Vraždiace monštrum, špionážny triler či komédia o sexe. Voyo pripravuje tri nové seriály

Katarína Hrnčárová | 23.07.2022 06:00
Jakub Štáfek Foto:
Český herec Jakub Štáfek.
Projekty vznikajúce pod značkou Voyo Originál sa v budúcom roku rozrastú o ďalšie seriály.
oteckovia, uhorčík, Čítajte viac Veľké finále je tu! Rozhodnite, ktorý seriál bude najhorší v rámci tejto televíznej sezóny

Projekty vznikajúce pod značkou Voyo Originál sa v budúcom roku rozrastú o ďalšie žánrovo pestré formáty. Po úspešných minisériách inšpirovaných skutočnými udalosťami ako Guru alebo Prípad Roubal, ktorý získal dve nominácie na Českého leva, sa aktuálne pripravuje miniséria Hojer mapujúca prípady legendy československej kriminalistiky alebo špionážny triler Extraktori s Jakubom Štáfkom v hlavnej úlohe.

V príprave je tiež komediálna miniséria s pracovným názvom Sex O’Clock a pokračovania sa dočká aj miniséria Iveta. Tvorcovia v nej budú rozprávať príbeh slávnej speváčky v jej „zlatom období“ – v deväťdesiatych rokoch. Ivetu Bartošovú opäť stvárni Anna Fialová.

BARTOSOVA Čítajte viac Miniséria Iveta dostane pokračovanie. Zmapuje jej „zlaté“ obdobie so Štaidlom

Špionážny triler z prostredia tajných služieb

zväčšiť Český herec Jakub Štáfek. Foto: ČSFD
Jakub Štáfek Český herec Jakub Štáfek.

Šesťdielna séria Extraktori sľubuje špionážny triler z prostredia civilnej rozviedky v hlavnej úlohe s Jakubom Štáfkom. Dej sa bude odohrávať v čerstvo vytvorenom tíme českej spravodajskej služby, ktorá má za úlohu pomáhať Čechom, ktorí sa v zahraničí ocitli v núdzi. Potrebujú k tomu nielen špičkový výcvik a fyzickú kondíciu, ale aj jazykové znalosti, a tiež kultúrny a politický prehľad, bystrý úsudok a schopnosť rýchlo sa rozhodovať.

Nie je preto prekvapením, že pre rolu člena takéhoto tímu si režisér a producenti zvolili herca Jakuba Štáfka. Ten je nielen vo výbornej fyzickej kondícii, ale je i fanúšikom strelných zbraní a – ako zápasník MMA – aj bojových športov. Na projekt sa s odbornými poradcami začal pripravovať už teraz. Momentálne vrcholia produkčné prípravy a nakrúcať sa začne v septembri, z veľkej časti v zahraničí.

Kreatívnou producentkou seriálu je Lenka Szantó, ktoré stála za komediálnym seriálom Národná hádzaná alebo za aktuálne uvádzanou minisériou Dievča menom Jitřní záře. „Základom je, že téma vo mne musí vzbudiť túžbu sa na niečo také v televízii pozrieť – ako divák. Nevedela by som vyvíjať námet, ktorý by som si sama v televízii nepustila,“ hovorí o tom, aké námety a témy si vyberá.

Pre fanúšikov skutočných kriminálnych prípadov

zväčšiť Sériový vrah Ladislav Hojer s figurantkou pri... Foto: Mesačník Policista
Ladislav Hojer s figurantkou Sériový vrah Ladislav Hojer s figurantkou pri rekonštrukcii zločinu.

Ďalším projektom podľa skutočných kriminálnych prípadov bude miniséria Hojer, ktorá sa vracia k prípadom bývalého šéfa pražskej kriminálky Jiřího Markoviča, ktorý vyšetroval tých najhorších sadistických vrahov československej histórie.

Slávny kriminalista strávil v polícii 36 rokov, z toho 13 rokov šéfoval pražskej „mordpartii“. Pod jeho vedením malo oddelenie šesť rokov po sebe sto percentnú objasnenosť vrážd. Plukovník Markovič vypracoval účinnú metódu práce s páchateľmi. Snažil sa s nimi naviazať blízky vzťah založený na priamom a férovom jednaní bez akéhokoľvek náznaku nadradenosti. To mu umožnilo získať od nich informácie potrebné na úspešné uzatvorenie prípadu.

Sedem schodov k moci Čítajte aj Prima natočila v utajení nový seriál. Inšpirovala sa politickou kauzou, ktorá otriasla Českom

Dá sa nadviazať priateľský vzťah s vraždiacim monštrom?

Seriál sa odohráva na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov v Prahe. Šedivé davy stoja v šedivých radoch pred poloprázdnymi obchodmi, na stenách šedivých domov pripomínajú slávne výročia farebné plagáty. A v nočných uliciach sa objavuje nový, desivý fenomén – mladý sexuálny násilník so sadistickými sklonmi.

Ladislav Hojer bol český sériový vrah a kanibal, ktorý v rokoch 1978 až 1981 zavraždil päť žien. Kriminalisti sa domnievali, že má na svedomí ešte minimálne dve ďalšie vraždy, ku ktorým sa však nepriznal. Odsúdený bol na trest smrti a v roku 1986 bol v pražskej väznici na Pankráci popravený. Mal len 28 rokov.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto bude poriadne mrazivá séria! Príbeh služobníčky šokoval prvými zábermi

„Hojer sa mi zveril s vecami, s ktorými sa nezveril nikomu, ani svojmu obhajcovi,“ uviedol Markovič. „Dosť skoro stratil oboch rodičov, preto sa na mňa dosť naviazal. Je to paradox, ale nikto sa o neho nikdy tak nezaujímal, nikto sa s ním tak dlho nerozprával, až ja,“ hovorí kriminalista, ktorý sa podieľa na scenári vychádzajúcom z oficiálnych spisov a jeho vlastných spomienok.

Kreatívnym producentom šesťdielnej minisérie je scenárista a režisér Tomáš Hruška. „Hľadal som námet na kvalitnú kriminálku založenú na skutočných prípadoch, po ktorých je v televízii dopyt. A ako by bolo niečo vo vzduchu, námetov na základe prípadu Ladislava Hojera sa v jednom momente zišlo hneď niekoľko. Nie je sa čomu diviť, je to jeden z najbrutálnejších prípadov v modernej kriminálnej histórii a zároveň silný príbeh. True crime bez dobrého príbehu skrátka neuhráte,“ hovorí o minisérii Hruška.

Dôležité je, že sa máte všetci radi

Treťou novinkou je miniséria s pracovným názvom Sex O’Clock o dospievajúcom Adamovi, ktorý sa zaoberá predovšetkým svojou tanečnou kariérou a mučivou otázkou, kedy už konečne príde o panictvo. Jeho otec však svojím prekvapivým vyznaním obráti celej rodine život naruby. A ako to v živote býva, problém nikdy nechodí sám. Podľa tvorcov tento „nečakane úprimný seriál pre celú rodinu“ ukáže, že nezáleží na tom, v akej rodine žijete, ale že sa máte všetci radi.

„Budú tam scénky, pri ktorých vám možno na chvíľu zabehne popcorn, ale nemyslím tým nič oplzlého, nemravného, sprostého. Proste situácie, ktoré sa stávajú aj v lepších rodinách, len sa o nich toľko nehovorí,“ prezrádza o seriáli jeho kreatívna producentka Marta Fenclová.

Veľa stastia pan Velky, Emma Thompson Čítajte aj Toto bolo odvážny krok. Emma Thompsonová išla s kožou na trh v eroticky ladenom filme

Scenár vznikal v spolupráci s vedcami z Masarykovej univerzity pracujúcimi s detskými fokusovými skupinami vo veku 14 až 18 rokov. Vzniká v réžii Jana Bártka, ktorý je podpísaný napríklad pod seriálmi Osada alebo Láska v čase korony.

V tomto roku ešte Voyo uvedie trojdielnu minisériu Král Šumavy v réžii šesťnásobného držiteľa Českého leva Davida Ondříčka a komediálny seriál Gumy s Richardom Krajčom a Davidom Švehlíkom v úlohách svojráznych automechanikov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ