Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

8 kinotipov na október: Halloweensky horor, nový superhrdina aj kórejský fenomén

Októbrová filmová ponuka sa postará o dobrú náladu, zimomriavky aj dávku adrenalínu.

01.10.2022 06:00
filmy október 2022 Foto:
debata

Dobrý šéf

Zlomyseľná komédia z pracovného prostredia, v ktorej exceluje Javier Bardem ako šéf, ktorého by chcel mať každý. Jeho postava Julia Blanca nie je žiadnym neosobným korporátnym manažérom. Zamestnanci továrne sú preňho ako vlastná rodina a pre ich dobro by urobil takmer čokoľvek. „Viete, že sme so ženou nemali deti. Mojimi deťmi ste vy všetci,“ pripomína im často. Otázkou však je, či o to jeho zamestnanci naozaj stoja. Na stenách jeho kancelárie visí poriadna zbierka diplomov za vzornú firmu, lenže v okamihu, keď má do továrne prísť komisia kvôli ďalšiemu oceneniu a všetko musí byť tip-top, začne sa všetko rúcať.

Snímka Dobrý šéf tento rok triumfovala na udeľovaní španielskych filmových cien Goya, z ktorého si odniesla šesť ocenení vrátane hlavnej ceny za najlepší film, za réžiu, scenár a herca v hlavnej úlohe.

Pani Harrisová ide do Paríža

Prečo by ovdovená britská upratovačka nemohla zatúžiť po šatách od Diora? Komédia Pani Harrisová ide do Paríža dokazuje, že nič nie je nemožné, pokiaľ si idete za svojimi snami.

Ada Harrisová (Lesley Manville nominovaná na Oscara) si žije veľmi pokojne v povojnovom Londýne. Živí sa upratovaním domov svojich bohatých susedov, občas si zájde s priateľkami do kaviarne a po večeroch spomína na svojho zosnulého manžela. A to je všetko, čo od života očakáva a chce. Výnimkou sú šaty od slávneho návrhára Christiana Diora, po ktorých túži.

Svoj nedosiahnuteľný sen má každý deň pred očami v šatníku jedného z domov, ktoré upratuje. Keď dostane vyplatený príspevok pre vojnové vdovy, ani na chvíľu sa nezamýšľa nad tým, čo s peniazmi urobí. Kúpi si letenku do Paríža a odvážne vstúpi do sídla Christiana Diora, aby si splnila svoj bláznivý sen.

Prostoreká anglická upratovačka spôsobí vo svete upätých snobov rozruch a spočiatku sa zdá, že jej sen je nedosiahnuteľný. Najmä riaditeľka chrámu módy Claudine Colbertová (Isabelle Huppert) je presvedčená, že drzá Angličanka si šaty od Diora oblečie len cez jej mŕtvolu.

Zamestnanec mesiaca

Vincent chcel byť celý život štátnym úradníkom, aby si mohol naplno užívať výhody pohodlného života, neohrozovala ho výpoveď a mal zaručenú prácu až do dôchodku. Jedného dňa sa však jeho život obráti naruby. Vláda ohlási obrovský plán úspor a Vincentovi hrozí nezamestnanosť. Keďže ho šéf nemôže prepustiť, presunie ho na tie najnemožnejšie miesta, aby zlomil jeho odpor a sám podal výpoveď. Severný pól, väzenie alebo predmestie plné kriminálnikmi sú len niektoré, kde musí Vincent bojovať o zamestnanie aj o život.

Komédia nadväzuje na na tradície francúzskeho humoru. Scenárista, režisér a hlavný hrdina filmu Jérome Commandeur je jednou z najúspešnejších postáv súčasnej francúzskej komédie. V snímke sa predstavia aj Christian Clavier (Čo sme komu urobili, Ibiza)a legendárny Gérard Depardieu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry