Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zdrvujúca kritika a prepadák: Takto si Netflix koniec roka 2022 určite nepredstavoval

Streamovací gigant má na krku problém. Počas Vianoc sprístupnil prvý hraný spin-off Zaklínača, z ktorého sa stal jeden z najväčších prepadákov tohto roka.

31.12.2022 06:00
zaklínač, Foto:
Miniséria Zaklínač: Pokrvné puto mala byť hitom Vianoc na Netflixe, ide o kvalitatívny prepadák záveru tohto roka.
debata
new amsterdam, Čítajte aj Rok 2022 bol poriadne krutý: Televízie nemilosrdne rušili, tieto veľké hity to neprežili

Celá značka Zaklínač (The Witcher) sa v ostatných mesiacoch výrazne otriasa v základoch. Pre Netflix to mal byť obrovský hit, napokon to vyzerá tak, že bude musieť divákov aktívnejšie presviedčať, aby si temné príbehy vôbec pozreli. Chystaná tretia séria pôvodného seriálu, ktorá bude mať premiéru v lete 2023, bude posledná pre Henryho Cavilla. Ten sa s úlohou Geralta lúči pre údajné vzájomné nezhody s tvorcami seriálu. Tí sa čoraz viac odkláňajú od populárnej knižnej série, s čím herec nesúhlasil a nepáčil sa mu vývoj celého projektu. Nie je tajomstvom, že Cavill je obrovským fanúšikom knižnej predlohy.

oteckovia, Čítajte aj Takéto masívne rušenie tu nebolo roky: Slovenské seriály padali v 2022 ako muchy po daždi

Netflix tak dostal ranu, ktorú rozhodne nečakal. Práve Cavill bol hlavným ťahúňom a lákadlom Zaklínača v jeho začiatkoch. Pôvodne sa rátalo s tým, že stvárni Geralta z Rivie počas všetkých plánovaných siedmich sezón. Teraz projekt opúšťa v jeho polovici. Zaklínača čaká tvrdý reštart od schválenej štvrtej série. Do dôležitej úlohy sa, po novom, vtelí nemenej slávny herec – Liam Hemsworth.

matovic Čítajte aj Homofób roka: Anticenu získal Matovič, nasleduje ho Fico a Chromík

Tohtoročné Vianoce mali byť pre fanúšikov Zaklínača malou náplasťou za dlhé čakanie na tretiu sériu. Netflix sprístupnil prvý hraný spin-off s podtitulom Pokrvné puto (Blood Origin). Produkciu minisérie od začiatku sprevádzali kreatívne, ale aj technické problémy. Zasiahli dozvuky pandémie a nakrúcanie sa naťahovalo. Omnoho väčší problém predstavoval výsledný produkt. Pôvodne malo ísť o 6-dielnu sériu, napokon sa projekt musel redukovať a skracovať, z čoho vzišli štyri epizódy. Tento krok tvorcovia odôvodňovali zdynamizovaním celého príbehu.

prepadáky roka, šou 2022 Čítajte aj Televízne sklamania v roku 2022: Nové reality šou pohoreli, ich koniec bol pre televízie vykúpením

Pointa minisérie vyzerala lákavo. Štyri dejstvá mali ukázať Kontinent 1 200 rokov pred udalosťami z pôvodného seriálu. Elfovia vládnu krutou rukou, ľud trpí a rozbehne sa krvavý prevrat, ktorého cieľom je spustenie tajomných monolitov. Tie otvárajú cestu medzi svetmi a spája ich. Razom spolu musia žiť nové druhy bytostí i ľudia a v neposlednom rade monštrá. Niekoľko vyvrheľov a posledných členov znepriatelených klanov musia odložiť bokom vzájomne stáročné nezhody a spojiť sily a zastaviť spojenie svetov. Seriál sľuboval pohľad na zrod prvého Zaklínača. Ambície boli veľké, no výsledok katastrofálny.

Miniséria Zaklínač: Pokrvné puto (The Witcher: Blood Origin) zlyhala na celej čiare. Katastrofálny scenár, necharizmatické postavy, prekvapujúco nezvládnuté vizuálne efekty korunovali naozaj nudný príbeh, ktorý nevedel zaujať ani po dvoch epizódach. Tvorcovia svoju úlohu absolútne nezvládli a dobre vyzerajúci námet nevedeli využiť vo svoj prospech. Len málokto zvládol tento seriál dopozerať do konca.

A to sa odrazilo aj na hodnotení odbornej i laickej verejnosti. Pokrvné puto sa síce v mnohých krajinách vyšvihlo medzi najsledovanejšie tituly Vianoc, no výsledky hovoria jasnou rečou. Hodnotiaci portál Rotten Tomatoes hovorí, že ide o jeden z najhoršie hodnotených seriálov Netflixu vôbec. Diváci udelili seriálu len 11% hodnotenie, čo je v preklade kvalitatívna katastrofa. Odborné recenzie sa „vyšplhali“ na 33%, čo je takisto veľmi zlé. Netflix tak zažíva poriadnu potupu a zlý záver roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #zaklínač #The Witcher: Blood Origin