uznala ako neopodstatnený s tým, že „vylučovanie osôb na základe inej sexuálnej orientácie, rodovej identity, transrodovosti, transsexualizmu či zdravotnej diagnózy z verejného diskurzu alebo z vysielania nemá oporu v zákone“.

V prípade namietaného programu boli hosťami relácie transrodová žena Martina Bednár z OZ Dúhové rodiny a Roman Samotný z iniciatívy Ide nám o život a majiteľ podniku Tepláreň. Obsahom ich rozhovoru boli informácie o podstate pochodov Dúhový pride, o ich cieľoch a význame pre LGBTI+ komunitu, ale i o jeho celospoločenskom význame.

zamocka terorizmus Čítajte aj Rok po teroristickom útoku na Zámockej: Vrah bol obeťou spravodajských hier, tvrdili dezinformátori

Nahrávka na smeč Lipšicovi

Ako neopodstatnený uznala tiež údajnú názorovú nevyváženosť a absenciu plurality v diskusii o opodstatnenosti Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúre s jediným hosťom Danielom Lipšicom, ktorú odvysielala TA3 v programe Štúdio TA3 dňa 4. augusta.

„V prípade relácií s jedným hosťom programu preberá garanciu za korektnosť diskusie v zmysle dodržiavania kritérií objektivity, nestrannosti, názorovej vyváženosti a plurality názorov jej moderátor. Monitoringom relácie sme nezaznamenali, že by moderátor (Richard Bolješik, pozn. red.) počas relácie pôsobil len ako nahrávač na smeč pánovi Lipšicovi, ako uvádza podávateľ podnetu. Moderátor počas rozhovoru dbal o dodržiavanie plurality názorov, hosťovi nahrádzal názorového oponenta. Počas debaty tlmočil odlišné názory na opodstatnenosť a fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uviedla Rada.

TA3 Čítajte aj Televíziu ta3 opúšťa legendárny moderátor: Jeho tvár a hlas pozná každý Slovák

Ako neopodstatnené podnety uznala aj údajnú skrytú mediálnu komerčnú komunikáciu v moderátorských vstupoch počas Poobednej šou odvysielanej 19. júla v rádiu Viva, a tiež podľa podávateľa podnetu nevhodnú podporu kriminality a možný návod na páchanie podobných činov v programe Mrazivé letné večery – Kriminálne spisy rádia Expres.

Monitoring predvolebného vysielania

Rada tiež v predvolebnom období od 9. 9. do 30. 9. 2023 monitorovala vybrané spravodajské a publicistické programy televízií a rádií – Jednotky RTVS, RTVS 24, Markízy, JOJ, JOJ 24, TA3, Rádia Slovensko, Expres a Rádia Frontinus, kde nebolo zistené porušenie príslušných právnych predpisov.

Desiatimi podnetmi vzťahujúcimi sa k voľbám, ktoré boli Rade doručené do 4. októbra, sa bude po ich analyzovaní zaoberať na ďalších zasadnutiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV TA3 #Rada pre mediálne služby