Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Búrlivá kritika novinky Netflixu. Pobúrenie divákov zožala za krutosť a sexizmus

Blondínka (Blonde) je jednotkou Netflixu, ale diváci ju označujú za príšernú.

03.10.2022 06:00
Blonde, Ana de Armas Foto:
Ana de Armas ako Marilyn Monroe v snímke Blonde.
debata
filmy október 2022 Čítajte aj 8 kinotipov na október: Halloweensky horor, nový superhrdina aj kórejský fenomén

Holywoodska ikona Marilyn Monroe fascinuje ľudí už roky. Jej pohnutý život je pre tvorcov témou, z ktorej čerpajú stále nové a nové námety. Netflix tento rok prináša už druhý film o sexsymbole 50. rokov minulého storočia.

Životopisná dráma Blondínka (Blonde), ktorú natočil režisér Andrew Dominik s Anou de Armas v úlohe ikonickej Marilyn Monroe, sa po prvých dňoch streamovania vyšplhala na prvé miesto filmového rebríčka Netflixu. Film s označením „neprístupný do 17 rokov“ však mnoho divákov pobúril, napísal portál Variety.

Na filmovom festivale v Benátkach snímka zožala štrnásťminútové ‚standing ovation‘, ale kritici a diváci ho označujú za „sexistický“, „krutý“ a za „jeden z najodpornejších filmov“, aké kedy boli natočené.

The Good Nurse, Dobrá sestra Čítajte aj Nenechajte si ujsť! Jessica Chastain a Eddie Redmayne v smrtiacej hre na mačku a myš

„Vzhľadom na to, koľko ponižovania a hrôz si Marilyn Monroe počas svojich 36 rokov prežila, je úľavou, že sa nedočkala Blondínky a nemusela trpieť ešte vulgaritou tohto filmu – najnovšej nekrofilnej zábavy, ktorá ju zneužila,“ napísala filmová kritička Manohla Dargis vo svojej zdrvujúcej recenzii v denníku The New York Times.

Film Blondínka je nakrútený podľa rovnomenného románu Joyce Carol Oates a voľne zobrazuje mnohokrát zlomené srdce i množstvo tragédií v živote a kariére Marilyn Monroe od jej násilníckej matky až po sexuálne útoky v Hollywoode, napísal Variety. Zatiaľ čo výkon Any de Armas sa stretol so všeobecným uznaním, samotný film vzbudil pobúrenie kvôli zobrazeniu neustáleho sexuálneho obťažovania, zneužívania a traumatizovania Marilyn Monroe.

„Mala som tu obrovskú smolu, že som sa včera večer pozerala na Blondínku na Netflixe, a poviem vám, že ten film je tak protipotratový, tak sexistický, tak vykorisťujúci,“ uviedla Steph Herold, výskumníčka v oblasti potratov na Kalifornskej univerzite v San Franciscu. „Nedokážem ho už menej odporučiť. Nepozerajte sa naň. Najmä scény s potratmi sú príšerné, ale rovnako celý film,“ dodala. „Je v ňom zachytené, ako je Marilyn nútená k prvému potratu, kričí na stole, že si to rozmyslela, a potom má halucinácie o tom, že našla plačúce dieťa vo svojom dome z detstva, ktorý zachvátia plamene.“

Ana de Armas ako Marilyn Monroe v snímke Blonde. Foto: Netflix
Blonde Ana de Armas ako Marilyn Monroe v snímke Blonde.

Justin Chang, filmový kritik denníka Los Angeles Times, vo svojej recenzii napísal: „Film v skutočnosti nie je o Marilyn Monroe. Je o tom, ako ju prinútiť trpieť.“

Jedna z diváčok na twitteri napísala, že film existuje preto, aby „Normu/Marilyn zaradil do škatuľky, ktorá jej umožňuje byť iba zneužívaná, sexualizovaná alebo hovoriť ľuďom ‚tati‘. Možno by sme mali prestať nechať mizogýnnych mužov, aby sa pokúšali točiť prevratné filmy o ženách, o ktorých nič nevedia,“ dodala diváčka.

Nová Marilyn Monroe v podaní herečky Ana de... Foto: Netflix
Blonde, Ana de Armas Nová Marilyn Monroe v podaní herečky Ana de Armas vo filme Blonde.

Podľa scenáristu a režiséra Andrewa Dominika mu predstava toho, čo sa mohlo stať za zatvorenými dverami, dala príležitosť ponoriť sa do vnútornej psychiky hollywoodskej hviezdy. „Film je úprimný. Je vyrobený s láskou. Je vyrobený s dobrými úmyslami. Ale zároveň je plný hnevu," hovorí. „Zdá sa, že sa dostávam do situácií, keď ma ľudia považujú za provokatívneho, ale to nie je to, o čo sa snažím. Mojou ambíciou je, aby ste sa zamilovali do Marilyn," dodáva režisér.

Podľa Any de Armas snímka predstavuje verziu života Marilyn Monroe jej optikou. „Je to najodvážnejší, najmenej ospravedlňujúci a feministický pohľad na jej príbeh, aký som kedy videla,“ uviedla. Po boku Any de Armas sa vo filme objavia Adrien Brody ako dramatik Arthur Miller, Bobby Cannavale ako bývalý športovec Joe DiMaggio a Julianne Nicholson ako matka Normy Jeane.

Blondínka (Blonde) je na Netflixe dostupná od 23. septembra 2022.

Herečka Ana de Armas a jej kolega Adrien Brody...
Herečka Ana de Armas prišla na premiéru snímky...
+10Režisér Andrew Dominik a hlavná hviezda jeho...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #netflix #Blonde