Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Eset postaví na Patrónke obrovský kampus. Otvorený bude aj pre verejnosť

Nová lokalita vznikne na Železnej studienke v areáli bývalej vojenskej nemocnice.

12.04.2023 06:00
Eset Campus Foto:
Vizualizácia projektu Eset Campus.
debata (2)
Barbie, Čítajte aj Najčudnejší film roka? Ani prvé zábery nedávajú šancu uhádnuť, o čom vôbec bude

Spoločnosť Eset plánuje v Bratislave pri Železnej studienke vybudovať rozsiahly kampus. V areáli bývalej vojenskej nemocnice na ploche 55 000 m2 vznikne nová lokalita, ktorá zmení Patrónku na miesto inovácií a kreativity. Okrem nového sídla a globálneho vedecko-výskumného centra spoločnosti Eset poskytne inšpiratívne prostredie pre technologické firmy a startupy a prepojí ich s technicky zameranými vysokými školami.

„Ide nám o svetový dizajn, ale chceli by sme pri ňom využiť aj najnovšie vedecké poznatky z oblasti architektúry a životného prostredia,“ uviedol generálny riaditeľ Eset-u Richard Marko. Dôležitou súčasťou kampusu budú aj verejné priestory a športová infraštruktúra.

TV programy Čítajte aj Klamstvo, Nemocnica alebo Dunaj? Diváci majú jasno, ktorý program je ich favoritom

Ambíciou spoločnosti je vytvoriť inšpiratívny ekosystém, ktorý pomôže pritiahnuť, udržať a rozvíjať talenty, a posunie Slovensko smerom k znalostnej ekonomike. „Naším cieľom je, aby sa Eset Campus stal atraktívnym miestom pre tie najlepšie talenty, aby prichádzali a zostávali pracovať na Slovensku,“ priblížil šéf Eset-u. Kampus bude mať sčasti aj rezidenčnú funkciu vo forme co-livingu, určenú najmä stážistom a zamestnancom firiem.

Eset Campus Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Eset Campus.

Ekológia a rešpekt k prírodnému prostrediu

Projekt je postavený na funkčnosti, udržateľnosti a ekológii. Rešpektovať má obľúbenú lokalitu Železnej studničky a naplno využiť prírodné prostredie a blízkosť lesoparku. Výrazne chce podporiť využívanie verejnej dopravy a vytvoriť maximálny komfort pohybu pre peších.

„Urbanizmus projektu prirodzene rešpektuje lokalitu, v ktorej vzniká, pričom naplno využíva najmä existujúce prírodné prostredie aj blízkosť lesoparku Železná studnička. Určujúcim princípom navrhovaného architektonického riešenia je najmä environmentálny dizajn, flexibilita a uhlíkovo neutrálna prevádzka budov,“ uvádza Eset.

boj o moc, Čítajte aj Skutočne bohatí ľudia milujú nenápadný vzhľad, ukazujú seriály Boj o moc alebo Kauza Theranos

Projekt Eset Campus je výsledkom takmer dvojročnej spolupráce s renomovaným architektonickým ateliérom Bjarke Ingels Group (BIG), ktorý zvíťazil v medzinárodnej súťaži. „Namiesto jedného hermeticky uzavretého objektu sme nový kampus rozčlenili do súboru budov, ktoré obklopujú centrálne námestie. Množstvo verejných priestorov, chodníkov a pavilónov v ľudskej mierke vytvárajú spoločne prostredie, ktoré pozýva zamestnancov Eset-u, univerzitných študentov aj obyvateľov Bratislavy, aby sa tu radi stretávali, vymieňali si inšpirácie a užívali si spoločný čas,“ vysvetlil prístup architektov Bjarke Ingels, zakladateľ a kreatívny partner ateliéru BIG.

Začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2024. Investor počíta s celkovými nákladmi zhruba na úrovni 200 miliónov eur. Kampus by mal podľa súčasných odhadov začať fungovať v roku 2027.

Barbie, Čítajte aj Najčudnejší film roka? Ani prvé zábery nedávajú šancu uhádnuť, o čom vôbec bude

Nové príležitosti pre talenty

Projekt má pomôcť prilákať talenty na Slovensko a zvýšiť tak jeho konkurencieschop­nosť. So vznikom kampusu sa predpokladá otvorenie nových pracovných pozícií a zlepšenie podmienok vo výskume v IT sektore.

Podporiť by ho mala aj pripravovaná modernizácia neďalekej Slovenskej akadémie vied, ktorá chce na mieste súčasného areálu vybudovať vedecký kampus a vyhlasuje urbanistickú súťaž. Kampus SAV by mal fungovať ako park, kde si môže verejnosť oddýchnuť, ale aj dozvedieť sa zaujímavosti zo sveta vedy. Súčasťou by mali byť aj nové pešie prepojenia s kampusom spoločnosti Eset či bratislavskou zoologickou záhradou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Eset Campus