Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vaši známi naň opäť naleteli: Slovenským internetom sa šíri stokrát omieľané klamstvo

Na Facebooku koluje starý hoax, na ktorý opäť naleteli tisíce Slovákov.

14.11.2023 00:00
fake news Foto:
debata (2)

Slovenskom koluje hoax starý ako ľudstvo samo. Súvisí s faktom, že Facebook a Instagram zaviedli už aj v Európe platenú verziu, ktorá nezobrazuje reklamy. Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom obidvoch sociálnych sietí, zavádza za ich používanie mesačné predplatné, písali sme o tom v staršom článku.

Slovak Telekom vianočná reklama Čítajte viac Slovákov dokáže rozdeliť aj neškodná vianočná reklama: Spermie a slipy spustili petíciu

Ceny za Facebook a Instagram bez reklám sú stanovené v závislosti od toho, kde si predplatné zakúpite. Na webe je to 9,99 € mesačne, no na mobile až 12,99 € mesačne. Predplatné sa vzťahuje na všetky prepojené účty Facebook a Instagram.

Koluje starý známy hoax

Cez víkend začali Slováci vo veľkom zdieľať prekopírovaný status, ktorý už v minulosti internet obletel. "Nezabudnite, že zajtra začína nové pravidlo Facebooku, kde môžu používať vaše fotky. Nezabudnite na termín dnes!!! … (táto časť textu je nová) Nedávam FACEBOOKU povolenie zdieľať čokoľvek z mojich príspevkov, ktoré som dal na ich stránku, fotky, alebo príspevky, telefónne čísla alebo e-maily… (túto časť už mnoho ľudí pozná, v podobnom znení aj s pokračovaním koloval hoax už pred rokmi.

peniaze, mince Čítajte viac Slováci, pozor: Žena prišla o tisíce eur, stať sa to môže každému

Nechýba ani hrozba, že „kto nič nerobí, súhlasí“ a že „ak aspoň raz nezverejníte vyhlásenie, je to ticho povolené používanie vašich fotiek a informácií…“.

Tak ako v minulosti, ani teraz nie je na tomto hoaxe nič pravdivé. Hoci je v porovnaní s niektorými dezinformáciami pomerne neškodný, jeho zdieľanie však nikomu nepomôže a nemá teda žiaden zmysel. Môže, naopak, sofistikovanejším podvodníkom ukázať, že ste náchylní veriť hlúpostiam a oni môžu na základe toho na vás cieliť s podvodmi, ktoré by vás mohli stáť pokojne aj tisíce eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #hoax #méta