Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prieskum: Chcú mať Slováci v nedeľu zatvorené obchody? A čo preferujú predavači a predavačky?

Marcový prieskum prezradil, koľko Slovákov by podporilo poslanecký návrh a koľko je proti.

16.04.2023 06:00
obchod, nakupovanie, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)
elizabeth olsen, love and death, Čítajte aj Apríl na HBO Max: Filmová premiéra nabitá hviezdami a seriál, ktorý musíte vidieť

Kontroverzný návrh na zákaz nedeľného predaja vyvolal v spoločnosti diskusiu. Argumenty za zákaz sa opierajú predovšetkým o zvýšenie kvality osobného a pracovného života zamestnancov či zlepšenie kvality ich zdravia.

Marcový prieskum od agentúry NMS Market Research Slovakia prezradil, aká časť slovenskej populácie by podporila či nepodporila predkladaný návrh. Výsledky ukazujú, že väčšina ľudí sa prikláňa k tomu, aby obchody v nedeľu ostali otvorené, a to aj vrátane tých ľudí, ktorých sa to priamo týka, teda nedeľa je ich pracovným dňom.

streamovacie služby, TV Čítajte aj Prieskum: Televízia alebo Netflix, HBO či Voyo? Polovica Slovákov si už platí aspoň jednu videoslužbu

6 z 10 pracujúcich v nedeľu je proti zákazu

Viac ako polovica populácie (53 %) by nepodporila zákaz nedeľného predaja. O niečo viac sú v porovnaní s priemerom populácie proti zákazu práve ľudia, ktorí majú nedeľné pracovné zmeny a zákaz by sa ich priamo týkal (61 %).

„Ľudia, ktorých sa zákaz nedeľného predaja týka, sú proti nemu predovšetkým z dôvodu príplatkov, ktoré za prácu v nedeľu dostávajú. Zároveň priznávajú, že sami radi využívajú nedeľu na nakupovanie, ak si počas týždňa nevedeli nájsť čas na väčšie nákupy,“ dopĺňa výsledky Denisa Lakatošová z NMS.

Zákaz nedeľného predaja by podporilo 41 % populácie. Z tých, ktorých sa to priamo týka, by ho podporila viac ako tretina (35 %).

Foto: NMS Market Research Slovakia
prieskum, nedeľný predaj
McDonald’s Čítajte aj McDonald’s expanduje do menších miest. Prvou lastovičkou je mestečko neďaleko Bratislavy

Otvorené obchody chcú najmä mladí

Ak by ostali obchody v nedeľu zatvorené, prekážalo by to predovšetkým mladej generácii vo veku 25 – 34 rokov, ľuďom s trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji či obyvateľom najväčších miest. „Tieto skupiny obyvateľstva sú jednoducho na otvorené obchody v nedeľu zvyknuté a radi tieto možnosti využívajú. Obyvatelia väčších miest si zároveň uvedomujú, že zatvorenie obchodov v nedeľu by znamenalo nápor ľudí nakupujúcich v sobotu – tak, ako sme toho svedkami pred zatvorením obchodov počas sviatkov,“ vysvetľuje Lakatošová.

Foto: NMS Market Research Slovakia
prieskum, nedeľný predaj

Zákaz práce v noci

Argumenty za zákaz nedeľného predaja týkajúce sa lepšej kvality života a zlepšenia zdravia možno uplatniť aj pri argumentácii zrušenia práce v noci. Ukazuje sa, že práve nočná práca má významne negatívny dopad na zdravie človeka a podľa Eurostatu je práve Slovensko rekordérom v počte pracujúcich v noci v celej Európskej Únii.

O zrušení práce v noci sa ale doteraz nehovorí. Napriek preukázaným negatívnym dopadom práce v noci na ľudské zdravie spoločnosť v nej nevidí väčší problém ako pri práci v nedeľu. Za zákaz práce v noci by bolo 37 % populácie, proti 49 %. Opäť o niečo viac by boli proti zákazu práce v noci tí, ktorí majú nočné pracovné zmeny a zákaz by sa ich priamo týkal (54 %).

Foto: NMS Market Research Slovakia
prieskum, nedeľný predaj
harry potter, Čítajte aj Koniec dohadom: Harry Potter sa naozaj vráti. Pripravte sa na 10-ročný seriál

Poslanci budú rozhodovať v máji

Návrh novely Zákonníka práce, ktorá mala priniesť zatvorenie obchodov väčšinu nedieľ v roku, predložila skupina poslancov viacerých strán, vrátane OĽaNO. Parlament o nej bude rokovať na májovej schôdzi. Podpora návrhu nie je jednoznačná, so zmenou nesúhlasí predovšetkým SaS. Líder OĽaNO Igor Matovič navrhuje prijať kompromisný návrh. Napríklad, že obchody by boli zatvorené iba do 16. hodiny a následne by sa mohli predajne otvoriť pre tých, ktorí si nevyhnutne musia nakúpiť.

O prieskume NMS Market Research Slovakia: Online prieskumu sa v marci 2023 zúčastnilo 1 058 respondentov starších ako 18 rokov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku Slovenska podľa pohlavia, veku, kraja, veľkosti miesta bydliska a vzdelania.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #zákaz nedeľného predaja #NMS Market Research Slovakia