Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rok po teroristickom útoku na Zámockej: Vrah bol obeťou spravodajských hier, tvrdili dezinformátori

Už dnes si Slovensko pripomína smutné výročie. Ubehol rok od teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave.

12.10.2023 00:00
zamocka terorizmus Foto: ,
Teroristický útok: V Bratislave zomreli rukou vraha dvaja nevinní ľudia.
debata (2)

Už dnes si Slovensko pripomína smutné výročie. 12. októbra 2022 došlo k teroristickému útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kedy o život prišli dve osoby. Útočník si po streľbe pred podnikom Tepláreň vzal život, polícia ho našla na druhý deň ráno.

Týmto útokom sa naštartovala celospoločenská diskusia na tému podpory registrovaných partnerstiev, zároveň však po čase vzrastala aj nenávisť voči LGBTI+ ľuďom. Aj počas predvolebnej kampane bola táto téma často využívaná a to najmä antisystémovými stranami.

Roman Samotný: O udalosti kolovali hoaxy

Útočník strieľal pred bratislavským podnikom Tepláreň. Majiteľ podniku Roman Samotný pre Mediaklik povedal, že sa počas posledného roka stretli s množstvom hoaxov ohľadom tragickej udalosti. „Tých hoaxov bolo viacero, napríklad, že motívom vraždy bol milenecký trojuholník alebo že vrah bol obeťou spravodajských hier,“ povedal Samotný. „Nechápem, kto a prečo vypúšťal také správy. Cieľom hoaxov bolo zrejme odpútať pozornosť o bolestivej reality, že išlo teroristický čin z nenávisti, ktorá je živená na sociálnych sieťach a to dokonca viacerými politickými stranami,“ hovorí majiteľ Teplárne.

dôchodkyne, seniori, matka, dcéra, dôchodkyňa Čítajte viac Seniori sú náchylní naletieť podvodníkom. Polícia varuje príbuzných a odporúča razantnú zmenu

Pre ľudí, ktorí takéto správy šíria, má odkaz. „S ľuďmi, ktorí šíria bludy a nezmysly a snažia sa tento ohavný čin bagatelelizovať, sa rád stretnem zoči voči, určite bude ochotná pridať sa aj Radka, ktorá útok prežila. Môžeme sa osobne porozprávať o tom, čo všetko sme videli na vlastné oči,“ hovorí.

Konšpiračná scéna na Slovensku pravidelne hovorí o „gender ideológii“. Tento pojem medzi bežných ľudí rozšírili viacerí antisystémoví aktivisti ale aj politici z radov ĽSNS, Republiky ale aj konzervatívni politici z mainstreamo­vejších strán. Na kandidátke SNS sa do parlamentu dostali viacerí ľudia zo strany Tomáša Tarabu. Niektorí z nich svojim voličom verejne sľubujú napríklad sprísnenie zákonov, ktoré sa týkajú trans ľudí na Slovensku.

Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola
Video
Moderátor TA3 Rastislav Iliev bol hosťom relácie Ide o nás / Zdroj: TV Pravda

Situácia sa zhoršuje, tvrdí Samotný

Podľa Samotného sa počas posledného roka situácia pre queer ľudí skôr zhoršila ako zlepšila. „Hoci sme videli tesne po útoku veľkú vlnu solidarity a značná časť spoločnosti verejne podporila LGBTI+ ľudí, nestačilo to na to, aby sa situácia na Slovensku zlepšila. Dokonca môžem povedať, že sa postavenie LGBTI+ ľudí zhoršuje,“ tvrdí Samotný.

fico, čaputová Čítajte viac Čaputová a Danko vyzerali ako na nevydarenom rande: Slovenské internety sa zabávajú na povolebnej situácii

„Zákony, ktoré by zrovnoprávnili ľudí z dúhovej komunity so zvyškom spoločnosti, sú v nedohľadne. Mnohí politici a političky si z nás spravili fackovacieho panáka a šíria o nás klamstvá a neustále slovne útočia. Pritom sme už videli, aká tenká čiara je medzi verbálnymi nenávistnými prejavmi a fyzickým násilím. Vnášajú tak nenávisť do slovenských rodín, kde sa pre ich klamstvá rozpadajú cenné rodinné putá,“ komentuje súčasnú situáciu.

Na záver dodáva, že by bol rád, keby im už niektorí politici dali „svätý pokoj“ a radšej hľadali spôsoby, ako zlepšiť život všetkých ľudí na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej #LGBTI+ #Hoaxy a podvody #rok po Zámockej