Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Uvažujete nad zmenou práce? Toto sú rady personalistov, ako správne naštartovať novú kariéru

Odborník z praxe radí, ako si nájsť nové pracovné miesto, s ktorým budete naozaj spokojní.

26.08.2023 06:00
výpoveď, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aktuálne máme na trhu viac pracovných ponúk ako záujemcov o prácu, pričom až 75 % ľudí si nájde prácu ľahko, ako ukazujú dáta z prieskumu personálnej agentúry Grafton. Ak vám teda vaše súčasné zamestnanie nevyhovuje, bolo by škoda nevyužiť príležitosť na zmenu. Ako si však nájsť nové pracovné miesto, s ktorým budete naozaj spokojní? Toto radia odborníci z praxe.

televizor Čítajte aj V hre je rekordná pokuta: Vypomstí sa Markíze a Jojke snaha vypnúť české stanice na Slovensku?

Správny čas na zmenu

Podľa personalistov je dnes ten správny čas na zmenu v pracovnej oblasti, najmä ak vnútorne túžite po zmene radikálnej. I keď dnešné tempo technologického pokroku môže v mnohých vzbudzovať úzkosť, v skutočnosti sú jeho dôležitým dôsledkom aj nové príležitosti.

„Nástup technológií štvrtej priemyselnej revolúcie mení podstatu rôznych profesií a vznikajú tiež nové povolania, ktoré ešte v nedávnej minulosti neexistovali. Celkovo sa mení spôsob, akým pracujeme. Reakciou na túto situáciu je aj zmena pohľadu firiem na uchádzačov o prácu a ich prístup k nim,“ hovorí Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Grafton Recruitment a Gi Group.

Konkrétnym odborným zručnostiam sa už dnes neprikladá až taká vážnosť. Pre mnohé spoločnosti je omnoho dôležitejšia napríklad ochota učiť sa nové veci či otvorenosť novým spôsobom práce.

streamovacie služby Čítajte aj Netflix, HBO Max, Voyo, Disney+ či SkyShowtime? Ktorú streamovaciu službu si vybrať a koľko to stojí?

5 tipov od personalistov, ako správne naštartovať novú kariéru

1. Zamerajte sa na svoje túžby a nastavte svoje myslenie

Premýšľajte o tom, prečo ste v súčasnom zamestnaní nespokojní a zamerajte sa na vaše vnútorné túžby ohľadne spôsobu či štýlu práce alebo kariérneho postupu. Ak odhalíte svoju skutočnú motiváciu, bude tým správnym hnacím motorom zmien vo vašej pracovnej kariére.

Nastavte svoj spôsob myslenia na rozvoj, budete tak pripravení na výzvy a ochotní skúšať nové veci, umožní vám to lepšie vidieť nové možnosti a príležitosti, zvýši vašu sebadôveru. A dokáže robiť zázraky aj v tom, ako vás budú ako potenciálneho uchádzača o zamestnanie vnímať na pracovnom pohovore.

2. Osvojte si nové zručnosti

Kým kedysi si ľudia v celom svojom pracovnom živote často vystačili s jedným súborom zručností, v ktorých sa postupne zdokonaľovali, dnes si úspešná kariéra vyžaduje neustále vzdelávanie v rôznych smeroch. Schopnosť zmeniť svoje zameranie a získavať celkom nové zručnosti je v súčasnosti dokonca veľmi cenená.

Možností, kde a ako sa naučiť niečo nové, je veľa:

  • Vymeňte si zručnosti s kolegom – môžete si napríklad s jeho pomocou rozšíriť znalosti o tom, ako efektívne využívať sociálne médiá výmenou za to, že ho naučíte lepšie pracovať s tabuľkami.
  • Venujte viac času tomu, čo máte radi a zdokonaľte sa vo svojom hobby — ak ste napríklad filmový nadšenec, založte si blog s recenziami. Budúci zamestnávateľ tak získa predstavu o vašich komunikačných a digitálnych zručnostiach.
  • Hľadajte dobrovoľnícke príležitosti — dobrovoľníctvo vám umožní nazbierať nové skúsenosti z rôznych oblastí, či už ide o tzv. hard, alebo soft skills.
  • Využite sociálne siete — sledujte ľudí, od ktorých by ste sa mohli niečo naučiť na Facebooku, Instagrame alebo LinkedIn, a prihláste sa na ich podujatia.
  • Učte sa od odborníkov – zistite v pracovnej agentúre, ktoré zručnosti zamestnávatelia vo vašom odbore najviac vyhľadávajú, a využite niektorú z online vzdelávacích príležitostí v tejto oblasti.

3. Ukážte svoju ochotu a motiváciu

Dnes sú firmy viac naklonené prijať niekoho, kto sa chce učiť a je flexibilný, než toho, kto má všetky technické zručnosti, no chýba mu flexibilita. „Žijeme v období rýchlych zmien, a prístup k práci by mal túto situáciu odrážať. Takže ak vám chýbajú niektoré zručnosti uvedené v špecifikácii pracovnej ponuky, nevzdávajte to, a na ponuku zareagujte. Môžete napríklad zdôrazniť iné svoje schopnosti, ktoré by mohli byť v budúcej práci užitočné. Pre zamestnávateľov je dnes totiž motivácia a ochota učiť sa rovnako dôležitá ako konkrétne znalosti,“ hovorí odborník.

Primark, Nová Eurovea Čítajte aj Primark vylepšuje služby zákazníkom. Aj na Slovensku spúšťa novú webovú stránku

4. Buďte pripravení

Hľadanie tej správnej práce môže trvať dlhšie, no napriek tomu nemusí byť časovo náročné. Treba však zvoliť vhodnú stratégiu. V prvom rade priebežne aktualizujte všetky zdroje informácií o vás — svoje profily na sociálnych sieťach, vrátane LinkedIn tak, aby ste o sebe všade vytvorili konzistentný obraz.

Rovnako aktualizujte aj svoj životopis vždy, keď získate nové zručnosti, kvalifikáciu alebo skúsenosti. Budete tak pripravení, keď sa objaví správna príležitosť. Každý deň si tiež nájdite pár minút na to, aby ste si prečítali pracovné ponuky. Budete tak mať prehľad a možnosť zareagovať ako prví.

5. Rozhoďte siete čo najširšie

Pri hľadaní práce sa neorientujte len na stránky pracovných portálov. Využite aj sociálne siete, napríklad Facebook alebo LinkedIn. Ak nemusíte byť pri hľadaní novej práce diskrétni, povedzte to aj svojmu okoliu. Je možné, že takto dostanete tip na zaujímavú pozíciu alebo osobné odporúčanie, ktoré môže byť veľmi cenné.

No a v neposlednom rade — kontaktujte personálnu agentúru. Čím viac možností a rôznych kanálov využijete, tým efektívnejšie bude vaše hľadanie a tým zaujímavejšie ponuky môžete objaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hľadanie práce #Grafton