Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Skutočne bohatí ľudia milujú nenápadný vzhľad, ukazujú seriály Boj o moc alebo Kauza Theranos

Ak máte na účte miliardy, nemusíte na nikoho robiť dojem.

11.04.2023 06:00
boj o moc, Foto:
Seriálový hit Succession (Boj o moc).
debata

Čím bohatší človek je, tým ťažšie je rozpoznať ho v dave. Extrémne bohatí ľudia často milujú nenápadný a jednoduchý šatník, ukazujú tvorcovia seriálu Boj o moc (Succession) alebo Kauzy Theranos (The Dropout).

posledné kráľovstvo, Čítajte aj Seriálový apríl: Dve veľké rozlúčky s týmito hitmi a jeden skvelý bonus

„Posledný človek, o ktorom by ste povedali, že je miliardár, je miliardár,“ vysvetľuje kostymérka televíznych seriálov Colleen Morris-Glennon. Ak sa totiž človek snaží zapadnúť do spoločnosti tých najbohatších ľudí, nie je najlepší nápad vziať si na večierku kabelku, ktorá kričí do sveta, že stála tisíce dolárov, plynie poučenie z prvej epizódy novej série seriálu Boj o moc (Succession). Tým, že si Bridget vzala na oslavu narodenín zakladateľa mediálneho impéria Logana Roya „absurdne veľkú“ kabelku, ako ju definovala jedna z ďalších postáv, okamžite sa odlíšila od ostatných. Royov zať to okomentoval: „Čo v nej vôbec má? Topánky bez podpätku do metra? Škatuľku na obed?“

Veľkosť ale nie je to jediné, čo je na kabelke zle. Dobre viditeľný kockovaný vzor, ktorý všetci rozpoznajú na prvý pohľad, pôsobí rovnako, ako keby sa na taške ešte hojdala cenovka. Lenže ak máte na účte miliardy, tak na nikoho robiť dojem nepotrebujete. Vystavovanie svojho bohatstva na obdiv s cieľom získať spoločenský status je totiž správanie, ktoré je typické skôr pre ľudí, ktorí peniaze nadobudli nedávno.

TV programy Čítajte aj Klamstvo, Nemocnica alebo Dunaj? Diváci majú jasno, ktorý program je ich favoritom

Typický šatník smotánky

Seriál Boj o moc dáva divákom možnosť nahliadnuť do života najbohatších ľudí v USA, aj keď fiktívnych. S každým detailom tvorcom seriálu radia konzultanti, ktorí sa orientujú vo svete bohatých, a outfity postáv tak verne odrážajú typický šatník smotánky.

Jedna z hlavných postáv, Shiv Roy, si síce môže obliecť, čokoľvek by chcela, najčastejšie ale chodí v jednofarebnom roláku, hnedom nohavicovom kostýme alebo béžovej košeli, aj keď vyrobenej z najjemnejšieho hodvábu. Jej brat Kendall si zase potrpí na luxusnú taliansku značku Loro Piana, ktorá sa špecializuje na nenápadné kúsky z kvalitných materiálov.

Seriál Boj o moc je príbehom miliardárskej rodiny Royovcov, ktorá má v rukách mediálne impérium a jeho prežitie závisí v každodennom boji o moc. Prvé tri série seriálu získali 48 nominácií na cenu Emmy a 13 víťazstiev, vrátane ocenenia za vynikajúci dramatický seriál za druhú a tretiu sériu. Štvrtá záverečná séria mala na HBO Max premiéru len nedávno, na konci marca. V desiatke epizód sa Royovci poslednýkrát pobijú o moc a bude to mimoriadne kruté.

Nová módna ikona

Nenápadnosťou sa vyznačuje aj oblečenie hlavnej postavy filmu Tár v podaní Cate Blanchett. „Chcela som vytvoriť kostýmy, na ktoré sa nikto nebude pozerať,“ povedala k tomu autorka kostýmov Bina Daigler. Lenže možno práve kvôli nenápadnému štýlu je postava Lydie Tár novou módnou ikonou.

hra o tróny, game of thrones, drak, drogon, Čítajte aj Toto bude bomba: Hra o tróny môže dostať seriál, ktorý by bol splneným snom

Čierny rolák a tenisky

Typickým príkladom bohatých podnikateľov, ktorí nepodliehali módnym trendom a výstrelkom, sú Mark Zuckerberg alebo Steve Jobs. Obaja porušili konvencie a namiesto drahých oblekov typických pre biznisové prostredie bol roky ich poznávacím znamením jeden štýl oblečenia. Nenechajte sa však zmiasť. Hoci to nie sú dizajnérske kúsky, nie sú to ani lacné kusy oblečenia. Zuckerberg je od vysokej školy najčastejšie videný v sivom tričku a tmavých džínsach, Jobsovou „uniformou“ bol čierny rolák, klasické džínsy Levi's 501 a tenisky.

Miliardárke Elizabeth Holmesovej klesol majetok... Foto: SITA/AP, Jeff Chiu
Elizabeth Holmes Miliardárke Elizabeth Holmesovej klesol majetok po prevalení škandálu s nefunkčnosťou jej nového spôsobu krvných testov na nulu.

A práve Jobsov štýl inšpiroval Elizabeth Holmes, keď bola generálnou riaditeľkou dnes už neexistujúcej technologickej spoločnosti Theranos. Takmer každý deň nosila čierny rolák s čiernymi nohavicami. Jej príbeh zobrazuje seriál Kauza Theranos (The Dropout), ktorý opisuje neuveriteľný príbeh najmladšej miliardárky na svete, ktorá sa sama vypracovala a o všetko v okamihu prišla. Elizabeth Holmes stvárnila Amanda Seyfried, ktorá za úlohu získala Zlatý glóbus za najlepšiu herečku. Osemdielna miniséria je dostupná na streamovacej službe Disney+.

Môže byť ale šatník v štýle nenápadného bohatstva inšpiráciou pre bežného človeka? Nie je honba za sofistikovane vyzerajúcimi kúskami za nízku cenu známkou toho, že človeku uniká pointa? Sean Monahan, zakladateľ spoločnosti K-HOLE zameranej na predpovedanie trendov, sa domnieva, že nie. „Možno, ak sa snažíte uloviť toľko lacných béžových úpletových svetrov, koľko môžete. Ale v prípade uvedomelejšej spotreby míňate peniaze na kúsky, ktoré vydržia, aj keď to znamená kúpiť menej za viac peňazí. A to je niečo, čo si z toho všetci môžeme zobrať,“ hovorí Monahan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO Max #Disney+ #seriál Succession