Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

10 rokov na čele najsledovanejšej televízie: Settele dostal Markízu z krízy, priniesol najúspešnejšie formáty

Zásluhu na tom malo najmä výrazné posilnenie pôvodnej tvorby a silné spravodajstvo.

19.07.2023 06:00
Matthias Settele Foto:
Generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.
debata (5)

Na čele skupiny Markíza nastanú po desiatich rokoch veľké zmeny. Generálneho riaditeľa Matthiasa Setteleho nahradí na poste šéfa najsledovanejšej slovenskej televízie Peter Gažík. Zmena nastane od 1. septembra 2023.

Matthias Settele Čítajte viac Končiaci riaditeľ Markízy: Dosiahli sme toho naozaj veľa. Nastal čas posunúť sa ďalej

Z červených čísel do zisku

Matthias Settele nastúpil do čela skupiny Markíza 1. októbra 2013 a bol najdlhšie pôsobiacim generálnym riaditeľom. Pod jeho vedením televízia výrazne vylepšila svoje finančné výsledky, reštartovala svoju streamovaciu službu Voyo a na trh priniesla množstvo inovatívnych formátov.

„Prišiel som v časoch, ktoré neboli ľahké pre nikoho, v Markíze som však od prvého dňa natrafil na množstvo špičkových a tvrdo pracujúcich profesionálov s rovnakou vášňou pre televíziu, akú mám aj ja sám,“ povedal Matthias Settele.

Televíziu prebral v červených číslach, za desať rokov ju dostal do zisku 39,2 milióna eur (prevádzkový zisk OIBDA za rok 2022). Čisté výnosy postupne narástli z 61,9 milióna eur v roku 2013 na 118,1 milióna eur za rok 2022.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte viac Televízie v tomto roku zvýšili svoj výkon. RTVS priniesol hokej dlhoročné maximum

Generálni riaditelia TV Markíza:

  • 1996 – 2000: Pavol Rusko
  • 2000 – 2006: Vladimír Repčík
  • 2006 – 2010: Václav Mika
  • 2010 – 2013: Zuzana Ťapáková
  • 2013 – 2023: Matthias Settele

Prémiové seriály aj divácke stálice

Medzi najúspešnejšie projekty televízie sa pod Setteleho vedením zaradilo množstvo formátov, ktorým sa postupne zvyšovala produkčná kvalita. Zo seriálov boli výraznými počinmi seriály Sestričky, Červené pásky, ale aj Pán profesor, ktorý sa na obrazovky vráti už vo svojej piatej sérii. Divákov si získali dramatické seriály Druhá šanca alebo Klamstvo, ale aj prvý dobový seriál Dunaj, k vašim službám.

K stáliciam vysielania patril takmer osem rokov komediálny seriál Horná Dolná, ktorý sa dočkal až štrnástich sérií. Veľký úspech zažili aj legendárni Susedia, ktorí sa vrátili po 10-ročnej prestávke v roku 2018. S prvou epizódou pritiahla k obrazovkám Markízy neuveriteľných viac ako milión divákov. Na obrazovke vydržali sedem sezón – do začiatku roka 2022.

Nie všetky projekty však vyšli podľa predstáv televízie. K seriálom, na ktoré si dnes už len málokto spomenie, sa zaradili napríklad seriály Autoškola, Detektív Dušo, Šťastní vs. Šťastní alebo Svätý Max.

Najvýznamnejšie seriály a šou televízie Markíza Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Búrlivé víno bolo v čase vysielania obrovským...

Návrat denných seriálov

Markíza sa tiež podarilo naštartovať éru denných seriálov v podvečernom vysielaní počas pracovných dní. Roky sa vo vysielaní udržal denný seriál Búrlivé víno (2013 – 2017), ktorý adaptovali vo viacerých krajinách. Po neúspešných Kukučkách sa presadili dnes už legendárni Oteckovia, na ktorých úspech nadviazala Mama na prenájom.

Nie všetky svetové šou diváci prijali

Stálicami Markízy sa stali aj zábavné formáty. V roku 2016 prišla na obrazovky Tvoja tvár znie povedome, ktorá divákov bavila v siedmich sériách, kým sa formát unavil. Pravidelne sa obrazovky vracia aj talentová šou SuperStar, ktorú od roku 2009 pripravuje Markíza spoločnej s českou Novou, mimoriadne vydarený bol v roku 2022 návrat Let's Dance. Okrem licencovaných formátov u divákov zabodoval aj pôvodný formát 2 na 1 autorskej dvojice Adela Vinczeová a Dano Dangl.

Na druhej strane, k prepadákom sa zaradila šou Lego Master, ktorá si na Slovensku úspech zo sveta nezopakovala a skončila na okraji diváckeho záujmu. Rovnaký osud stihol aj spevácku šou The Voice, ktorá žne roky úspechy po celom svete. Česko-slovenská adaptácia sa dočkala len troch sérií. Prvé dve mali názov Hlas Česko Slovenska, tretia s názvom The Voice Česko Slovensko bola v roku 2019 poslednou.

Matthias Settele Čítajte aj Veľkolepé plány Markízy: Diváci sa dočkajú úplne novej šou, pokračovaní seriálových hitov aj množstva noviniek na Voyo

Domov reality šou

Silnú pozíciu v programovej štruktúre majú aj reality šou. Farma je súčasťou Markízy už od roku 2011 a stále sa teší diváckej obľube. Reality šou o chudnutí Extrémne premeny Slovensko má za sebou už štyri úspešné sezóny. Divákov si získala aj slovenská adaptácia kuchárskej reality šou Na nože, z ktorej vzniká už druhá séria.

Nie všetky reality šou zaznamenali úspech v lineárnom vysielaní. Reality šou Love Island, Survivor alebo Ruža pre nevestu sa diváckym hitom nestali, no svojich divákov si našli na streamovacej službe Voyo, kde pokračujú v nových sériách.

Veľký reštart Voyo

Streamovaciu službu Voyo prevádzkuje skupina Markíza už od roku 2011. Počas pandémie, na konci roka 2020, sa dočkala kompletného vizuálneho a obsahového reštartu, odkedy jej počet predplatiteľov výrazne rastie. Vo februári 2023 prekonala súhrnne na Slovensku a v Česku hranicu 500-tisíc platiacich zákazníkov a zaradila sa na špičku slovenského trhu streamovacích služieb.

Matematika zločinu, maštalír, Čítajte aj Ďalšia veľká televízna premiéra počas leta: A opäť jednou z hviezd bude Maštalír

Okrem televíznych programov v predstihu ponúka používateľom prístup ku knižnici filmov a seriálov zo zahraničnej produkcie, športom a ďalšiemu prémiovému obsahu. Výrazne však posilnila aj tvorbu exkluzívnych titulov z produkcie Voyo Originál. Zo slovenskej produkcie bol posledným počinom fantasy seriál Vedma, nedávno mala premiéru aj dokumentárna séria Do neba a do pekla: Spartak Trnava.

Technologické inovácie spravodajstva

Silnú pozíciu na Markíze má spravodajstvo a publicistika, ktoré sú najsledovanejšie na Slovensku. K vlajkovým lodiam patria hlavná spravodajská relácia Televízne noviny a politická diskusia Na telo.

Štúdio Televíznych novín po rekonštrukcii Čítajte aj Markíza dala svojim spravodajským reláciám darček. Dostali nové modernejšie štúdio

Spravodajské štúdio Markízy prešlo v roku 2017 technologickou inováciou a ďalšej modernizácie sa dočkalo len prednedávnom. V roku 2017 zakúpila Markíza od nemeckej spoločnosti Broadcast Solutions nový, najmodernejší prenosový voz, vďaka ktorému zavŕšila svoj prechod na výrobu a vysielanie športových podujatí a zábavných šou v HD kvalite.

V roku 2020 prešlo najväčšou vizuálnou premenou za takmer štvrťstoročie svojej existencie aj štúdio Telerána.

Nová vizuálna identita

V auguste 2022 uviedla skupina Markíza do života svoju úplne novú vizuálnu identitu. Všetky televízne stanice dostali nové logá a grafiku zodpovedajúcu cieľovej skupine a ponúkanému obsahu. Stanice Doma a Dajto sa vizuálne pripojili vďaka symbolu „M“ do rodiny skupiny Markíza.

Skupina Markíza v súčasnosti prevádzkuje... Foto: TV Markíza
TV Markíza, logo Skupina Markíza v súčasnosti prevádzkuje televízie Markíza, Doma, Dajto a Krimi, špeciálne pre zahraničných divákov, najmä pre český trh, je určená stanica Markíza International.

Nezanedbateľné sú aj charitatívne projekty. Najvýznamnejšou je Nadácia Markíza, ktorá vznikla ešte v roku 2007 a v súčasnej podobe pôsobí od roku 2013. Od roku 2014 sa jej súčasťou stal projekt Deň s Nadáciou Markíza, ktorý sa každoročne koná v mikulášskom období.

O skupine Markíza

Televízia Markíza odštartovala svoje vysielanie na Slovensku 31. augusta 1996. Už čoskoro po štarte sa stala najsledovanejšou slovenskou televíziou a túto pozíciu si udržiava dodnes. V súčasnosti patrí do portfólia televíznej skupiny päť lineárnych staníc. Okrem samotnej vlajkovej lode – televízie Markíza, prevádzkuje aj menšie stanice Doma (od roku 2009), Dajto (2012), Krimi (2022) a Markízu International určenú pre divákov mimo Slovenska (2016). Obchodne zastupuje aj českú televíziu Nova International a športové stanice Nova Sport 3 SK a Nova Sport 4 SK.

V online prostredí prevádzkuje televízny portál Markiza.sk, spravodajský portál TVnoviny.sk a streamovaciu službu Voyo. Jej portfólio dopĺňajú tiež mobilné aplikácie a hybridná televízia – HbbTV.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny #TV Markíza #Matthias Settele