Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto čakal málokto: Česká Prima sa chce vo veľkom vrátiť na Slovensko. V hre sú dve stanice!

Zastaví sa odliv českých staníc zo slovenského trhu? Vyzerá to tak, že napokon sa situácia zvráti.

11.02.2024 00:00
debata (3)

Pred rokmi sa zo slovenského trhu stiahli programy skupiny Nova, pre slovenský trh vznikla mutácia Nova International, ktorá v drvivej väčšine vysiela archívne programy a podvečery patria aktuálne vysielaným českým programom, ktoré vysiela materská Nova. Na Slovensku nie sú dostupné ani jej tematické stanice.

iveta, Čítajte aj Toto bude najväčší televízny masaker jari: Jojka ide do boja s Markízou, vytiahne proti nej...

Obdobný scenár nastal aj s Primou, tá zo Slovenska však stiahla iba hlavnú Primu. Jej menšie stanice naďalej šíria slovenskí operátori a udržujú akési právne vákuum. Okrem Orangeu, ktorý všetky Primy vyradil minulý rok. Problémom sú nevysporiadané vysielacie práva pre filmy a seriály, ktoré české stanice vysielajú. Argumentujú tým, že ich kupujú len pre územie Českej republiky a na Slovensku sú šírené nelegálne. Podobne ako Nova, tak aj Prima spustila pre Slovensko stanicu Prima Plus.

lets dance, let´s dance, Čítajte aj Poriadne zmeny v markizáckej megašou: Z novej série nadobro zmizne...

K postupnému vypínaniu českých staníc u nás sa pripojili aj slovenské komerčné stanice, podľa ktorých nelegálnym šírením českých staníc u nás dochádza k poškodzovaniu ich podnikania a prichádzajú o príjmy.

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

Operátori a zástupcovia televízií údajne rokovali niekoľko mesiacov sa snažili nájsť právne východisko, ktoré sa nateraz nenašlo a vákuum pokračuje. Vybraní operátori sa začali brániť a odmietli vypnúť české stanice, na čele s UPC.

Zdá sa, že riešenie sa napokon nájde. Aspoň pre vybrané stanice. Česká Prima sa chce vrátiť na Slovensko. V hre je spustenie slovenských verzií jej tematických staníc Prima Cool a Prima Love.

„Môžeme potvrdiť, že skupina Prima požiadala o licencie pre televízne vysielanie programov Prima Cool a Prima Love na Slovensku. O podrobnostiach k pripravovaným projektom budeme divákov včas informovať," povedala pre Mediaklik hovorkyňa skupiny Prima Gabriela Semová.

Práve tento krok by mohol byť dlhodobým riešením pre spor a české stanice by mohli vysielať na Slovensku bez obmedzení a hrozby, že by ich slovenskí operátori museli vypnúť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #blokovanie českých televízií