Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

TikTok zavádza hodinový limit pre tínedžerov. Po jeho prekročení budú potrebovať kód

Sociálna sieť nastavuje denný časový limit pre používateľov mladších ako 18 rokov.

05.03.2023 06:00
TikTok Foto:
debata
Jama levova logo Čítajte aj Chýbajú vám peniaze na podnikanie? Všetko vyrieši Markíza v šou, aká tu ešte nebola

Sociálna sieť TikTok zavádza pre používateľov mladších ako 18 rokov denný limit. Tínedžeri budú môcť aplikáciu používať len 60 minút denne, pokiaľ tento limit prekročia, bude od nich aplikácia žiadať prístupový kód, aby mohli v jej používaní v daný deň pokračovať. Informovalo o tom portál BBC.

O novom opatrení TikTok hovorí, že bude zavedené „v najbližších týždňoch“. Vlastník TikToku, čínska firma ByteDance uviedla, že tým chce pomôcť ľuďom mať pod kontrolou čas strávený na sociálnej sieti. Používatelia platformy musia mať aspoň 13 rokov. V rámci tejto novej funkcie budú až do dovŕšenia 18 rokov dostávať týždenné upozornenie s „rekapituláciou času stráveného pred displejom“.

tomáš tarr, ruža pre nevestu, Čítajte aj Štartuje Ruža pre nevestu: Ponuka ma šokovala, tú pravú som v zahraničí nenašiel, hovorí nový televízny ženích

„Správne množstvo“ času pred obrazovkou

Používatelia TikToku sa však budú môcť z nového opatrenia odhlásiť. Tí, ktorí si hodinový limit zrušia a zároveň budú TikTok používať aspoň 100 minút denne, dostanú výzvu, aby si nastavili vlastný časový limit. Obmedzenie času budú môcť svojim deťom nastaviť aj rodičia, pokiaľ majú aktivovanú možnosť párovania zariadení v rámci rodiny (Family Pairing). Získajú tiež prístup k ovládaciemu panelu so zobrazením prehľadu o používaní aplikácie.

Cormac Keenan, vedúci oddelenia dôvery a bezpečnosti v TikToku, uviedol, že spoločnosť spolupracovala pri vývoji nových limitov s výskumníkmi.„Hoci neexistuje žiadne oficiálne stanovisko ohľadom ‚správneho' množstva času stráveného pred displejom, konzultovali sme parametre tohto limitu s akademickým výskumom a odborníkmi z laboratória Digital Wellness Lab v Bostonskej detskej nemocnici,“ informoval Corman.

Kritici uvítali časový limit na displeji, ale opísali ho ako „špičku ľadovca“, pokiaľ ide o reakciu spoločnosti TikTok na to, že mladí používatelia trávia na TikToku priveľa času. „Je to crack, kokaín algoritmov. Je to najnávykovejšie, je to najnebezpečnejšie a treba sa s tým najnaliehavejšie vysporiadať," uviedol šéf Centra pre potieranie digitálnej nenávisti Imran Ahmed. Podľa výskumu z konca minulého roka algoritmus TikToku „bombarduje“ tínedžerov škodlivým obsahom. Šéf centra uviedol, že v priebehu niekoľkých minút po založení účtu na TikToku dostávala trinásťročná používateľka do svojho kanála obsah týkajúci sa porúch príjmu potravy a sebapoškodzovania. Platformu vyzval, aby svoje úsilie zamerala nielen na obmedzenie času stráveného pred displejom, ale aj na „vyčistenie“ kanálov od škodlivého obsahu, aby sa z neho stalo „bezpečné prostredie pre deti“.

Uncoupled, Čítajte aj Šialené, čo Netflix predvádza! Ďalšie jeho seriály padajú už po prvej sérii...

Novinka je zavádzaná v čase, keď TikTok čelí kritike ohľadom odovzdávania dát čínskej vláde a ochrane údajov svojich používateľov. Najskôr americká, neskôr aj kanadská vláda zakázali používať aplikáciu na zariadeniach s prístupom k štátnej infraštruktúre.

V septembri 2021 TikTok ohlásil, že dosiahol viac ako jednu miliardu aktívnych užívateľov mesačne. To z neho robí jednu z najväčších sociálnych sietí na svete. Hoci nezverejňuje demografické detaily o svojich používateľoch, inzerenti ju považujú za kľúčovú platformu na oslovenie ľudí mladších ako 34 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TikTok