Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príbeh výnimočného sveta Wakandy pokračuje. Smrť kráľa otvorila novú kapitolu

Do kín prichádza nová marvelovka Čierny panter: Navždy Wakanda.

09.11.2022 06:00
Čierny panter: Navždy Wakanda Foto:
Angela Bassett ako Ramonda v snímke Čierny panter: Navždy Wakanda.
debata

Všetci milovníci snímok od štúdia Marvel sú v napätí, ako sa bude vyvíjať ďalší osud národa kráľovnej Ramondy po smrti kráľa T’Challu. Pre Wakanďanov nastane cesta prijímania svojej novej kapitoly a zároveň musia čeliť novým nebezpečenstvám.

Avatar: Cesta vody Čítajte aj Už sa to blíži! Nový Avatar bude dychberúci, uchváti novými vizuálnymi efektmi

Zmena aj pre tvorcov

Keď v roku 2020 zomrel herec Chadwick Boseman, tvorcovia filmu museli zvážiť, ako by mohol príbeh pokračovať bez kráľa T'Challa, ktorý bol srdcom filmu Čierny panter. Začali uvažovať nad tým, ako sa človek vyrovná so smútkom a prekoná stratu. Táto téma a to, ako ovplyvňuje jednotlivé postavy, sa nakoniec stali hnacou silou príbehu.

„Chadov odchod ovplyvnil tvorcov filmu a hercov spôsobom, ktorý bol neuveriteľne hlboký,“ hovorí režisér Ryan Coogler. „Chad bol v projekte do veľkej miery naším umeleckým partnerom. Trávil som s ním veľa času, len on a ja, rozprávali sme sa o tom, kam chceme, aby sa postava posunula, kam chceme, aby sa príbeh uberal, ako veľmi obdivoval ostatné postavy a hercov, ktorí ich stvárnili. Po jeho smrti a množstve úvah sme si uvedomili, že by bolo správne, keby sme v príbehu pokračovali,“ dodáva.

Premiéra filmu Čierny panter: Wakanda navždy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Rihanna na premiére filmu Black Panther:...

Nová kapitola Wakandy

Čierny panter: Navždy Wakanda sa vracia do bohatého a výnimočného sveta Wakandy, kde komunita oplakáva odchod svojho kráľa T’Challa. V novej kapitole upriamujú pozornosť na vzťah kráľovnej Ramondy (Angela Bassett) a jej dcéry Shuri (Letitia Wright), geniálnej vedkyne. „Ramonda si uvedomuje, že od T'Challovho odchodu uplynul už rok a Shuri sa stále neuzdravuje – nerobí kroky smerujúce k tomu, aby sa zdravo posunula vpred,“ hovorí režisér. „Preto sa vyberú do ústrania – odídu z mesta, od technológií, aby prežili rituál smútku.“ Vtedy sa objaví Namor (Tenoch Huerta).

Tenoch Huerta ako Namor v snímke Čierny panter:... Foto: Marvel Studios
Čierny panter: Navždy Wakanda Tenoch Huerta ako Namor v snímke Čierny panter: Navždy Wakanda.

Postava Namora patrí medzi najstaršie postavy Marvelu. Prvýkrát sa objavil ako Sub-Mariner v Marvel Comics #1 v roku 1939 a v nasledujúcich rokoch vystupoval ako hrdina aj ako zloduch. „V našom príbehu predstavuje Talokan, skrytú podmorskú civilizáciu, ktorá je našou prepracovanou verziou komiksovej Atlantídy. Jeho príchod ukazuje, že Wakanda nie je taká bezpečná,” dodáva režisér.

Podmorská civilizácia Talokan vzišla zo starobylého mayského spoločenstva. Fiktívny svet odráža, ako sa mohla v priebehu času meniť a vyvíjať skutočná komunita, ktorá bola nútená žiť pod vodou a bola oddelená od zvyšku svojho národa a kultúry. Wakanďania napriek najmodernejšej technológii o Namorovi a jeho kráľovstve vôbec nevedeli.

Obe kráľovstvá však majú veľa spoločného – obe boli skryté pred svetom a obe majú mocný zdroj, ktorý chce zvyšok sveta. Po stretnutí s Namorom sa Ramonda obáva o bezpečnosť svojej dcéry. „Ramonda je dôležitá postava,“ hovorí producent Nate Moore. „Vládne Wakande, no je to aj matka, ktorá stratila manžela a teraz aj syna. Je zaujímavé vidieť tieto dve ženy ako vodkyne, ako kráľovnú a princeznú a ako matku a dcéru.“

„V prvom filme bolo veľa dynamiky medzi otcom a synom. Tento film sa do veľkej miery stal príbehom s motívom materstva. Matky často čelia ťažkým situáciám a napriek tomu sa nemôžu vo svojom materstve zastaviť, ale musia pokračovať ďalej,” dodáva režisér Ryan Coogler.

najhoršie vianočné filmy Čítajte aj Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme
Angela Bassett ako Ramonda v snímke Čierny... Foto: Marvel Studios
Čierny panter: Navždy Wakanda Angela Bassett ako Ramonda v snímke Čierny panter: Navždy Wakanda.

Nový svet, nové prístupy

Scénografka Hannah Beachler získala za prácu na filme Čierny panter Oscara. V prípade Wakandy dostala za úlohu rozšíriť krajinu a vytvoriť nové, doteraz nevidené oblasti. „Uvidíme viac z každodenného života bežných Wakanďanov, ako aj Severný trojuholník, najstaršie miesto v celej Wakande, ktoré je inšpirované ruinami v Zimbabwe,“ prezradila. „Prvýkrát uvidíme malé riečne mestečko a viac z Jabari. Máme tiež nové lietadlá pre wakandské námorníctvo, ktoré sme predtým nemali,“ dodala.

Vytvorenie nového podmorského sveta Talokan trvalo približne dva roky. „Začali sme úplne na začiatku,“ povedala. „Chceli sme, aby podmorské mesto bolo moderné, ale s architektúrou, ktorá mala nejakú históriu. Je to tajomné, provokatívne a nádherné.“ Podmorské mesto je postavené prevažne z kameňa a ako pocta civilácii sú v ňom zakomponované prvky mayskej architektúry, farieb a ikonografie.

Muž menom Otto Čítajte aj Máte radi Toma Hanksa? Stvárni známeho frfloša v americkej verzii švédskeho hitu

Novú marvelovku Čierny panter: Navždy Wakanda prináša do kín distribučná spoločnosť CinemArt už 10. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marvel #filmové premiéry #Black Panther: Wakanda Forever