Prvá séria bola senzácia a čo druhá? Netflix to tentokrát poriadne pokašľal

Radovan Vávra | 31.03.2022 07:00
bridgerton, Foto:
Druhá séria hitu Bridgerton je dostupná od 25. marca na Netflixe.
Bridgerton – seriál plný romantiky, spoločenských konvencií, bontónu, okázalých bálov, ale aj ohovárania, hľadania prospechárskeho manželského zväzku či túžby po láske a poriadne pikantných scén. Tak by sa dal charakterizovať hit od Netflixu po prvej sérii, ktorá dorazila k divákom ešte na Vianoce v roku 2020. V priebehu niekoľkých dní sa z neho stala svetová seriálová senzácia a diváci nedočkavo prahli po ďalších epizódach.

Tie prišli v priebehu minulých dní a fanúšikovia si na ne museli počkať o čosi dlhšie. Nakrúcanie výrazne zabrzdila pandémia a tak sa musel dátum premiéry posúvať. Nová osmička epizód napokon prišla až 15 mesiacov po uvedení prvej sezóny. Seriál z dielne jednej z najúspešnejších showrunneriek súčasnosti – Shondy Rhimes, ktorá stojí za hitmi Grey's Anatomy (Klinika Grace), Scandal, How to Get Away with Murder alebo najnovšie aj Inventing Anna (Neskutočná Anna), mal aj druhou sériou naplniť veľké očakávania. No zdá sa, že ani dlhší čas na prípravu príbehu nezabránil tomu, aby Bridgerton neskĺzol do nudy. Škoda.

disney+, disney, Čítajte aj Netflix, HBO Max sa majú čoho báť! Disney+ potvrdilo dátum štartu na Slovensku

Seriál Bridgerton vznikol na základe románov Julie Quinnovej a ukazuje aristokraciu vo viktoriánskom Londýne. Časy, keď ženy nemali práva ani slovo a muži rozhodovali o celom fungovaní spoločnosti. Avšak aj v tomto svete sa našiel priestor pre úprimnú lásku a nie iba pre sobáše z rozumu, ktoré by zabezpečili spoločenský vzostup a priazeň kráľovnej. Celá elita si žije v krásnej londýnskej štvrti, odtrhnutá od reality, kým chudoba trie biedu. Ich prioritou je priazeň tej najvyššej, ktorá netrpezlivo čaká na definitívny koniec vyšinutého kráľa, ktorý stále neprichádza. Preto svoju pozornosť obracia na svoju šľachtu. K tomu všetkému je unudená, znechutená, ale hladná po škandáloch, tak ako zbytok boháčov.

Tie im dodáva tajomná lady Whistledownová (hlas jej prepožičala ikonická herečka Julia Andrewsová), ktorá denne vydáva svoj stĺpček s komentármi o prešľapoch, škandáloch, zákulisných hrách. Prezrádza všetko, čo malo byť tajomstvom. Všetci milujú jej ohováranie, kým sa na oni nestanú jej terčom. A to sa môže stať veľmi ľahko.

star wars, Čítajte aj Epické, dychberúce, dokonalé! Od tejto minisérie sa nič iné nedá očakávať

Prvá séria, hoci sa objavila pomerne nenápadne, bez väčšej mediálnej pozornosti, spôsobila ošiaľ. Ukázala svet, ktorý je zviazaný nekompromisnými pravidlami, naškrobenosťou, predpísaným správaním. No za zavretými dverami sa odohrával bohatý emočný, ale aj sexuálny život, ktorý však nikto nemôže vidieť. Práve tento kontrast medzi umelými pravidlami a živočíšnosťou bytia bol na tomto seriáli tým lákavým prvkom. Viacerí verili, že tvorcovia nič neuberú z druhej série. Nestalo sa.

Michal Kollar Čítajte aj Ultimátum má viac trikov ako prvý Pán prsteňov, hovorí režisér Michal Kollár

Najnovšie pokračovanie ide v šľapajach knižnej predlohy, čiže každá séria mapuje strasti a slasti vybraného potomka klanu Bridgertonovcov, ktorý si musí nájsť manžela či manželku. Druhé pokračovanie sa zameralo na najstaršieho syna Anthonyho (Jonathan Bailey). Ten ako správca rodinného majetku a hlava celého klanu niesol od mladého veku na svojich bedrách veľkú ťažobu povinností a svojho postavenia. Tragická smrť jeho otca pred jeho očami spôsobila, že sa z neho stal tvrdý, nekompromisný, uzavretý a prísny človek. Vedel, čo chce od svojej budúcej ženy. Musela spĺňať viaceré tvrdé podmienky, aby mohla niesť titul vikomtky, no lásku nehľadal.

Druhá séria hitu Bridgerton od Netflixu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Druhá séria hitu Bridgerton dorazí  na Netflix...

Od tohto faktu sa odpichol príbeh druhej série. Anthony sa začal dvoriť mladej Edwine Sharma (Charithra Chandran), pričom narazil na tvrdý odpor jej sestry Kate (Simone Ashley). Čo čert nechcel, tvrdé konfrontácie medzi ním a Kate mali za následok, že sa vikomt zamiloval a celý čas zvádzal vnútorný boj medzi pravou láskou a splnením si povinnosti. Popritom všetkom diváci dostali možnosť „zúčastniť“ sa mnohých okázalých bálov, večierkov, ktoré poslúžili na rozvíjanie základnej zápletky, no vždy to končilo rovnako. Scenáristi akoby stratili zmysel pre originalitu a naservírovali klasickú telenovelu, kde sú postavy dosadené do umelých konfliktov, z ktorých plynú rôzne nedorozumenia, urazené city a najmä neustále odďaľovanie spojenia osudovej lásky.

ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Konečne je tu niečo, čo slovenská tvorba roky potrebovala! Jojka nakrútila svoj top seriál

Popritom všetkom v príbehu absentuje už povestná prefíkane vsunutá provokatívnosť v podobe sexuálnych scén, iskrenia. To všetko v deji chýba a to je kameň úrazu. Nezachránili to ani vedľajšie linky v podobe neustáleho pátrania po tajomnej lady Whistledownovej. Herci robili, čo mohli, no scenár im nedovolil vytvoriť dielo, ktoré by sa aspoň čiastočne priblížilo prvej sérii.

Verdikt

Vyzerá to tak, že Bridgerton sa stal obeťou vlastného úspechu. Býva už zvykom, že akonáhle sa dostaví svetový megaúspech, tvorcovia sú tlačení robiť nové epizódy, aby sa stali prístupnejšie pre čo najväčšie možné publikum. A to po poriadne pikantnej prvej sérii nebolo možné. Ako dobrý príklad poslúži Hra o tróny. Kým prvé série boli fantastické, minimálne posledné dve, ktoré už lomcovali celým svetom očividne zaostávali za svojimi predchodkyňami a tvorcovia sa viac sústredili na bombastické efekty ako na samotný príbeh.

Pri Bridgertone je to o to väčší problém, že tvorcovia zložili nohu z plynu už pri druhej sérii, pričom plány hovoria o siedmich až ôsmich sezónach. Už teraz je schválená tretia a štvrtá sezóna a dokonca spin-off seriál. Ak si chce Netflix do budúcnosti zabezpečiť úspech tohto formátu, bude musieť v ďalších sériách pridať to, čo diváci očakávajú. Druhá séria ešte profituje z úspechu jednotky. Diváci sa húfne vrhajú na nové časti, lebo sú zvedaví. No s pribúdajúcimi sériami už budú opatrnejší. Ak sa sklamú aj v tretej, streamovací gigant bude mať zamiesené na problém.

New amsterdam, Čítajte aj Nepríjemný šok: Obľúbený lekársky seriál, ktorý si obľúbili aj Slováci, končí!

Žiaľ, druhá séria bola ako celok sklamaním. Z rafinovaného príbehu zostal iba bezzubý tieň, ktorý však výborne poslúžil ako skvelá oddychovka na víkend. No divák veľmi rýchlo zabudne, čo sa vlastne v príbehu (ne)stalo. Bolo vidno, že Netflix doprial seriálu vyšší rozpočet, čo sa odrazilo na vizuálnych efektoch, kulisách, kostýmoch. V tomto smere Bridgerton nesklamal. Bolo to farebné, veľkolepé, našľahané ako trojposchodová torta. Lenže táto vata nezakryla ten najväčší problém – zle uchopenú hlavnú zápletku. Snáď ďalšie série prinesú nápravu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ