Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Farkašovský zmazal pôvodný status o chlebe s masťou. Teraz hovorí o „dôslednej kontrole internetu“

Karol Farkašovský pred pár dňami vyrobil hoax o chlebe s masťou a cibuľou, ktorý obletel internet. Teraz hovorí o „dôslednej kontrole internetu“.

29.11.2023 13:04
Karol Farkašovský Foto: ,
Na snímke poslanec NR SR Karol Farkašovský (SNS) počas rokovania 33. schôdze NR SR 25. júna 2018 v Bratislave.
debata (1)

Najskôr vyrobil hoax, potom vypol komentáre a po pár dňoch sľubuje „dôslednú kontrolu internetu“. Bývalý moderátor TV Markíza a súčasný poslanec NRSR Karol Farkašovský pred niekoľkými dňami zverejnil obrázok, ktorý pochádzal z memečka webu EMEFKA.

Po tom, čo Farkašovský nepochopil vtip a zverejnil nahnevaný status, na pár dní sa odmlčal. Čoho sa vlastne hoax týkal? Práve téma je dôvodom, že jeho status obletel internet, satirické stránky ale aj spravodajské weby či správy v televízii. Poslanec SNS v statuse písal o tom, že predávať chleba s masťou a cibuľou za 8,9 eura je „obyčajné zverstvo a chrapúnstvo“ a tvrdil, že fotografia pochádza z Hlavného námestia v Bratislave. Písal, že práve nové ministerstvo cestovného ruchu s tým konečne narobí poriadok.

karol farkašovký Čítajte viac Ďalší bývalý moderátor Markízy je na srandu: Vyrobil vianočný hoax o chlebe s masťou a cibuľou

V utorok večer poslanec pôvodný status zmazal, redakcia Mediaklik má k dispozícii screenshoty pôvodného statusu. Farkašovský sa svojim fanúšikom pokúsil vysvetliť, ako k omylu došlo. „Krajec chleba s masťou a cibuľou ...... skoro spôsobil na internete všeľudové povstanie. Súdiac podľa množstva ohlasov to navonok vyzerá akoby môj status ohrozil budúcnosť Slovenska,“ píše bývalý moderátor. Píše, že podľa neho pôvodný status odkryl viaceré problémy, napríklad „v prvom rade problém dôvery v digitálne prostredie a jeho nekontrolovanosť. Že len tak zo žartu môže niekto nachytávať iných uvedením fotografie do obehu. Ničiť, rozkladať aj dôveru medzi ľuďmi. Spúšťať aj reťazovú akciu ako napríklad fotografia od zdroja – ktorý bol pre mňa dlhé roky maximálne dôveryhodný,“ píše.

Kontrola internetu?

Ďalej tvrdí, že je potrebná dôkladná kontrola internetu. „Internet nesmie byť motiváciou k názorovej nenávisti. Ani za cenu žartíkov,“ tvrdí Farkašovský. Ďalej tvrdí, že obchodníci nemajú ľuďom ponúkať výrobky za vyššie ceny, hoci je vysoký ich nájom. „Nemal som v úmysle nikoho uraziť. No po osobných skúsenostiach z viacerých trhov po celom Slovensku musím konštatovať, že ceny občerstvenia sú často veľmi premrštené. Chápem aj to, že obchodníci chcú zarobiť,“ píše a zdôrazňuje, že si obchodníci majú vysoké ceny nájmu vyriešiť so samosprávami, napríklad s bratislavským magistrátom.

Na záver statusu ponúkol fanúšikom údajný dôvod, prečo pôvodný status nezmazal hneď po tom, čo zistil, že ide o nezmysel. „Na záver. Vo všetkom zlom človek vždy nájde aspoň štipku dobrého. Tým, že status napriek kritike zostal dlho na stránke, sa nám podarilo realizovať operatívny dátový prieskum. Analýza nám odhalila mnoho detailných informácií, ktoré využijeme na úpravu legislatívy a lepšiu komunikáciu v budúcnosti,“ píše Farkašovský.

Rozpútal nenávisť

Farkašovskému jeho omyl viacero ľudí vyčítalo a vysvetľovalo v komentároch pod statusom, jeho reakciou bolo, že vypol komentáre. Okrem ľudí, ktorí poslancovi vyčítali jeho omyl, komentovali status desiatky nahnevaných ľudí, ktorí odkazovali, aby si trhovníci „ten chlieb zožrali sami“, ďalší tvrdili, že ide o „progresívne myslenie obchodníkov“.

poslanec kalinak Čítajte viac Ostrá debata medzi Erikom Kaliňákom a českým moderátorom: Video z rozhovoru sa stalo virálom

Na hoax, ktorý vytvoril bývalý moderátor Markízy, reagovala aj satirická stránka Zomri. „Televízia Markíza, nedovoľ už ísť do politiky žiadnym svojim moderátorom,“ píše admin stránky Zomri. Narážali tak na fakt, že aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová v minulosti pôsobila ako moderátorka v Markíze.

Foto: FB/Karol Farkašovský
pôvodný status o chlebe s masťou a cibuľou od Karola Farkašovského

Šimkovičová z Markízy odišla po tom, čo zdieľala hoax o migrantoch. Neskôr moderovala v TV Slovan, kde si s obľubou pozývala politikov z dezinfoscény. V Markíze v minulosti pôsobil aj Erik Tomáš, ktorý je momentálne ministrom práce a sociálnych vecí.

Foto: FB/Karol Farkašovský
pôvodný status o chlebe s masťou a cibuľou od Karola Farkašovského

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Farkašovský #meme