Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Meta sľubuje, že konečne zakročí proti klamstvám: Obrázky, ktoré vytvorí AI, by mali byť označené

Už čoskoro by mali používatelia na sociálnych sieťach, ktoré patria pod spoločnosť Meta, vedieť rozlíšiť, ktorý obsah vytvorila AI.

08.02.2024 00:00
označovanie AI Foto:
debata

Meta sa rozhodla rázne zakročiť a na svojich sociálnych sieťach označovať obsah, ktorý bol vytvorený pomocou AI. Už od spustenia funkcie Meta AI označuje fotorealistické obrázky vytvorené pomocou tejto technológie ako „Imagined with AI”.

Už čoskoro by pritom chceli, aby boli na sociálnych sieťach, ktoré patria pod spoločnosť Meta, všetky vizuálne príspevky označené, inofrmuje o tom spoločnosť vo svojej tlačovej správe.

podvod, letisko Čítajte viac Kúpte si stratené kufre za 2 eurá, láka Slovákov podvodná stránka. Chcú získať vaše peniaze

Ako to bude fungovať?

Pri generovaní fotorealistických obrázkov pomocou funkcie Meta AI spoločnosť podniká niekoľko krokov, aby dala ľuďom najavo, že sa jedná o obsah vytvorený umelou inteligenciou, vrátane umiestnenia viditeľných značiek, neviditeľných vodoznakov a metadát vložených do grafických súborov.

Schopnosť toto rozpoznať umožní označovať obrázky generované umelou inteligenciou, ktoré používatelia zverejňujú na platformách Facebook, Instagram a Threads. Tieto funkcie teraz Meta pripravuje a v nasledujúcich mesiacoch sa začnú používať štítky vo všetkých podporovaných jazykoch.

Foto: Meta
Facebook, označovanie AI

Ak budú používatelia v budúcnosti publikovať obsah s fotorealistickým videom alebo realisticky znejúcim zvukom, ktorý bol vytvorený alebo digitálne upravený umelou inteligenciou, budú musieť použiť tento nástroj. Ak tak neurobia, spoločnosť Meta im môže uložiť postih.

V prípade, že sa digitálne vytvorený alebo upravený obsah považuje za rizikový a môže vážne zavádzať verejnosť, spoločnosť Meta môže pridať viditeľnejšie označenie, aby poskytla používateľom viac informácií a kontextu.

Meta čelí kritike

Spoločnosť Meta dlhodobo čelí kritike, pretože práve jej sociálne siete sú liahňou najrôznejších, často aj nebezpečných, hoaxov. Spoločnosť v boji proti dezinformáciám dlhodobo nepostupovala dostatočne. Doteraz je problematické nakontaktovať sa na podporu a v posledných týždňoch sa množstvo používateľov sťažuje, že im boli na Instagrame stiahnuté príspevky za porušenie pravidiel, ktoré však pravidlá neporušovali.

televízia, ovládač Čítajte viac Všimli ste si, že budete platiť viac? Ďalšia streamovacia služba nenápadne zdražela

Naopak, je často rezinstentná voči nahlasovaniu škodlivého obsahu, či už ide o nahotu alebo násilie či manipulatívny alebo klamlivý obsah. Ďalšie problémy, ktoré by mohla priniesť AI, by mohli spôsobiť odchod používateľov zo sociálnych sietí alebo uprednostňova­nie iných.

Meta spolupracuje s ďalšími spoločnosťami v odvetví na vývoji spoločných štandardov na identifikáciu obsahu vytvoreného umelou inteligenciou. Združujú sa v rámci fóra Partnership for AI (PAI). Meta a ďalšie spoločnosti vyvíjajú nástroje, ktoré dokážu napríklad pomocou metadát identifikovať neviditeľné znaky, a to umožní označovať obrázky vytvorené AI od spoločností Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney a Shutterstock.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #umelá inteligencia #méta #Threads