Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prekvapujúca vzbura proti vypnutiu českých staníc: Tento operátor posiela Markíze a Jojke rázny odkaz

Téma vypnutia českých staníc je už niekoľko mesiacov horúca téma v slovenských obývačkách.

14.07.2023 06:00
debata (17)
Hollywood, štrajk scenáristov, Čítajte aj Televízny svet je v najväčšej kríze za 60 rokov: Prestanú sa nakrúcať všetky filmy a seriály?

Televízny operátor UPC, ktorý bol na pretrase v minulých týždňoch v súvislosti s inou témou, sa znova ozval. Kým v júni bojoval s Markízou o ďalšie zotrvanie v jeho ponuke a do poslednej chvíle to vyzeralo tak, že viac ako 130-tisíc divákov sa bude musieť rozlúčiť s Markízou, Dajto a Doma. Markíza Krimi ani rok po štarte nebola v ponuke. Napokon deň pred vypršaním zmluvy došlo k dohode a nielenže zákazníci si mohli vydýchnuť, dostali do ponuky aj kriminálnu stanicu.

milujem slovensko, silvester 2019, Čítajte aj RTVS na jeseň: Po neúspechoch viacerých šou ponúkne náhradu. Poznáme meno moderátora

Mediálne doťahovanie medzi Markízou a UPC na nejaký čas odvrátilo pozornosť Slovákov od stále živej témy, teda snahy o vypnutie českých staníc na Slovensku. Požiadavky komerčných televízií hovoria o vyriešení dlhoročných neošetrených právnych predpisov, diváci prijímajú túto snahu výrazne negatívne, keďže české stanice sú samozrejmou súčasťou ich domácností.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte aj Televízie v tomto roku zvýšili svoj výkon. RTVS priniesol hokej dlhoročné maximum

Argumentovali tým, že prichádzajú o sledovanosť a reklamné príjmy, keď české stanice vysielajú program, ktorý majú o krátky čas pripravený pre svojich divákov.

Výzvu dostali všetci operátori na Slovensku. Orange ako jediný sporné české stanice vypol a svoje rozhodnutie neplánuje zmeniť, situáciu však naďalej pozorne sleduje. Ostatní veľkí operátori zatiaľ české stanice vo svojej ponuke ponechávajú, naďalej však s televíziami rokujú. Z ponuky Orangu zmizlo šesť menších staníc zo skupiny Prima (Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love a Prima Star), spravodajská CNN Prima News a tiež ČT Šport a ČT D/Art.

S úsmevom po Slovensku IV Čítajte aj Letnú novinku RTVS si zatiaľ diváci nenašli. Porážajú ju reprízy zábavných relácií

„V súčasnosti vyhodnocujeme všetky aspekty porušenia našich výhradných vysielacích práv ku konkrétnym programom nadobudnutým pre územie Slovenska. Markíza nikdy nepožiadala slovenských operátorov, aby prestali vysielať akékoľvek české programové služby. Markíza požiadala slovenských operátorov len o to, aby neporušovali jej výhradné licenčné práva k špecifikovaným programom nadobudnutým pre územie Slovenskej republiky. Markíza v tejto veci koná nezávisle a autonómne a v súlade s právnymi predpismi,“ uviedol pre Mediaklik generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.

Televízia JOJ sa k danej téme odmieta vyjadrovať.

Kým za ostatné mesiace sa prehnalo médiami niekoľko termínov o možnom vypnutí českých staníc, ani jeden sa nezakladal na pravde. Ten posledný hovoril o 27. júli tohto roka. Isté je však to, že neustále prebiehajú rokovania medzi zúčastnenými stranami.

Invasion, invázia, Čítajte aj Najlepšie tri mesiace s touto streamovacou službou: Vieme, ktoré top hity pôjdu za sebou!

Operátor UPC po búrlivom júni, keď čelil tlaku Markízy, ale aj svojich zákazníkov vyslal jasný odkaz o potenciálnom stiahnutí obľúbených programov zo svojej ponuky. Na tému upozornil portál Živé.sk.

„V súvislosti s opakovane medializovaným termínom vypnutia českých staníc môžem potvrdiť, že spoločnosť UPC je odhodlaná bojovať za to, aby české stanice naďalej boli v ponuke pre slovenských divákov. Neplánujeme, ani neuvažujeme o možnosti vypnúť české stanice z našej programovej ponuky. Privítame v radoch našich zákazníkov všetkých divákov, ktorí chcú naďalej sledovať české stanice,“ povedal pre Mediaklik Jaroslav Kolár, hovorca UPC.

Téma vypnutia českých staníc na Slovensko už prešla aj do politiky. Za zachovanie súčasného stavu bojuje aj český veľvyslanec na Slovensku, ktorý hovorí o kultúrnom probléme a nedá sa všetko merať peniazmi. Viac v exkluzívnom rozhovore.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #UPC #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií