Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Homofób roka: Anticenu získal Matovič, nasleduje ho Fico a Chromík

Jubilejný ročník ankety Homofób roka vyhral s tretinou hlasov Igor Matovič.

30.12.2022 06:00
matovic Foto: ,
Líder OĽaNO Igor Matovič po vyhlásení, na ktorom ponúkol svoju demisiu.
debata (20)
Darujme si Vianoce Čítajte aj Reklamné prešľapy v roku 2022: Test kolagénov, očkovacia kampaň či ľanový olej na rakovinu

Pri rekapitulácii končiaceho roka 2022 si pripomeňme, ktoré vyjadrenia známych osobností rezonovali vo verejnom priestore. A v budúcom roku skúsme mať k sebe viac pochopenia, tolerancie a slušnosti vo vyjadrovaniach. Aby „kultúra úcty“ nebola len frázou.

Medializované výroky verejne známych osobností totiž výrazným spôsobom formujú spoločnosť. Tvoria a utvrdzujú škodlivé stereotypy, ktoré vedú k vnímaniu rôznych menšín a ich diskriminácii. Inštitút ľudských práv preto už desať rokov organizuje anketu Homofób roka.

new amsterdam, Čítajte aj Rok 2022 bol poriadne krutý: Televízie nemilosrdne rušili, tieto veľké hity to neprežili

Zámerom anticeny nie je len odsudzovať autorov výrokov, ale chce upozorniť celú spoločnosť, že aj slová, ktoré si možno neuvedomujeme, sa môžu niekoho dotknúť a svojím dopadom ho poškodzovať.

V tomto roku nadobudla táto iniciatíva ešte väčší význam. V stredu 12. októbra bol na Zámockej ulici v Bratislave spáchaný prvý teroristický čin v dejinách Slovenska, pri ktorom prišli o život dvaja mladí ľudia. Útok bol naplánovaný a namierený proti LGBTI+ menšine, ktorá sa stretávala v podniku Tepláreň. Pred aj po útoku zohrali významnú úlohu nenávistné prejavy v online priestore, odkiaľ aj páchateľ prevzal extrémistickú ideológiu.

Kaufland, Sexistický kix 2022 Čítajte aj Sexistický kix: Polonahá žena s vŕtačkou, princezná v parlamente aj miss politička

Expremiéri víťazmi ankety Homofób roka

Víťazom jubilejného desiateho ročníka ankety o anticenu Homofób roka sa stal líder OľaNO Igor Matovič. Získal 33 % hlasov a veľmi tesne porazil predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý získal 32 % hlasov.

Ďalším nominovaným boli biskup Jozef Haľko, ktorý bol zhrozený z bozku dvoch ľudí rovnakého pohlavia v seriáli RTVS Priznanie.

Nasledoval ho tenista Martin Kližan, na ktorého sa v januári zniesla vlna kritiky po zverejnení statusu na Instagrame, kde s opovrhnutím zaútočil na sexuálnu orientáciu bývalej tenistky Martiny Navrátilovej.

Nominovaný bol aj predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík so svojím výrokom o tom, že propaganda spôsobuje epidemický nárast LGBTI správania u mladých. Anketu už v roku 2014 vyhral s výrokom o uznaní ľudských práv LGBT menšiny: „Budú rozhodovať o živote iných, ich povolaní, kariére a to vždy v histórii skončilo diktatúrami a (niekedy) aj masovým vraždením.“

Víťazi a ich výroky v ankete Homofób roka:

Homofób roka Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky

Výrok, s ktorým Igor Matovič vyhral anticenu Homofób roka, nie je jediný, ktorým sa nelichotivo vyjadril o ľuďoch s inou orientáciou v rámci reakcie na nejakú aktuálnu situáciu. V máji v Rádiu Expes a relácii Braňa Závodského tvrdil, že novinári na jeho osobu útočia preto, lebo nie je LGBTI orientovaný. Na Facebooku zasa vyvolal v auguste tohto roka nenávistnú diskusiu voči transgenderovým ľuďom, keď zdieľal článok, ako nemeckí ministri navrhujú zjednodušenie procedúry týkajúcej sa zmeny pohlavia. „Keď ti od ,progresívneho pokroku‘ už načisto prepne,“ napísal.

Zneužívanie témy LGBTI

„Je mimoriadne poľutovaniahodné, že najúspešnejšími v tejto ankete boli dvaja bývalí premiéri. Šírenie nenávisti, stereotypov a zneužívanie LGBTI+ menšiny na vytĺkanie politického kapitálu sa zjavne presunulo od extrémistov do hlavného prúdu slovenskej politiky. Namiesto riešenia reálnych problémov sa politici uchyľujú k rozpútavaniu vášní a rozdeľovaniu spoločnosti, “ povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, ktorý anketu Homofób roka organizuje už od roku 2012 pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Do hlasovania sa môže zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu verejne škandalóznych výrokov.

personálne zmeny 2022 Čítajte aj Najväčšie prestupy roka: Najvýraznejšie zmeny nastali v spravodajstve RTVS

Trofejou pre víťaza Homofóba roka je štylizovaný piktogram – zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj symbol „4 %“ chápaný ako podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa, ale aj Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudskoprávni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“.

Anticenu získali aj poslanci Marián Kotleba za výrok: „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami“, a tiež Anna Záborská, ktorá získala viac hlasov ako krúžkov vo voľbách za svoj výrok: „Musíme sa postaviť nepriateľom, ktorí ohrozujú samotnú podstatu toho, čo znamená byť človekom… zastavíme adopcie detí homosexuálnymi pármi a prijatie registrovaných partnerstiev“.

Ocenenie si doposiaľ ako jediný prevzal bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý ju získal za svoj výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“

Poznámka: V článku sme 10. 1. 2023 opravili nesprávne uvedený výrok. Za prípadné nezrovnalosti sa ospravedlňujeme.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #Homofób roka