Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ostrá debata medzi Erikom Kaliňákom a českým moderátorom: Video z rozhovoru sa stalo virálom

Erik Kaliňák v rozhovore pre ČT 24 priznal, že on navrhol premiérovi Ficovi, aby prestal komunikovať s médiami.

28.11.2023 12:00
poslanec kalinak Foto: ,
Osvedčenia o zvolení do Národnej rady (NR) SR si poslanci prevzali v pondelok v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Na snímke poslanec Smeru Erik Kaliňák.
debata (138)

Po tom, čo sa k moci opäť dostal Robert Fico a podarilo sa mu zložiť vládu, je jednou z najsilnejších tém obmedzovanie prístupu novinárov k informáciám. Strana Smer má dlhodobo pocit, že novinári sú voči nim zaujatí – rovnaký pocit mal pritom počas predchádzajúceho volebného obdobia aj Igor Matovič. Úlohou médií v demokratickej spoločnosti totiž nie je len informovať o tom, čo sa deje, ale odkrývať aj chyby politikov a písať o nich.

To, že sa u nás viditeľne a nahlas chystajú obmedzenia pre vybrané médiá, ktoré dokonca Fico nazýva „nepriateľskými“, neušlo ani českým kolegom. Viaceré české médiá v posledných týždňoch intenzívne monitorujú dianie na Slovensku, venovali sa napríklad ministerstvu kultúry.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte viac Medzinárodná hanba: Česi píšu o slovenskom ministerstve kultúry, hovoria o centre bizáru

Erik Kaliňák je poslancom NRSR za Smer a je známe, že je veľmi blízkym človekom šéfa Smeru. Robert Fico si dokonca od neho necháva radiť, v ČT24 bol uvedený ako šéf Zboru poradcov predsedu vlády – v minulosti sa Kaliňák podieľal aj na volebných kampaniach Smeru a radil politikom, ako získať čo najväčší zásah na sociálnych sieťach.

To sa mu aj darí, drvivá väčšina smeráckych tvárí je veľmi aktívna na sociálnych sieťach, komunikujú prakticky každodenne a ich príspevky majú veľký výtlak. Aj preto sa médiá venujú fact-checkingu týchto príspevkov, vo videách na Facebooku si totiž množstvo politikov (nielen za stranu Smer) upravuje pravdu podľa seba a často podsúva mylné informácie – ľudia tak nemajú k dispozícii opačný alebo odborný názor, ktorý by im ukázal iný pohľad na tému alebo poukázal na nepravdu.

Moderátor ho upratal

Erik Kaliňák bol pozvaný ako hosť do relácie na ČT24 s názvom Newsroom ČT24. Relácia sa vysiela raz týždenne a zameriava sa na dianie v českých ale aj v zahraničných médiách. Tento rozhovor sa uskutočnil na diaľku.

Mimi Šramová a Tibor Gašpar Čítajte viac „Novinárka“ a poslanecká asistentka zároveň? Pre obľúbenkyňu dezinformátorov to nie je žiaden problém

Moderátor Ľuboš Rosí sa Kaliňáka hneď na úvod spýtal, či rady o (ne)komunikácii smerom k slovenským médiám pre Fica pochádzali od neho. „Áno, jedna z prvých mojich rád premiérovi bola smerom k našim médiám. Týkalo sa to zahraničných ciest, pretože keď som mal možnosť vidieť ich reportáž zo zahraničných ciest premiéra, tak bola veľmi tendenčná, manipulatívna a ako obvykle, kritická, jednostranná,“ odpovedal Erik Kaliňák.

Následne sa ho moderátor pýtal, na základe čoho si myslí, že médiá sú proti nim – či majú k dispozícii nejakú analýzu alebo stanovisko nestranného orgánu. „Pardon, a vy ste mediálny analytik? Alebo ste si dával nejaké čiarky v rámci kvantitatívnej alebo kvalitatívnej analýzy? Alebo to je váš subjektívny názor, to vás napadlo?“ spýtal sa moderátor.

Erik Kaliňák reagoval, že si čiarky robiť nemusí, pretože je to „do očí bijúce“. Taktiež povedal, že nepotrebuje názory alebo rozhodnutia nezávislých orgánov, tvrdí, že „to hovoria absolútne všetci, že sa zradikalizovali“.

Na tento výrok mu moderátor ČT24 odpovedal, že takýto argument nestačí. „Počkajte, všetci.. My v českej televízii nemôžeme takto zovšeobecňovať.“ Erik Kaliňák aj po tomto argumente moderátora tvrdí, že médiá „sa dohodli, že budú robiť zle“. Kvôli ostrej výmene názorov sa stal rozhovor hitom na internete, zdieľali ho tisíce ľudí.

Aj zvyšok rozhovoru pokračuje v podobnom duchu. Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Erik Kaliňák #ČT 24