Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto rozhodne nie je dinosaurie šialenstvo! Jurský svet sa, našťastie, končí...

Veľkofilm Jurský svet: Nadvláda prišiel konečne do kín, prečítajte si našu recenziu.

09.06.2022 10:48
JURASSIC WORLD DOMINION, Foto:
Giganotosaurus (vľavo) a T-Rex vo filme Jurský svet: Nadvláda (r. Colin Trevorrow, 2022).
debata (2)

Dinosaurie šialenstvo, ktoré trvá od roku 1993, sa v týchto dňoch zavŕšilo posledným filmom Jurský svet: Nadvláda. Na veľké plátna prišiel jeden z najočakávanejších veľkofilmov tohto roka, šiesty z jurskej franšízy. Úprimne dúfajme, že je naozaj posledný…

Pôvodný kinohit Jurský svet vstúpil na veľké plátna v roku 1993 vďaka hollywoodskemu mágovi Stevenovi Spielbergovi. Pripravoval ho niekoľko rokov na základe vtedy ešte rozpísaného románu Michaela Crichtona. Universal Pictures a Amblin Entertainment sa s týmito tvorcami v rukáve chopili šance a využili ju na maximum.

Vytvorili mimoriadne úspešný americký blockbuster, ktorý upriamil pozornosť na prehistorické tvory a rozpútal svetové dinosaurie šialenstvo. Jurský park bol úplne všade. Na tričkách, nohaviciach, trenírkach, figúrky dinosaurov zaplavili hračkárstva. Vznikol obrovský dopyt nielen po veciach, ale aj informáciách o dinosauroch.

Pozrite si zábery z filmu Jurský svet: Nadvláda Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Jurský svet: Nadvláda (r. Colin...

Stephen Brusatte, profesor paleontológie a evolúcie na Edinburskej univerzite, ktorý pôsobil ako konzultant pre paleontológiu vo filme Jurský svet: Nadvláda tvrdí, že Spielbergov film bol mimoriadne dôležitý aj pre samotnú paleontológiu. Predstavil dinosaury, ako dovtedy nikdy neboli ukázané a tým ich oživil pre novú generáciu. „Viedlo to k opätovnému prebudeniu záujmu verejnosti o dinosaury, čo viedlo k tomu, že sa oveľa viac mladých ľudí začalo venovať paleontológii," vraví profesor. Vďaka tomuto dinosauriemu šialenstvu išlo do tejto oblasti viac peňazí, viac univerzít začalo organizovať kurzy o dinosauroch, múzeá výstavy o dinosauroch a ťažiť z tohto nebývalému záujmu mohla ťažiť aj vedecká obec.

Spielberg s Crichtonom položili spolu základy úspešnej franšízy, ktorá bola prevratná aj v oblasti počítačových trikov. Hoci, to čo bolo v deväťdesiatych rokoch prelomové, je už, pochopiteľne, z dnešného pohľadu zastaralé. Ale keď si dnes pozriete prvý Jurský park, stále má čo povedať, lebo má úderný príbeh.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Pratt #Steven Spielberg #Colin Trevorrow #Jurský svet: Nadvláda