Geissenovci na Slovensku: Šokovaní milionári neverili vlastným očiam, ich šou je u nás fenomén

Radovan Vávra | 10.05.2022 07:00
geissenovci, Foto:
Geissenovci sú fenoménom na Slovensku. V žiadnej inej krajine nemajú taký úspech ako u nás.
Výstredná nemecká rodinka už niekoľko dní je na Slovensku, zažijú tu bohatý program a nakrútia u nás jednu epizódu svojej reality šou.

Príchod zahraničných hviezd na Slovensku je vždy sprevádzaný veľkou mediálnou pozornosťou. Nestáva sa každý deň, aby k nám zavítali osobnosti, o ktorých, chtiac-nechtiac, započul snáď každý Slovák. Našinci sú zvyknutí, že za svojimi idolmi zväčša musia cestovať k našim susedom. Teraz sa karta obrátila a slovenské hranice prekročili televízne hviezdy, ktoré v Nemecku sledujú milióny divákov.

rtvs, správy rtvs, Čítajte aj RTVS avizuje novinky vo vysielaní: Hlavné televízne spravodajstvo čakajú zmeny

Ich šou má iba na Slovensku veľký ohlas

Paradoxom je, že šou Geissenovci – Ťažký život milionárov nemá v inej európskej krajine taký obrovský ohlas ako u nás. Tento fakt šokoval aj samotnú rodinu, keď ju od prvých hodín od príchodu sprevádzajú davy fanúšikov dožadujúcich sa fotky a podpisu. Malá davová psychóza sa spustila v piatok, keď sa ubytovali v luxusnom zámku v Pezinku. Milionársku rodinku čakala asi tisícka priaznivcov, čo ich v príjemnom slova zmysle vyviedlo z miery. Ani len netušili, že na Slovensku ich šou má taký obrovský úspech a ľudia ich dôverne poznajú.

tie roky sedemdesiate Čítajte aj Seriálový hit hlási návrat! Stretne sa pôvodná hviezdna zostava, chýbať budú len dve tváre

Vyzeralo to, akoby prišli tie najväčšie televízne hviezdy! A podľa reakcií fanúšikovskej základne aj megahviezdy dorazili. Robert, Carmen, Davina, Shania sú na Slovensku veľké hviezdy! Ich televízna púť sa na Slovensku začala približne pred desiatimi rokmi, keď televízia JOJ kúpila vysielacie práva na ich reality šou, v ktorej otvorene ukazujú svoje bežné milionárske dni.

Cestujú po svete, striedajú svoje honosné sídla, jedia v najdrahších reštauráciách, precestovali celý svet, neustále menia svoj luxusný vozový park a najmä sú rozpoznateľný svojím nezameniteľným humorom. Hláška Carmen: „Roooooobert!“ zľudovela medzi Slovákmi. Všade, kde sa doteraz rodina objavila, všade ich sprevádzali nadšené ovácie fanúšikov.

Benedict Cumberbatch, doktor strange, Čítajte aj Najnovší film od Marvelu: Šialený, akčný, neskutočné efekty! Toto nemôžete v kine zmeškať

Sledovanosť na Slovensku

Ich reality šou je jedna z mála zahraničných titulov tohto typu, ktoré uspeli práve na hlavnom kanáli. Je zvykom, že tento žáner dostáva priestor na menších staniciach, kde nie je taký veľký tlak na sledovanosť. No Geissenovci valcujú priamo na Jojke. Úvodné epizódy série vysielané pred dekádou dokázali vybojovať aj 30% podiel na trhu. Aktuálne je situácia iná.

Rodina letné mesiace rada trávi na vlastnej... Foto: TV JOJ
geissenovci, Rodina letné mesiace rada trávi na vlastnej jachte.

Za tie roky sa mediálny trh u nás zmenil a požiadavky na výkon podobných programov sa skresali. No aj napriek tomu sa šou s podtitulom Ťažký život milionárov stále drží na Jojke a výkon šou sa pohybuje okolo 15% podielu na trhu. A to Jojke stačí, aby sa relácia udržala v neskoršom hlavnom vysielacom čase. Vysielané epizódy sa pravidelne umiestňujú medzi TOP 10 najsledovanejším nespravodajských programov. V cieľovke 12 – 54 si pravidelne v čase vysielania sadá medzi 100 – 120-tisíc divákov.

rod draka, Čítajte aj Nová Hra o tróny sa predstavuje na ďalších záberoch! Pozrite sa na prvého draka

Slováci milujú reality šou, hoci len málokto z nich si to prizná. Väčšina divákov vehementne tvrdí, že podobné braky nesleduje, no pri tom väčšina dobre pozná reálie a účinkujúcich. Čím väčší „exot“, tým lepšie. Éru tohto žánru u nás spustili excentrickí Mojsejovci, ku ktorým slovenskí diváci Geissenovcov radi prirovnávajú. Následne sa obrazovkami prehnali rôzne bizarné reality šou, spomeňme Bučkovcov, Mama ožeň ma, Farmár hľadá ženu. Všetky tieto formáty postavené na prapodivných charakteroch, na ktorých sa bavil celý národ.

Robertov majetok má v súčasnosti hodnotu... Foto: TV JOJ
geissenovci, Robertov majetok má v súčasnosti hodnotu niekoľkých desiatok miliónov eur.

V tomto smere sú Geissenovci iní. Žijú iný život, ktorý je bežnému smrteľníkovi na míle vzdialený, riešia naozaj „ťažké životné otázky“ typu, aké luxusné auto si najbližšie kúpime, alebo ktorú luxusnú reštaurácia navštívime a skritizujeme. No konečný výsledok nie je vulgárny a zrejme v tom tkvie úspech tejto relácie aj u nás. Ide primárne o prvoplánovú zábavu. Za tie roky aj samotná rodia presne vie, ako sa má správať a čo má priniesť v jednotlivých epizódach, aby si zabezpečili veľkú sledovanosť. A to sa im mimoriadne darí.

V Nemecku sa vysiela už dvadsiata séria!

Je pravdou, že u nás má vysielanie Geissenovcov výrazne meškanie, Jojka uvádza časti ešte iba z desiatej sezóny. V Nemecku sa aktuálne vysiela už dvadsiata séria a jedna z epizód sa nakrúti z ich týždenného pobytu na Slovensku. Okrem pobytu v Bratislave, kde si pozreli centrum, navštívili Devínsky hrad alebo Cyklomost Slobody. Navštívia aj Vysoké Tatry, Banskú Štiavnicu. Všade ich čaká bohatý program, ktorého pointou je ukázať, čo najviac z našich tradícií.

darth vader, obi-wan kenobi, Čítajte aj Dokonalý seriálový máj je tu! Prichádzajú nenormálne dobré televízne hity

Ich príchod nie je náhodný. Práve Geissenovci majú spropagovať Slovensko, ktoré doteraz nikdy nenavštívili. Nápad ich pobytu vznikol počas svetovej výstavy Expo 2020 v Dubaji, kde sa stretli s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom v slovenskom pavilóne, kde obdivovali vodíkové auto. Rodina Sulíkove pozvanie prijala a svoj pobyt ukončí v priebehu štvrtka. Politik sa pochválil tým, že reklamná hodnota ich pobytu má hodnotu približne 100-tisíc eur.

Odkiaľ vzali bohatstvo?

Hlavnou otázkou každého (ne)prajníka je: Odkiaľ vzali obrovské bohatstvo, ktoré si užívajú plnými dúškami? Odpoveď je jasná! Za všetko môže Robert Geiss! Prvotný úspech zožal s predajom športových potrieb. Neskôr veľmi správne zainvestoval do nehnuteľností a v súčasností sa živí ich predajom a rekonštrukciami. Neskôr sa rodina vrhla aj na predaj vlastnej odevnej značky, ktorej dominuje ľudská lebka. Diváci reality šou dobre poznajú ich kúsky.

Rodina si bohatstvo užíva plnými dúškami. Foto: TV JOJ
geissenovci, Rodina si bohatstvo užíva plnými dúškami.
Jan Zizka Čítajte aj Historický veľkofilm o Žižkovi aj s hviezdami svetového filmu! Pozrite si prvé zábery

Odhadovaný majetok hlavy rodiny sa v súčasnosti odhaduje na približne 30 miliónov eur, čo im dáva dostatočný priestor na užívanie si nekonečného luxusu, cestovania, nákupov. Zadarmo nerobia ani vlastnú reality šou. Televízia RTL 2 takisto štedro prispieva do ich rodinného rozpočtu, aby byť dlhé roky súčasťou ich života. A to sa aj stalo. V Nemecku sa vysiela od roku 2011 a vzniklo viac ako 300 epizód, pred kamerami vyrástli najmladšie členky bohatého rodu a ich rodičom pribudli aj nejaké tie vrásky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ