Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prieskum: Televízia alebo Netflix, HBO či Voyo? Polovica Slovákov si už platí aspoň jednu videoslužbu

Obľuba streamovacích služieb výrazne rastie. Najnovší prieskum prináša odpoveď aj na to, ktoré služby sú na Slovensku najobľúbenejšie.

14.04.2023 06:00
streamovacie služby, TV Foto:
debata (2)
hbo max, hbo, Čítajte aj Svetová streamovacia služba ohlásila koniec: Čo to znamená pre slovenských divákov?

Slováci si čoraz viac zvykajú na streamovacie služby. Aj napriek tomu, že v čase recesie škrtajú výdavky, ktoré nie sú pre ich život nevyhnutné, počet predplatiteľov za posledné dva roky rapídne rástol. V súčasnosti si už takmer polovica populácie predpláca aspoň jednu službu, kým pred rokom to bola necelá tretina dospelých Slovákov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorá pre Mediaklik pripravila spoločnosť NMS Market Research Slovakia.

Vydrica Čítajte aj Neuveriteľné: Takto bude vyzerať nové bratislavské Podhradie. Zachránené pamiatky, ale aj výťah na hrad

Ktoré streamovacie služby sú najobľúbenejšie?

Streamovacie služby na Slovensku využíva až 45 % populácie. Najväčší záujem je o Netflix, ktorý využíva 28 % ľudí. V porovnaní s priemerom populácie ho využíva výrazne viac mladých do 34 rokov. Na porovnanie, Netflix využíva každý druhý človek z tejto kategórie.

Na druhom mieste je Voyo, ktoré za posledné dva roky významne navýšilo počet svojich predplatiteľov a chváli sa už pol miliónovouu základňou v Česku a na Slovensku. V súčasnosti ho už využíva 15 % slovenskej populácie. V tesnom závese je HBO Max, ktoré používa 12 % ľudí. Novú streamovaciu službu SkyShowtime využívalo v čase zberu 4 % populácie.

teória veľkého tresku, big bang theory, Čítajte aj Vytúžené sa čoskoro stane skutočnosťou: Top komediálny seriál sveta sa vráti

Koľko videoslužieb si predplácame?

Takmer dve tretiny predplatiteľov má predplatenú jednu streamovaciu službu. Dve služby má predplatené štvrtina sledovateľov. Ak sa ľudia rozhodli nevyužívať streamovacie služby, najčastejšie je to preto, lebo za ne nechcú platiť a televízny program im stačí. Väčšina ľudí, ktorí streamovacie služby nevyužívajú, ani nemá plány na tom niečo meniť. Len 4 % z nich pripúšťajú, že by si v najbližších troch mesiacoch nejakú videoslužbu predplatili.

harry potter, Čítajte aj Koniec dohadom: Harry Potter sa naozaj vráti. Pripravte sa na 10-ročný seriál

Viac ako polovica ľudí je pritom ochotná predplatiť si len jednu streamovaciu službu. Dve služby by si predplatilo 31 % ľudí a tri služby len 11 %. Na základe výsledkov predpokladáme, že približne 10 % ľudí, ktorí majú len jednu streamovaciu službu, sú ochotní si predplatiť aj viac. Väčšina z nich je ochotná predplatiť si dve služby.

Televízny program alebo videoslužba?

Každý druhý zo sledovateľov streamovacích služieb priznáva, že ich v porovnaní s programom v televízii sleduje radšej. Na druhej strane, približne tretina si radšej zapne program v televízii. Preferencie výrazne ovplyvňuje vek. V porovnaní s priemerom populácie je medzi nimi výrazne viac starších ľudí nad 55 rokov. Vo všeobecnosti staršie vekové kategórie preferujú televíziu a mladšie uprednostnia skôr videoslužby, .

star wars, daisy ridley, vzostup skywalkera, Čítajte aj Filmová sága vstáva z popola: Už to vyzeralo, že skončí. Opak je pravdou. Do kín sa hrnie...

S dabingom alebo s titulkami?

Dve tretiny sledujúcich si program pozrie radšej s dabingom. Len približne pätina ľudí uprednostní pôvodné znenie s titulkami. Rozdiel v preferenciách medzi pôvodným znením a dabingom sa zväčšuje s pribúdajúcim vekom. Výrazná preferencia dabingu nad titulkami je typická pre ľudí starších ako 35 rokov.

Televízor alebo smartfón?

Väčšina ľudí sleduje program na streamovacích službách na televízore. No takmer tretina divákov si rada program pozrie aj cez smartfón, prípadne cez notebook. Cez smartfón a notebook častejšie v porovnaní s priemerom populácie sledujú streamovacie služby mladí ľudia vo veku 18 – 24 rokov.

O prieskume NMS Market Research Slovakia: Online prieskumu sa v marci 2023 zúčastnilo 1 058 respondentov starších ako 18 rokov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku Slovenska podľa pohlavia, veku, kraja, veľkosti miesta bydliska a vzdelania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #streamovacie služby #NMS Market Research Slovakia