Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je toto splnený seriálový sen? Disney+ vytasilo svoj tohtoročný megahit na divákov

O tomto seriáli sa hovorilo, že bude tým najlepším, čo rok 2022 ponúkne. Ako to nakoniec dopadlo? Naplnili sa očakávania? Alebo reklamná kampaň bola silnejšia ako samotný výsledok? Streamovacia služba Disney+, ktorá vtrhla v júni aj na Slovensko, ešte koncom mája uviedla jeden z najočakávanejších titulov ostatného obdobia. Vedelo sa o ňom, že spôsobí ošiaľ a budú padať rekordy sledovanosti. Miniséria Obi-Wan Kenobi, ktorá je pokračovaním kultovej filmovej ságy Star Wars napokon splnila všetko, čo sa od nej očakávalo. Stala sa ústrednou témou diskusií fanúšikov, médií a dostavili sa aj diváci, tí húfne streamovali.

30.06.2022 06:00
OBI-WAN KENOBI Foto:
Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi.
debata (1)

Značku Star Wars (Hviezdne vojny) netreba správnemu sci-fi fanúšikovi predstavovať. Zrejme neexistuje nikto na svete, kto by o tieto filmy nejakým spôsobom nezavadil. Za štyri desiatky rokov vznikla obrovská sága o Skywalkerovcoch, ktorá obsahovala deväť filmov – deväť Epizód. Star Wars spolu s vizionárom Georgeom Lucasom položili základy filmového sci-fi žánru a doteraz nevzniklo nič podobné, čo by obrovský tento obrovský úspech napodobnilo.

Je však pravdou, že s najnovšou trilógiou filmov (Epizóda VII, VIII a najmä IX) prišla už aj väčšia kritika. Tieto snímky dostali na starosť noví tvorcovia, ktorí sa mali držať odkazu, ktorý Lucas vybudoval, no mali jej vdýchnuť súčasný trend chápania tvorby filmov. Doteraz neutíchli hlasy kritikov, ktorí rozuzlenie rozniesli na kopytách. Koncern Disney, ktorý pred rokmi kúpilo celý Lucasfilm sa zľaklo, navyše totálne pohorel aj samostatný film o Hanovi Solovi. Bolo jasné, že Star Wars potrebuje pauzu od filmového plátna. Štúdio stoplo alebo odložilo viaceré projekty, ktoré mali rozšíriť celé filmové univerzum. Všetkým bolo jasné, že fanúšikovia musia vychladnúť.

To však neznamenal koniec! Práve naopak. Začala sa nová éra. So vznikom streamovacej platformy Disney+ sa vytvoril enormný tlak na výrobu pôvodného a originálneho obsahu. Značka Star Wars bola ideálnou voľbou. Začali sa vo veľkom vyrábať hrané a animované seriály, ktoré rozširovali filmovú ságu alebo predstavili úplne nových hrdinov. Najviac zarezonoval Mandalorián, ktorý putuje galaxiou s malým rozkošným stvorením zvaným Grogu, ktorý patrí do druhu ako Yoda.

Dychberúca miniséria! Toto je Obi-Wan Kenobi Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi.

Splnený sen každého fanúšika?

Fanúšikovia však volali po tom, aby vznikli minisérie o známych postavách z filmov. Nie je tajomstvo, že herec Ewan McGregor je veľkým fanúšikom Star Wars a zamiloval si aj postavu Obi-Wana Kenobiho, ktorého stvárnil v prvých troch filmoch. Vznikla teda idea minisérie, ktorá je pokračovaním Epizódy III., tá bola zlomová pre celý dej. Impérium povstalo, Jediovia boli zničení a najmä sa odohral legendárny súboj medzi Obi-Wanom a jeho učencom Anakinom Skywalkerkom. Po prehratom boji so svetelnými mečmi sa z ťažko zraneného Anakina stal temný Darth Vader a ten nastolil totalitu v galaxii.

Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi. Foto: Lucasfilm Ltd.
OBI-WAN KENOBI Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi.

Miniséria Obi-Wan Kenobi sa dejovo zaradila desať rokov po udalostiach z tohto filmu. Obi-Wan je na planéte Tatooine, kde z diaľky dozerá na Luka Skywalkera (syna Vadera). Musí byť nenápadný, Impérium je na vrchole sily, spolu s Vaderom. Prestal používať svoje schopnosti a žije životom pustovníka. Lenže pokoj netrvá večne. Po únose dcéry Vadera – Leii, musí Obi-Wan sa postaviť svojím výčitkám voči Anakinovi, opustiť bezpečnú planétu a vystaviť sa riziku odhalenia. Úloha je jasná, zachrániť Leiu. V pätách sú mu Inkvizítori, ktorých Vader vyslal po celej galaxii, aby lovili preživších Jediov.

Rozbieha sa tak sled udalostí, ktoré smerujú k jednému – ďalšiemu boju medzi Obi-Wanom a Vaderom. Táto séria by mala byť splneným snom každého fanúšika Star Wars, tvorcom sa do šiestich častí podarilo zohnať všetkých hercov z filmovej série, dokonca aj do vedľajších úloh, čo len umocnilo pocit, že vzniká akási filmová „medziepizóda“. Potenciál námetu ponúkal možnosť sa poriadne vybúriť a priniesť skvelú vizuálnu, ale aj príbehu kvalitu. Tento úmysel však zostal niekde na polceste.

Nevyužitý potenciál

Režisérka Deborah Chow z nepochopiteľných príčin chcela vsunúť do zabehnutého formátu akúsi pridanú hodnotu a to hlbší pohľad na psychiku postáv a tým prvé epizódy minisérie stratili na dynamike. Iste bolo potrebné vykresliť rastúce zlo zo strany Impéria a Vadera, ale aj smútok, strach, výčitky Obi-Wana Kenobiho. Z niekdajšieho najlepšieho Jedi bojovníka sa stal slabý starnúci muž, ktorý prestal používať Silu a preto jeho návrat do boja so zlom bol náležite kostrbatý. Rovnako ako jeho prvý stret s Vaderom, kde mal temný bojovník navrch. Ruku na srdce, filmy zo série Star Wars nikdy neboli filmy hodné Oscara za herecké výkony. Vždy išlo o vizuálne atraktívne dielo, kde postavy idú jasne po hrdinskej alebo nepriateľskej linke. Bol to klasický boj dobra so zlom. Nič viac, nič menej a fungovalo to ako dobré namazaný stroj.

Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi. Foto: Lucasfilm Ltd.
OBI-WAN KENOBI Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi.

Nedalo sa chvíľami ubrániť dojmu, že najnovšia miniséria pôsobí nízko nákladovo. Dalo by sa čakať, že Disney všetko vyšperkuje do dokonalosti, no akási povestná iskra chýbala aj samotnej vizuálnej stránke. No samotný príbeh bol natoľko atraktívny, že všetky nedostatky sa dali prepáčiť. Ewan McGregor ako Kenobi bol fantastický. Jeho prítomnosť neraz zachraňovala celé epizódy. Svojej postavy v novej životnej etape vdýchol potrebnú bolesť, zlomenie osobnosti, strach, neskôr nájdenie stratenej Sily a v poslednej časti sa mohol odohrať súboj, na ktorý sa čakalo roky.

Do úlohy Vadera sa vrátil Hayden Christensen, avšak v tomto prípade išlo o ďalší nevyužitý potenciál hviezdneho návratu, keďže 99% scén bol v obleku Sithského zloducha. Je veľká škoda, že tvorcovia nevyužili viac scén bez čiernej masky.

Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi. Foto: Lucasfilm Ltd.
OBI-WAN KENOBI Záber z minisérie Obi-Wan Kenobi.

Avšak, čo v tomto seriáli vyšlo na jednotku, bol pocit nostalgie. Už pri prvých minútach úvodnej časti muselo poskočiť srdce každého fanúšikovi. Skvelo zostrihaná pasáž z Epizódy III. ktorá prepojila dej s novou minisériou, nechýbali ikonické scény, ale aj nanovo nakrútené, ktoré vytvorili priestor pre túto minisériu. Tento pocit zotrval aj počas ďalších častí, pričom všetko vygradovalo v záverečnej šiestej.

Veľký súboj niekdajších najlepších priateľov, učiteľa a učenca, brata a brata. Uvedomenie si, aké bremeno výčitiek niesol Obi-Wan voči Anakinovi, keď jeho vinou bol znetvorený a dal impulz pre vznik Dartha Vadera. Obrovská nenávisť temného pána voči svojmu učiteľovi a všetkým Jediom. Až po smutné potvrdenie to, že Anakin je definitívne mŕtvy, keď ho Vader naplno pohltil. Keď pominula aj tá najmenšia šanca apelovať na jeho ľudskú stránku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hviezdne vojny #Disney #Star Wars #Disney+ #seriál Obi-Wan Kenobi