Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na zámku Moritzburg vrcholia prípravy zimnej výstavy o Popoluške aj živote Libuši Šafránkovej

Výstava na zámku, kde sa slávna rozprávka nakrúcala, sa koná každý rok.

21.11.2023 06:00
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
Tri oriešky pre Popolušku tento rok odvysiela Jednotka RTVS.
debata

K filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku, ktorá si tento pripomína 50 rokov od premiéry, v Nemecku neodmysliteľne patrí saský zámok Moritzburg. Barokový zámok, v ktorom žil princ v podaní Pavla Trávníčka, je teraz uzavretý, pretože v ňom vrcholia prípravy na pravidelnú zimnú výstavu o vzniku obľúbenej rozprávky. Prvých návštevníkov privíta 22. novembra a potrvá až do 25. februára.

Alexandra Dubovská Čítajte rozhovor Šéfka produkcie Markízy: Ďalšia séria Dunaja bude strhujúca, máme však už náhradu. Píšeme aj nový denný seriál, ktorý vystrieda Mamu

Na výstavu dohliada kurátorka Margitta Henselová, ktorá na nej pracuje už od leta. "Zatiaľ čo iní odchádzajú na letnú dovolenku, ja už začínam rozmýšľať o zimnom filme a o Vianociach. Je s tým veľa práce, podobne ako s inými výstavami. Musíme uzavrieť zmluvy, požiadať o exponáty, rezervovať si kostýmy a rekvizity z filmového štúdia v Postupime. Časť priestorov tiež musíme prestavať na rozprávkový zámok, "vysvetľuje kurátorka, čo príprava výstavy o Popoluške obnáša.

Návštevníkov na výstave čakajú podrobné informácie o filme, nakrúcaní, hudbe alebo o dabovaní. Pýchou Moritzburgu sú originálne kostýmy a rekvizity. Henselová osobne za vrchol výstavy považuje originálne predmety a tiež pozoruhodnú históriu, ktorá za filmom stojí. "Človek sa dozvie, čo všetko musí urobiť režisér, maskéri, kameramani, herci a všetci ostatní okolo, aby vznikol kúsok filmu. A potom aj tie triky, ktoré sa dnes robia digitálne. Vtedy sa používali šablóny, stavali sa modely. Veľa ľudí dnes nevie, s akým vybavením sa vtedy film nakrúcal, "povedala.

Tri oriešky pre Popolušku Čítajte viac Televízne presuny pokračujú: Kam smeruje Slovákmi milovaná vianočná klasika?

Na výstave môžu ľudia ľahko stráviť aj niekoľko hodín, ak sa začítajú do denníkov nakrúcania. Tie sú spracované digitálne a detailne sa venujú každému zo 40 nakrúcacích dní. Nemčiny sa návštevníci obávať nemusia, pretože výstava je dvojjazyčná rovnako ako film, ktorý vznikol v československo-východonemeckej koprodukcii.

Návštevníkmi vyhľadávané sú tiež rôzne zaujímavosti o filme. Napríklad to, že záber s holubmi, ktorí za Popololušku preberajú hrach, je vo filme pospiatky, aby nebolo vidieť, že vtáky guľôčky hrachu v skutočnosti zobú. Návštevníci sa tiež dozvedia, že nemecká herečka Carola Braunbocková hrajúca macochu vedela po česky, pretože sa narodila v Československu a do Nemecka musela odísť po druhej svetovej vojne. Braunbocková svojou češtinou, o ktorej Vorlíček nevedel, zaskočila štáb posledný nakrúcací deň. Režisér sa potom strachoval, či sa k nej československý štáb správal zdvorilo a či ju napríklad maskéri neohovárali.

Výstava na zámku Moritzburg Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Na zámku Moritzburg vrcholia prípravy na...

Výstava v Moritzburgu, kde sa rovnako ako na českom vodnom hrade Švihov slávna rozprávka nakrúcala, sa koná každý rok. Záujem o prehliadku sa nezmenšuje ani po rokoch. „Vlani prišlo na Popolušku 120-tisíc ľudí,“ povedala Steffi Schuchová, ktorá má na saských štátnych zámkoch na starosti služby pre návštevníkov a médiá. Poznamenala, že mnoho turistov prichádza za Popoluškou aj z Česka, kde je rovnako ako v Nemecku filmová rozprávka vianočnou stálicou. Koľko ich do Moritzburgu prichádza, známe nie je. „Neevidujeme, odkiaľ turisti prichádzajú, v každom prípade ich je ale naozaj veľa,“ uviedla. „Keby som povedala 10-tisíc, tak by to bolo málo, možno ich je až štvrtina,“ dodala Henselová. Mnohí Česi návštevu Moritzburgu spájajú s vianočnými trhmi v Drážďanoch a na zámok pravidelne prichádzajú aj školské triedy.

Práve advent je obdobím, keď do Moritzburgu mieria davy ľudí. Nie každý sa ale do zámku môže dostať, pretože hlavne cez víkendy nie je výnimkou, že už dopoludnia sú lístky vypredané na celý deň. „Ponúkame však možnosť kúpiť si lístky vopred cez internet,“ uviedla Schuchová. Takýto lístok nie je nutné ani tlačiť, postačí ho ukázať v mobilnom telefóne.

S predpredajom vstupeniek začal zámok od 1. novembra. „Mnoho ľudí si už lístky zabezpečilo. Denne máme obrovské množstvo telefonátov a e-mailov, v ktorých sa nás ľudia na lístky pýtajú,“ povedala Schuchová. Poznamenala, že záujem o Popolušku sa začína už v lete. Tým, ktorí si chcú lístok kúpiť až v zámockej pokladnici v Moritzburgu, odporúča Schuchová návštevu počas pracovného týždňa v popoludňajších hodinách. „Dobrý čas je tak od druhej popoludní,“ povedala.

Perinbaba  1 Čítajte viac Jojka vyfúkla Markíze kultovú vianočnú rozprávku. Zmena prichádza po takmer troch desaťročiach

Schuchová s Henselovou sa zhodujú, že film aj napriek svojmu veku veľmi dobre funguje aj v dnešnej dobe. „Film je veľmi aktuálny. Popoluška je mladá a emancipovaná žena, ktorá si verí,“ povedala Schuchová o tom, prečo sa rozprávka stále teší mimoriadnej obľube nielen v Česku a Nemecku, ale tiež napríklad v Nórsku, kde si v roku 2021 nakrútili vlastný remake rozprávky. Henselová poukázala na skvelé scény v kúzelnej krajine a tiež na vtip, radosť a ľudskosť, ktorú do filmu vložil režisér Václav Vorlíček. "Ľudia majú film radi aj po 50-tich rokoch. Je to vidieť aj na tom, koľko ľudí jazdí kvôli filmu na zámok, "povedala.

Za ďalší kľúč úspechu potom Henselová považuje filmovú hudbu. Tá na výstave hrá ako zvuková kulisa. „Filmovú muziku tu na zámku počúvame každý deň po dobu niekoľkých mesiacov. Väčšinu z nás to nijako neruší, pretože je to pekná hudba,“ povedala. Ujsť si nenechá ani samotnú rozprávku, ktorú nemecké televízie budú cez Vianoce vysielať v zhruba 20-tich reprízach. „Rozhodne sa budem aj tento rok pozerať,“ dodala.

Spolu s pravidelnou výstavou o Popelke sa Moritzburg rozhodol zopakovať aj výstavu o živote Libuše Šafránkovej, ktorá zomrela v roku 2021. V sobotu 25. novembra príde na zámok filmový princ Pavol Trávníček, ktorý organizuje autorské čítanie k svojim hereckým memoárom Tri oriešky pre princa. Pravidelne sa tiež budú konať komentované prechádzky zámockým parkom, ktoré sú zamerané na vznik filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tri oriešky pre Popolušku