Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Úspech Jojky: Slovania sú na svetovej streamovacej službe, záujem majú aj ďalšie

Televízia JOJ potvrdila, že jej najdrahší seriál v novodobej histórii pôvodnej tvorby smeruje k divákom prostredníctvom streamovacích platforiem.

10.06.2022 06:00
slovania, tomáš maštalír, Foto:
Slovania smerujú na streamovaciu službu HBO Max.
debata
JURASSIC WORLD DOMINION, Čítajte aj Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Historická dráma mala premiéru počas jari 2021 a už vtedy sa hovorilo o tom, že o Slovanov a vysielacie práve k nim má záujem Netflix. Doteraz sa seriál v ponuke neobjavil. Teraz prichádza zmena, Slovania sú od 9. júna dostupní na HBO Max.

Postavy zo seriálu Slovania Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zuzana Fialová v seriáli Slovania.

Dvanásťdielny slovensko-ukrajinský seriál Slovania, ktorý sa nakrúcal v Žytomyri a v jeho okolí neďaleko Kyjeva, je fiktívnou rekonštrukciou historickodobro­družného príbehu zo 7. storočia nášho letopočtu v čase pred spojením slovanských kmeňov.

disney, disney+, disney plus, Čítajte aj Už len chvíľku! Streamovací gigant je takmer na Slovensku, toto všetko ponúkne

Seriál Slovania nakrútila televízia JOJ v slovensko-ukrajinskej koprodukcii, v produkčnom trojlístku spoločností Wandal Production, European Partnership Media Group a Slovenská produkčná. Tak veľkovýpravný seriál bol v čisto slovenských podmienkach nerealizovateľný, ale s podporou ukrajinského ministerstva kultúry sa ho podarilo zrealizovať.

Zo zákulisia Slovanov: Akčné scény Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zo zákulisia Slovanov.
stranger things, Čítajte aj Seriálový svet je hore nohami! Netflix s týmto hitom zbúral všetky rekordy sledovanosti

Samotná premiéra seriálu bola obrovským úspechom. Premiéra Slovanov sa stala bezkonkurenčne najsledovanejším programom dňa a zároveň najsledovanejšou premiérou pôvodného ťažiskového formátu roka 2021 z ponuky všetkých slovenských televízií, keď ju sledovalo až 639-tisíc divákov, seriál tak dosiahol 13,8% sledovanosť a 27,7% podiel na trhu. Následne sa karta obrátila a to výrazne. Slovania končili svoju televíznu púť s ledva polovičným publikom ako na začiatku vysielania. To však nič nemení na fakte, že Slovania sa hrubými písmenami zapísali do histórie slovenskej televíznej zábavy. Konečne bolo možné realizovať produkciu svetového formátu s rekordným 4-miliónovým rozpočtom.

Zo zákulisia Slovanov: Výroba masiek Fotogaléria - 0 fotiek Všetky fotky
Judita Gembická Čítajte aj Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Seriál mal muchy, zvláštna hudba, ktorá trhala uši, použitý tmavý filter, čoho následkom v mnohých scénach bolo problém vidieť postavy. Pre niekoho aj kontroverzný obsah plný mágie, povier. Slovania boli na prvý pohľad naozaj prelomoví. Pôsobili veľmi efektne, prepracovane, rozhodne toto je ten produkt, ktorý pokojne môže ísť do sveta. Konečne sa Slovensko dočkalo vysokorozpočtového seriálu, ktorý nemusí byť len plytké dielo, ale prinesie aj čosi navyše, teda poznanie dávnej histórie.

Zo zákulisia Slovanov: Výroba unikátnych kulís Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Zo zákulisia Slovanov.
mera, jack sparrow, Čítajte aj Vojna Depp vs. Heard má dôsledky: Skončia sa ich kariéry na smetisku filmových dejín?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Slovania #HBO Max