Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pred voľbami minuli strany milióny eur na online reklamu, v závere valcovalo najmä OĽaNO

Záver kampane malo v online prostredí jednoznačne najsilnejšie hnutie OĽaNO.

12.10.2023 06:00
facebook, sociálne siete Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Sociálne siete boli pred voľbami plné vyskakujúcich politických reklám, do ktorých naliali kandidujúce strany a hnutia množstvo peňazí. Transparency International Slovensko (TIS) monitorovalo viac ako 400 profilov strán a politikov, za ktorých reklamy platil niektorý z 27 kandidujúcich subjektov.

„Výdavky na inzerciu na platformách Facebook/Instagram a Google/Youtube dosiahli podľa údajov z ich knižníc reklám minimálne 2,8 milióna eur (3,36 mil. eur s DPH),“ uviedol riaditeľ TIS Michal Piško.

zamocka terorizmus Čítajte aj Rok po teroristickom útoku na Zámockej: Vrah bol obeťou spravodajských hier, tvrdili dezinformátori

Najviac minulo na online reklamu Progresívne Slovensko, ktoré investovalo do sociálnych sietí 394-tisíc eur. Tristotisícovú hranicu ešte prekročili Demokrati s 342-tisíc eurami a Sme rodina. „Tento výpočet však ukazuje, že ani masívne investovanie do online reklamy na úspech vo voľbách nestačí, keďže z prvej trojice až dve strany zostali pred bránami parlamentu,“ dodal Piško.

Záverečný finiš OĽaNO

Záver kampane malo v online prostredí jednoznačne najsilnejšie hnutie OĽaNO, ktoré do Facebooku investovalo za posledné tri týždne cez 80-tisíc eur. Ich videá so Zlaticou Kušnírovou (ktoré Meta predčasne pozastavila) a bitkou Igora Matoviča s členmi Smeru, patrili celkovo k najpromovanejším politickým reklamám v kampani. Za videá so Zlaticou Kušnírovou uhradilo hnutie 7 až 8-tisíc eur, za bitku so Smerom o dvetisíc eur menej. Obidve dosiahli podľa údajov z databázy do milióna zobrazení.

TA3 Čítajte aj Televíziu ta3 opúšťa legendárny moderátor: Jeho tvár a hlas pozná každý Slovák

„Z hľadiska počtu platených reklám na sieťach Facebook/Instagram však bolo OĽaNO až štvrtým najčastejšie platiacim subjektom. Celkovo najviac reklám od marca na týchto sieťach sponzorovali KDH a to až 3674, nasledované Smerom s 3131 reklamami,“ priblížil Piško.

Smer však do reklám investoval citeľne menej ako KDH a ďalší, keďže ich často ostro vyhranený obsah sa dokázal presadzovať aj organicky. Robert Fico má na profile až 257-tisíc sledovateľov, jeho predvolebné posty komentujú tisícky používateľov a v niektorých prípadoch ich zdieľalo až 10-tisíc ľudí.

Ďapalovce / Zemetrasenie / Čítajte aj Americká spoločnosť, ktorá ovláda počasie, spôsobila zemetrasenie na Slovensku. Tento šialený hoax koluje Slovenskom

Namierené na svojich voličov

Z hľadiska demografie cielila na ženy najviac reklamy na Facebooku Kresťanská únia, u ktorej ženy tvorili viac ako dve tretiny publika. Naopak, zhruba dve tretiny mužov oslovovali platenými statusmi Republika, ĽSNS a KSS. Na mladých do 24 rokov sa zasa sústredilo najmä PS (podiel 31 %), na starších v kategórii 65+ to bol predovšetkým Smer (podiel 25 %). Na voličov v Bratislavskom kraji sa najviac zameriavala SaS (24 %), najmenšiu pozornosť im venoval Smer (6 %).

„Aktuálna celková suma na online reklamy je o niečo nižšia, ako bol náš odhad spred volieb v roku 2020, ktorý sme rátali predovšetkým na základe dát na transparentných účtoch strán (na online reklamy šlo vtedy dovedna asi 3,5 milióna eur s DPH),“ vysvetlil Piško.

O vyššiu sumu ako 2,8 milióna eur pôjde v konečnom zúčtovaní aj teraz, keďže spoločnosť Meta nezverejňuje drobné výdavky a neumožňuje ani filtrovať špecifické obdobie. „Tieto údaje sme začali zbierať v marci. Predkampaň, na ktorú sa tiež vzťahujú finančné limity, začala už v polovici decembra 2022,“ dodal Piško.

Foto: TIS
Top online kampane 2023

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Transparency International Slovensko #predčasné voľby 2023