Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Babiš predal vydavateľstvo Mafra. Novým majiteľom bude český milionár Pražák

Dohodu o transakcii budú ešte posudzovať antimonopolné úrady.

01.09.2023 17:10
andrej babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (1)

Holding Agrofert zo zvereneckých fondov bývalého českého premiéra Andreja Babiša predal mediálnu spoločnosť Mafra, pardubickú chemičku Synthesia a firmu Londa investičnej skupine Kaprain českého podnikateľa Karla Pražáka. Dohodu o transakcii budú ešte posudzovať antimonopolné úrady. Cena nebola oficiálne oznámená, odhaduje sa na viac než desať miliard korún (viac než 400 miliónov eur).

„Odpredaj týchto aktív nám umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty nášho podnikania," uviedol predseda predstavenstva Agrofertu Zbyněk Průša. „Dnes sme podpísali našu doposiaľ najväčšiu akvizíciu. Vďaka akvizícii Synthesie výrazne posilníme na európskom trhu špeciálnej chémie," komentoval transakciu majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák. Nákupom vydavateľstva Mafra a firmy Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone, jeho skupina vstupuje do nového oboru.

Peter Gažík Čítajte aj Televízia Markíza má nového riaditeľa. Zmena na najvyššom poste nastáva po desiatich rokoch

Skupina Mafra patrí v Českej republike k najsilnejším mediálnym spoločnostiam. Vydává okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro alebo týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom serverov iDNES.cz, Expres.cz alebo portálu s cestovnými poriadkami iDOS.cz. Prevádzkuje tiež hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Vlastní aj tlačiarne v Prahe a Olomouci, ktoré využívajú i externí klienti,

Na Slovensku je jej súčasťou mediálna skupina Mafra Slovakia, ktorá vydáva napríklad Hospodárske noviny (nie sú prepojené s českými Hospodářskými novinami, ktoré vydáva Economia podnikateľa Zdenka Bakalu), magazíny Evita a Stratégie, a je prevádzkovateľom webového portálu HNonline.sk a ďalších titulov.

fico blaha Čítajte aj Sankcie za Sachsa a Blahu: Televízia ta3 a Rádio Frontinus podľa regulátora porušili zákon

Mafra v posledných rokoch vykazuje straty, v čiernych číslach skončilo jej hospodárenie naposledy v roku 2019. Podobne ako ostatní vydavatelia čelí poklesu záujmu o tlačené tituly, pri denníkoch jej vlani klesol aj voľný predaj aj predplatné.

Mafru kúpil od vydavateľstva Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft v roku 2013 vtedajší majiteľ Agrofertu a zakladateľ hnutia ANO Andrej Babiš. Začiatkom roku 2017 Babiš Agrofert vrátane Mafry a ďalšej spoločnosti SynBiol previedol do zvereneckých fondov, od podnikania sa však podľa kritikov úplne neodstrihol. Podľa českého registra je evidovaný ako skutočný majiteľ Agrofertu.

Lex Babiš zakazuje politikom vlastniť médiá

Agrofert mohli k predaju firiem Mafra a Londa motivovať nové pravidlá v Českej republike, podľa ktorých od budúceho roku nebudú môcť vrcholní politici vlastniť médiá – televíziu, rádio alebo tlač – ani prostredníctvom zvereneckého fondu. Nový zákon sa vzťahuje aj na poslanca, ktorým Babiš v súčasnosti je.

Český prezident Petr Pavel podpísal začiatkom augusta novelu, ktorá sprísňuje zákon o konflikte záujmov známy aj ako „lex Babiš“. Zákaz sa po novom vzťahuje na skutočného vlastníka, čo má zabrániť tomu, aby politici právnu normu obchádzali. Doteraz stačilo, aby politici vložili akcie svojej firmy vlastniacej médiá do zvereneckých fondov. Tento postup použil na základe pôvodného znenia zákona aj expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš s holdingom Agrofert, ktorého súčasťou je mediálna skupina Mafra.

Zmeny sú súčasťou novely zákona o združovaní v politických stranách a politických hnutiach. Práve to kritizovali poslanci hnutia ANO, ktorí proces označili za protiústavný. Už vopred avizovali, že sa obrátia na Ústavný súd.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Mafra